
Batterijproducent LeydenJar bouwt fabriek in Eindhoven
LEIDEN (ANP) - Batterijproducent LeydenJar gaat zijn productie fors opvoeren. Het Leidse bedrijf, dat een techniek heeft ontwikkeld waarmee batterijen veel langer meegaan, gaat in Eindhoven een fabriek bouwen die binnen enkele jaren plaats moet bieden aan honderden werknemers.
LeydenJar maakt nu vooral nog batterijen voor consumentenproducten, zoals telefoons, drones, smartwatches en laptops. Het bedrijf werkt naar eigen zeggen al samen met grote spelers op het gebied van consumentenelektronica en uit de autobranche. Op termijn wil het bedrijf ook batterijen gaan produceren voor de auto- en luchtvaartindustrie.
LeydenJar kwam in 2016 voort uit onderzoeksinstituut TNO. Het bedrijf heeft een manier gevonden om de anode, de minpool van de batterij waarmee een apparaat van stroom wordt voorzien, van silicium te maken in plaats van het zeer schaarse grafiet. Hierdoor kan de capaciteit van batterijen met 70 procent verhoogd worden. Bij de productie komt volgens de onderneming bovendien tot 85 procent minder CO2 vrij.
Industriƫle schaal
De eerste machines in de nieuwe fabriek moeten in 2026 gaan draaien. Met de bouw is een bedrag van 60 miljoen euro gemoeid. De helft daarvan is afkomstig van de Europese Investeringsbank (EIB), gesteund door een garantie van de Europese Unie. In de fabriek moeten batterijen op industriƫle schaal geproduceerd worden, waardoor de kosten omlaag gebracht kunnen worden.
LeydenJar is vernoemd naar de 'Leidse Fles', een uitvinding uit 1746 van de Leidse natuurkundige Pieter van Musschenbroek waarmee energie in een glazen pot kon worden opgeslagen. Het hoofdkantoor van LeydenJar blijft in Leiden gevestigd.
Meer uit Financieel
BOEDAPEST (ANP/RTR) - De scheepvaart op de Donau heeft last van een lage waterstand door de grote hitte in onder meer Hongarije deze week. Daardoor kunnen binnenvaartschepen minder lading vervoeren. Het Hongaarse bureau voor watermanagement noemt het opmerkelijk dat de Donau nu al een lage waterstand heeft. Normaal komt dat het vaakst voor in augustus.
39 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Vakbonden FNV en CNV vinden dat de rechter niet ook de tweede door hen aangekondigde staking van KLM-grondpersoneel kan verbieden. Advocaten van de bonden hebben de rechter in Amsterdam vrijdag uitgelegd dat er voor de nieuwe stakingsaanzegging overleg over de veiligheid heeft plaatsgevonden met KLM en ook speciale veiligheidsmaatregelen zijn genomen.
55 minuten geledenWAGENINGEN (ANP) - Nederlandse zeevissers hebben vorig jaar onder de streep winst behaald, maar het is niet genoeg om de vlootvernieuwing te bekostigen die hard nodig is. Dat stelt Wageningen University Research (WUR), dat jaarlijks cijfers over de visserijsector presenteert.
1 uur geledenWAGENINGEN (ANP) - Nederlandse zeevissers hebben vorig jaar onder de streep winst behaald, maar het is niet genoeg om de vlootvernieuwing te bekostigen die hard nodig is. Dat stelt Wageningen University Research (WUR), dat jaarlijks cijfers over de visserijsector presenteert.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - KLM vindt ook de tweede door vakbonden FNV en CNV aangekondigde grondpersoneelstaking te ver gaan. In de rechtbank in Amsterdam wees een advocaat van het bedrijf op de vele passagiers die daardoor in de problemen dreigen te komen en de tientallen miljoenen euro's die dit aan schade zou opleveren.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Gokaanbieder Unibet moet de transactiegegevens verstrekken van consumenten als die het bedrijf daarom vragen. Dat heeft de rechtbank Amsterdam vrijdag geoordeeld in een kort geding dat door een consument was aangespannen tegen Unibet.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Mark Nuvelstijn van cryptoplatform Bitvavo legt zijn functie als topman definitief neer. Dit doet hij omdat het bedrijf samen met een advocatenkantoor een onderzoek naar hem is begonnen. Donderdag legde hij zijn taken al tijdelijk neer, maar nu treedt hij definitief terug en geeft aan ook niet terug te willen keren in een bestuursrol bij Bitvavo.
3 uur geleden