Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Basketbalster Griner krijgt 9 jaar voor drugssmokkel en -bezit

Basketbalster Griner krijgt 9 jaar voor drugssmokkel en -bezit

MOSKOU (ANP/RTR) - Een rechtbank in Moskou heeft de Amerikaanse topbasketbalster Brittney Griner tot negen jaar celstraf veroordeeld voor het opzettelijk bezitten en smokkelen van in Rusland verboden drugs. De 31-jarige atlete kreeg ook een boete van 1 miljoen roebel (ongeveer 16.000 euro). Griners advocaten hebben al laten weten tegen de uitspraak in beroep te gaan.

De Russische aanklager had 9,5 jaar celstraf geëist tegen Griner. Ze werd in februari opgepakt op het vliegveld van Moskou, omdat ze cannabisolie had in vullingen voor een e-sigaret. Haar advocaat had om vrijspraak gevraagd. Griner zei donderdag zelf dat ze fout zat, maar zei er nadrukkelijk bij dat ze haar fout niet opzettelijk had gemaakt. Daar denkt de Russische rechtbank dus anders over.

De basketbalster was naar Moskou gevlogen omdat ze tussen de Amerikaanse basketbalseizoenen door zou gaan spelen voor het Russische team UMMC Jekaterinenburg. Griner is een van de beste basketbalsters van de wereld. Ze won twee keer goud op de Olympische Spelen en is ook in de WNBA een belangrijke speler voor Phoenix Mercury.

Oproep vrijlating

De aanklager zei tijdens de zitting dat Griner de cannabisolie bewust had meegenomen. De Amerikaanse gebruikt de olie in de Verenigde Staten om medicinale redenen, maar in Rusland is het verboden. Griner ontkent dat ze bewust de wet heeft overtreden. "Het was een fout van mij, maar ik heb deze misdaad niet gepland. Ik heb nooit iemand kwaad willen doen of de wet willen overtreden. Ik hoop niet dat jullie mijn leven hier beëindigen met een veroordeling."

De Amerikaanse president Joe Biden noemde de lange celstraf voor Griner in een verklaring "onaanvaardbaar" en riep Rusland op haar onmiddellijk vrij te laten, "zodat ze bij haar vrouw, geliefden, vrienden en teamgenoten kan zijn". Ook gaf Biden aan alles in het werk te stellen om zowel Griner als Paul Whelan "zo snel mogelijk veilig thuis te brengen." Whelan is een Amerikaanse ex-marinier die in Rusland veroordeeld is om spionage

Nu Griner tot een celstraf is veroordeeld, bestaat de kans dat ze onderdeel wordt van een gevangenenruil tussen de Verenigde Staten en Rusland. Griner en Whelan zouden dan kunnen worden geruild voor wapenhandelaar Viktor Bout, die vastzit in de VS. De basketbalster hoopt dat alle politiek rond de zaak "ver buiten de rechtbank" blijft. "Iedereen heeft het over politiek, maar ik hoop dat dat geen rol speelt in deze zaak."

Meer uit Buitenland

Azerbeidzjan wil honderden Armeniërs in Nagorno-Karabach oppakken

STEPANAKERT (ANP/RTR) - Azerbeidzjan wil "enkele honderden" Armeniërs in Nagorno-Karabach oppakken vanwege gepleegde misdaden. Elin Suleymanov, de Azerbeidzjaanse ambassadeur in het Verenigd Koninkrijk, zegt dat zij zullen worden berecht volgens de wetten van Azerbeidzjan.

3 uur geleden
Grote explosie Oezbekistan zorgt voor 1 dode en ruim 160 gewonden

TASJKENT (ANP/DPA) - Bij een grote ontploffing in Oezbekistan zijn 162 mensen gewond geraakt. De explosie in een magazijn in de hoofdstad Tasjkent was tot op kilometers te horen en zorgde ervoor dat vele ramen sprongen in woonwijken van de stad. Een tiener overleefde het niet doordat een raamkozijn op hem terecht kwam.

5 uur geleden
Britse politie onderzoekt kappen van 'iconische' boom

HENSHAW (ANP) - De Britse politie heeft een onderzoek geopend naar een beroemde boom in Noord-Engeland die in de nacht van woensdag op donderdag opzettelijk lijkt te zijn gekapt. Een 16-jarige jongen is opgepakt in verband met het incident, maar het is nog niet bekend wat hij heeft gedaan. Het is volgens Britse media "een van de meest gefotografeerde bomen van het land". Veel mensen uit de regio zeggen kapot te zijn van het nieuws.

6 uur geleden
Media: Poetin ontmoet bondgenoot Kadyrov na rel om mishandelvideo

MOSKOU (ANP/RTR) - President Vladimir Poetin heeft volgens een Russische journalist een ontmoeting gehad met een van zijn belangrijkste bondgenoten, de Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrov. De bijeenkomst volgt op aanhoudende speculatie over de gezondheid van Kadyrov en een recente rel over een filmpje waarin zijn jonge zoon een gevangene mishandelt. Het Kremlin wilde daar eerder niet op reageren.

6 uur geleden
Honderden mensen geëvacueerd in Griekenland wegens storm Elias

VOLOS (ANP/AFP/DPA) - Zes weken na de dodelijke overstromingen in Griekenland hebben de hulpdiensten opnieuw vele tientallen mensen moeten evacueren. Rond de centrale stad Volos zijn 250 mensen naar een veilige plek geholpen. Nabij het eiland Evia stortte een helikopter neer.

6 uur geleden
Berlijn gaat voor miljarden raketafweersystemen van Israël kopen

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse en Israëlische ministers van Defensie, Boris Pistorius en Yoav Galant, hebben in Berlijn een verklaring getekend voor de koop van Israëlisch-Amerikaanse Arrow 3 raketafweersystemen. Het gaat volgens de Israëlische defensie-industrie om ruim 4 miljard euro en is voor Israël de grootste wapendeal ooit.

6 uur geleden
Britse acteur Michael Gambon (82) overleden

LONDEN (ANP) - De Iers-Britse acteur Michael Gambon is op 82-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de BBC. De acteur was bij het grote publiek het meest bekend van zijn rol als Albus Dumbledore in zes Harry Potter-films. Gambon nam de rol na twee films over van acteur Richard Harris, toen deze onverwacht overleed.

6 uur geleden