Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Basisscholen blij dat ze open mogen, sector wil visie zien

Basisscholen blij dat ze open mogen, sector wil visie zien

DEN HAAG (ANP) - Basisscholen zijn blij dat ze weer open mogen na de kerstvakantie, laat de PO-Raad weten, maar de sectororganisatie noemt het wel "van belang dat we beter voorbereid zijn". Een langetermijnstrategie is noodzakelijk, vindt voorzitter Freddy Weima. Dat vinden ook de Algemene Onderwijsbond (AOb) en CNV Onderwijs. De AOb noemt het "goed voor alle leerlingen" dat ze weer naar school kunnen, maar "blijft zich erover verbazen" dat het bijvoorbeeld nog steeds niet overal is gelukt om schoolgebouwen goed te ventileren.

Deskundigen hameren al lange tijd op het belang van goede ventilatie om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. In bedompte ruimtes kunnen kleine virusdeeltjes zich ophopen in de lucht en zo makkelijker anderen infecteren.

"Iedereen is er het echt wel over eens dat een goede ventilatie een voorwaarde is om dit verantwoord te kunnen doen, en toch lukt het bijna twee jaar later nog steeds niet om dit overal op orde te krijgen", klaagt de AOb.

Houdbare situatie

De PO-Raad vraagt het nieuwe kabinet om samen met de sector na te denken "over hoe we scholen niet onverwacht hoeven te sluiten en hoe maatregelen meer in samenhang met elkaar genomen kunnen worden". Besluiten op het laatste moment zijn voor niemand goed, vindt de organisatie. "Dit is geen houdbare en werkbare situatie voor het onderwijs."

CNV Onderwijs vindt het eveneens hoog tijd om "in breed verband" na te denken over het voorkomen van toekomstige schoolsluitingen. "Om het onderwijs duurzaam open te houden moet de discussie niet meer gaan over scholen open of dicht, maar om de vraag hoe scholen duurzaam open kunnen. " De bond wijst onder meer op de achterstanden die leerlingen oplopen. "Als leerlingen langer in het onderwijs zouden blijven, heeft dat ook sectoroverstijgende gevolgen. Want is er genoeg fysieke ruimte voor al die leerlingen en wie geeft ze les? "

Jongleren

Wilma Salzmann, voorzitter van CNV Schoolleiders, zegt dat het kabinet veel praktische vraagstukken doorschuift naar de schoolleiding. "Het is enorm jongleren."

Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) is blij. "Het is ontzettend fijn dat er nu al, tijdens de kerstvakantie, duidelijkheid is gegeven door het kabinet zodat scholen en leerlingen zich kunnen voorbereiden", zegt voorzitter Iben Maas. Het LAKS hoopt ook dat er dit schooljaar geen schoolsluitingen meer komen. "Voor scholieren is onduidelijkheid en gebrek aan toekomstperspectief in deze voortdurende coronasituatie lastig."

Meer uit Binnenland

Aantal dakloze mensen in Nederland vorig jaar gedaald

DEN HAAG (ANP) - Nederland telde vorig jaar naar schatting 26.600 dakloze mensen tussen de 18 en 65 jaar. Dat waren er minder dan in het jaar daarvoor, toen er nog sprake was van 32.000 daklozen. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek becijferd. Ruim 38 procent van alle daklozen staat ingeschreven in één van de vier grote steden, aldus het CBS, en acht op de tien dakloze mensen is man.

27 minuten geleden
PVV-Kamerlid vult 6 uur spreektijd over asielwet bij lange na niet

DEN HAAG (ANP) - De zes uur spreektijd die PVV-Kamerlid Gidi Markuszower had aangevraagd voor het Kamerdebat over de spreidingswet asielzoekers, heeft hij bij lange na niet benut. Na iets meer dan twee uur, inclusief enkele interrupties, hield hij het woensdag tegen middernacht voor gezien.

28 minuten geleden
Heijnen fluit NS terug om spitsheffing, Kamer nog niet gerust

DEN HAAG (ANP) - De NS moet de omstreden spitsheffing opnieuw overwegen en bovendien met alternatieven komen, zegt demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur). Een externe partij gaat de alternatieven van de NS beoordelen. Ook mag de NS in het vervolg alleen nieuwe tarieven invoeren met goedkeuring van het kabinet en de Tweede Kamer. En voor 2026 komt er überhaupt geen spitsheffing. Heijnen komt binnenkort met een brief waarin ze de aanscherpingen verder uitwerkt.

2 uur geleden
Curaçao betaalt miljoenen voor voormalig openluchtbordeel

WILLEMSTAD (ANP) - Curaçao heeft dinsdag tijdens een veiling het voormalige openluchtbordeel Campo Alegre gekocht. Premier Gilmar 'Pik' Pisas legde namens de overheid 8 miljoen Antilliaanse gulden neer, omgerekend 4,2 miljoen euro.

3 uur geleden
Acteur Bas Muijs eerder dit jaar gegijzeld en zwaar mishandeld

ARNHEM (ANP) - Acteur Bas Muijs is in maart van dit jaar gegijzeld en zwaar mishandeld in Arnhem. Dat bevestigt zijn advocaat Petra Breukink dinsdag nadat roddelvlogger Yvonne Coldeweijer via Instagram meldde dat de acteur slachtoffer was in deze zaak. Het AD berichtte in juni al over de zaak, maar destijds was nog niet duidelijk dat het om Muijs ging.

5 uur geleden
Huurprijzen in juli 2024 waarschijnlijk met zo'n 5 procent omhoog

DEN HAAG (ANP) - De huurprijzen voor de vrije sector en de sociale huur stijgen volgend jaar naar verwachting met respectievelijk maximaal 4,9 procent en 5,8 procent. Dat meldt demissionair woonminister Hugo de Jonge dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

6 uur geleden
Kabinet wil geen jaartal koppelen aan uitbreiding EU

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet wil geen jaartal koppelen aan de uitbreiding van de Europese Unie. Volgens minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) moeten kandidaat-lidstaten voldoen aan de eisen voor toetreding, de zogenoemde Kopenhagen-criteria, en moet het toetredingsproces "strikt en fair" zijn. Een datum is niet leidend voor het kabinet, zegt ze.

6 uur geleden