Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Baudet: debat over Russische invloeden is 'parlement onwaardig'

Baudet: debat over Russische invloeden is 'parlement onwaardig'

DEN HAAG (ANP) - Het debat dat de Tweede Kamer dinsdagmiddag voert over mogelijke Russische beïnvloeding van Nederlandse politici is "ons parlement onwaardig", vindt FVD-leider Thierry Baudet. In een verklaring op X spreekt hij van "feitenvrij gepraat over roddels en insinuaties". Zijn partij zal daarom niet meedoen aan het debat.

Baudet ontkent "ten enen male, nogmaals, ondubbelzinnig en met klem" dat zijn partij van Rusland afhankelijk is. "Er ís geen geld betaald aan ons, er ís geen "kompromat", geen afpersing, geen cash, geen crypto, geen overboeking - er is ook geen enkele andere link van #FVD met het Kremlin."

Tsjechische inlichtingendiensten meldden vorige week dat Rusland via de website Voice of Europe propaganda verspreidde met geld uit Moskou. Volgens Tsjechische media zouden daarbij ook Nederlandse politici betrokken zijn. De Tweede Kamer vroeg daarop met spoed om meer informatie van het kabinet.

'Onnodige NAVO-oorlog'

Het kabinet heeft contact gelegd met Tsjechische autoriteiten, reageerde demissionair minister van Binnenlandse Zaken Hugo de Jonge maandag. Uit dat contact is volgens de minister geen nieuwe informatie gekomen. Over suggesties dat Baudet of andere Nederlanders bij de propaganda betrokken zouden zijn, zeiden de Tsjechische autoriteiten verder niets.

"Daarmee is het wat ons betreft nu weleens genoeg geweest met de valse - en onterechte - verdachtmakingen aan ons adres", schrijft Baudet op X. Vervolgens noemt hij de oorlog in Oekraïne een "onnodige NAVO-oorlog die de Amerikaanse wapenlobby voert tegen Rusland".

Meer uit Politiek

SP-leider Dijk: politiek geweld is onacceptabel

DEN HAAG (ANP) - In een korte verklaring op X spreekt SP-leider Jimmy Dijk zich uit tegen de aanslag op Donald Trump tijdens een campagnebijeenkomst. "Politiek geweld is onacceptabel", schrijft Dijk. Hij wenst Trump en de anderen die gewond zijn geraakt "een snel herstel" toe.

11 minuten geleden
Baudet: godzijdank mislukte laffe aanslag op Trump

DEN HAAG (ANP) - FVD-leider Thierry Baudet is opgelucht dat Donald Trump de aanval op hem tijdens een campagnebijeenkomst heeft overleefd. "Godzijdank mislukte deze laffe aanslag op president Trump." Volgens Baudet is het "de zoveelste daad van geweld richting rechtse, patriottische politici" en gaat "de demonisering alle perken te buiten".

24 minuten geleden
Van der Plas: aanval op Trump mag niet gebagatelliseerd worden

DEN HAAG (ANP) - BBB-leider Caroline van der Plas noemt de aanval op Donald Trump "verschrikkelijk". Dat schrijft ze op X. "Fysiek mag hij dan "in orde" zijn, het is en blijft een moordaanslag." De BBB-leider vindt dat "een aanslag op iemands leven nooit mag worden gebagatelliseerd".

1 uur geleden
Bontenbal: aanslag Trump verschrikkelijk

DEN HAAG (ANP) - CDA-leider Henri Bontenbal heeft op X zijn afschuw uitgesproken over de aanval op Donald Trump. "Vreselijk", schrijft Bontenbal. "Geweld heeft geen plaats in een democratie."

1 uur geleden
Brekelmans: aanslag Trump zonder mitsen en maren veroordelen

DEN HAAG (ANP) - Defensieminister Ruben Brekelmans vindt dat men de aanslag op de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump, die de oud-president overleefde, "zonder mitsen en maren, breed en krachtig" moet veroordelen. "De aanslag op Trump herinnert ons aan de zwartste bladzijden uit de Amerikaanse en onze democratie", schrijft hij op X.

1 uur geleden
Ouwehand: afschuwelijke aanslag op Trump en democratie

DEN HAAG (ANP) - Esther Ouwehand, partijleider van Partij voor de Dieren, spreekt op X van een "afschuwelijke aanslag op Donald Trump, en op de Amerikaanse democratie". Trump werd zaterdag beschoten tijdens een campagnebijeenkomst: hij raakte lichtgewond, de schutter en een toeschouwer kwamen om het leven.

1 uur geleden
Justitieminister noemt aanval op Trump schok voor democratie

DEN HAAG (ANP) - Justitieminister David van Weel noemt de aanval op de Republikeinse presidentskandidaat "schokkend". In eerste plaats voor Trump zelf en de andere slachtoffers van de schietpartij, "maar ook voor Amerika en voor iedere democratie".

1 uur geleden