Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Baudet ook geen partijvoorzitter Forum voor Democratie meer

Baudet ook geen partijvoorzitter Forum voor Democratie meer

DEN HAAG (ANP) - Thierry Baudet stopt als partijvoorzitter van Forum voor Democratie. Dat laat een woordvoerder van de partij dinsdag weten namens het partijbestuur. Vicevoorzitter Lennart van der Linden neemt het voorzitterschap voorlopig over.

Maandag trad Baudet ook terug als lijsttrekker voor FVD. Hij blijft wel in de Tweede Kamer tot aan de verkiezingen in maart, meldde hij zelf op Twitter. Dat gebeurde na overleg met FVD-kopstukken over de jongerenclub JFVD, die in opspraak raakte vanwege antisemitische en homofobe uitlatingen in appgroepen.

Het partijbestuur laat in een verklaring weten de terugtrekking van Baudet "zeer te betreuren. Het tekent hoezeer Baudet zich deze aantijgingen persoonlijk heeft aangetrokken". Volgens de woordvoerder heeft Baudet zijn besluit genomen nadat Freek Jansen eerder die dag had gemeld af te zien van zijn plek op de kandidatenlijst. Hij stond op zeven. Het partijbestuur heeft dat geaccepteerd.

Nieuwe lijsttrekker

Daarnaast neemt het partijbestuur "tot nader order" afstand van de jongerenvereniging. Het onderzoek naar de perikelen met de JFVD gaat door.

"De gebeurtenissen rondom JFVD, waarbij uitingen van antisemitisme, nazisme en andere verwerpelijke ideologieƫn zijn geconstateerd, zijn onacceptabel en onwenselijk. Wij nemen daar ondubbelzinnig afstand van. Enerzijds is dat niet iets waar we duizenden goedwillende en hardwerkende jongeren op willen afrekenen. Anderzijds hebben de gebeurtenissen een zodanig negatief effect op FVD, dat door het partijbestuur besloten is om jongerenvereniging JFVD tot nader order niet langer te erkennen als officiƫle neveninstelling van FVD. De jongerenvereniging staat daarmee officieel op afstand", aldus de verklaring.

De komende tijd zal volgens de woordvoerder gewerkt worden aan "een goede en zorgvuldige transitie". Zo wordt gezocht naar een nieuwe lijsttrekker en wordt de kandidatenlijst gewijzigd. Het partijbestuur gaat ervan uit dat het beoogde verkiezingsprogramma de komende maanden wordt gepresenteerd en de verkiezingscampagne doorgaat.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Politiek

CU-leider Segers wil omslag in 'ongezonde politieke cultuur'

VEENENDAAL (ANP) - Partijleider Gert-Jan Segers van de ChristenUnie vindt dat er een einde moet komen aan de "ongezonde politieke cultuur en een genadeloze overheid" die in zijn ogen zijn ontstaan in politiek Den Haag. Om die reden zal de partij niet opnieuw met VVD-leider Mark Rutte in een nieuwe coalitie stappen, zei Segers zaterdag tijdens een extra onlinepartijcongres. "We hebben als fractie nu een weg gekozen die moet leiden naar een omslag. Naar herstel van vertrouwen van kiezers in hun gekozenen."

4 uur geleden
ChristenUnie blikt terug op verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - De ChristenUnie blikt zaterdag op een digitaal partijcongres terug op de verkiezingen voor de Tweede Kamer. In de peilingen stond de partij lang op een kleine winst, maar die werd uiteindelijk bij de verkiezingen niet verzilverd. Het leek er zelfs even op dat ze een van haar vijf Kamerzetels zou verliezen.

10 uur geleden
Jongerenorganisaties willen plek aan formatietafel

DEN HAAG (ANP) - Coalitie-Y wil een plek voor jongeren aan de formatietafel. Het samenwerkingsverband van landelijke jongerenorganisaties stuurt vrijdag een brief aan informateur Herman Tjeenk Willink.

1 dag geleden
Ollongren in gesprek met Staten Limburg over bestuurscrisis

MAASTRICHT (ANP) - Provinciale Staten van Limburg komen vrijdag bij elkaar om te praten over de ontstane situatie na het opstappen vorige week van Gedeputeerde Staten en gouverneur Theo Bovens (CDA). Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken laat zich ter plekke op de hoogte te stellen van de bestuurlijke situatie.

1 dag geleden
Kabinet biedt voor het eerst inkijkje in ministerraad

DEN HAAG (ANP) - Om meer openheid te betrachten, geeft het kabinet vrijdag voor het eerst een inkijkje in de ministerraad. Zodra de vergadering van ministers is begonnen, wordt de agenda openbaar gemaakt. Ook wordt de besluitenlijst gepubliceerd. Beide worden op Rijksoverheid.nl geplaatst.

1 dag geleden
Anja Schouten nieuwe burgemeester van Alkmaar

ALKMAAR (ANP) - Anja Schouten wordt voorgedragen als de nieuwe burgemeester van de gemeente Alkmaar.

1 dag geleden
Ministers: grote economische plannen aan volgend kabinet

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet zal in de nieuwe Tweede Kamer draagvlak blijven zoeken voor maatregelen die nodig zijn om ondernemers ook de laatste fase van de coronacrisis door te helpen. Maar de vraag hoe het op de langere termijn verder moet met de economie, is aan de partijen die straks over een nieuw regeerakkoord gaan onderhandelen.

2 dagen geleden