Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Baudet vindt uitsluiten partijen 'oude kartelpolitiek'

Baudet vindt uitsluiten partijen 'oude kartelpolitiek'

DEN HAAG (ANP) - FVD-leider Thierry Baudet vindt het uitsluiten van partijen om in een kabinet mee samen te werken "oude kartelpolitiek". Hij doelt daarmee op NSC en VVD die vooralsnog niet met de winnaar van de verkiezingen PVV in een kabinet willen. PVV-leider Geert Wilders ziet een kabinet met NSC, VVD en BBB voor zich.

"Ik vind dat je de kiezer moet honoreren en niet met dit soort spelletjes mee moet doen", zei Baudet. "Ik vind dat geen enkele partij dat moet doen. Wij gaan altijd met iedereen in gesprek, ook met onze grootste politieke tegenstanders", aldus de partijleider van Forum.

Volgens de Forum-leider heeft zijn partij een "constructieve houding" om te helpen bij het vormen van een coalitie, waarbij hij meeregeren niet uitsluit. Als mogelijke optie oppert hij dat zijn partij samen met BBB, SGP, JA21 de PVV kan versterken, zodat ze op die manier ook de VVD nog mee kunnen krijgen. Wat hem betreft kan het CDA daar ook bij aanschuiven. Dat het om veel kleine partijen gaat, maakt voor Baudet niet uit. "Eendracht maakt macht", aldus de FVD-voorman.

Intern managementspel

"Het is toch ook mooi om het land eindelijk de goede kant op te trekken", zei Baudet na afloop van het gesprek met Plasterk, waarin hij nogmaals aangaf aan een coalitie te willen deelnemen. Een linkse coalitie lijkt hem onmogelijk. Volgens Baudet zijn vooral NSC en VVD een "intern managementspel aan het spelen om hun eigen achterban rijp te krijgen voor een coalitie met de PVV en BBB en misschien met FVD."

Baudet wil "best even wachten" tot over twee weken het spelletje is uitgespeeld. Het lijkt hem echter constructiever om "met al die centrumrechtse partijen om tafel te gaan en alle onderwerpen af te kaarten en kijken hoe ver we komen. Dan kan je altijd nog zeggen, het lukt niet."

Hij vindt dat recht moet worden gedaan aan deze verkiezingsuitslag en wil niet dat er over drie maanden weer verkiezingen zijn. "We hebben de dure plicht om de kiezers serieus te nemen."

Meer uit Politiek

Werkende Oekraïners in opvang moeten eigen bijdrage gaan betalen

DEN HAAG (ANP) - Oekraïners die in Nederland werken en in een gemeentelijke opvangvoorziening verblijven, gaan op termijn een eigen bijdrage betalen. Over welke voorzieningen er straks een bijdrage moet worden betaald en hoe hoog die zal zijn, is nog niet duidelijk. BBB en NSC hebben beide verschillende voorstellen ingediend om een eigen bijdrage in de wet vast te leggen, maar demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) wil dit ook zelf al regelen. Daarnaast wil hij het leefgeld stopzetten van Oekraïners "die voldoende eigen inkomen hebben". Ook een Kamermeerderheid wil dat.

4 minuten geleden
Putters blijft ook nog steeds zoeken naar meerderheidskabinet

DEN HAAG (ANP) - Informateur Kim Putters blijft nog zoeken naar een meerderheidskabinet, hoewel NSC van Pieter Omtzigt opnieuw heeft aangegeven niet aan zo'n variant met de PVV te willen deelnemen. "Wij gaan niet in een meerderheids- of minderheidskabinet met deze drie partijen", herhaalde Omtzigt woensdag na weer een gesprek met de informateur.

28 minuten geleden
Friese Staten stemmen tegen actief regenboogbeleid

LEEUWARDEN (ANP) - De Friese Provinciale Staten hebben met een kleine meerderheid tegen actief regenboogbeleid gestemd. Dat was ook het voorstel van het college van Gedeputeerde Staten (GS). Niet alle coalitiepartijen waren het met het college eens, want de Fryske Nasjonale Partij (FNP) wilde wel dat er beleid zou komen.

48 minuten geleden
Afschieten van wolven moet in Gelderland deze lente mogelijk zijn

ARNHEM (ANP) - Het nieuwe wolvenbeleid van de provincie Gelderland moet per april of mei ingaan, zei verantwoordelijk gedeputeerde Harold Zoet (BBB) woensdag tijdens een debat in het provinciehuis. Wolven in Gelderland die meerdere malen goed beschermd vee aanvallen, moeten volgens het plan onder voorwaarden kunnen worden afgeschoten. Ook mogen vanaf deze lente wolven in de hele provincie worden verjaagd met een paintballgeweer.

1 uur geleden
Minister blij dat coulance met PAS-melders mag van Raad van State

DEN HAAG (ANP) - Natuur- en stikstofminister Christianne van der Wal vindt het "goed nieuws" dat de Raad van State provincies ruimte geeft om ondernemers die buiten hun schuld zonder natuurvergunning werken, niet aan te pakken. Het demissionaire kabinet voelt een "grote verantwoordelijkheid" om de problemen van deze groep structureel op te lossen, maar dat is niet eenvoudig, waarschuwt zij.

2 uur geleden
'Nieuwe EU-natuurwet kost miljarden, maar levert meer op'

DEN HAAG (ANP) - De uitvoering van de Europese Natuurherstelverordening kost Nederland tot 2050 zo'n 76 miljard euro, maar levert ook meer dan 129 miljard euro op. Dat blijkt uit een schatting van adviesbureaus Berenschot en Arcadis, die demissionair minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) woensdag met de Tweede Kamer heeft gedeeld. "De kosten van niets doen zijn vele malen hoger."

2 uur geleden
OM vervolgt Pakistanen die opriepen Geert Wilders te vermoorden

DEN HAAG (ANP) - Het Openbaar Ministerie vervolgt een religieus leider en een politiek leider uit Pakistan die hun volgelingen hebben opgeroepen Tweede Kamerlid Geert Wilders te vermoorden. Volgens het OM deden de twee Pakistaanse mannen hun oproepen mondeling tijdens bijeenkomsten en op social media met video's en tekstberichten.

3 uur geleden