Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

‘Bas van Wijk slachtoffer van zinloos geweld'

‘Bas van Wijk slachtoffer van zinloos geweld'

AMSTERDAM (ANP) - Bas van Wijk (24), die in augustus vorig jaar werd doodgeschoten in een recreatiegebied aan de Nieuwe Meer in Amsterdam, is het slachtoffer van zinloos geweld. Daar zijn niet alleen de nabestaanden, maar ook de advocaten van de verdachte schutter Samir El Y. (21) het over eens. Dat bleek donderdag tijdens de tweede en laatste zittingsdag van het strafproces in de rechtbank in Amsterdam.

Op de zwemsteiger waar Van Wijk op 8 augustus is doodgeschoten hebben de familie en vrienden van het slachtoffer een bordje bevestigd aan het hek met daarop de tekst: ‘Hier stond onze held op tegen zinloos geweld'. Slachtofferadvocaat Richard Korver, die de nabestaanden bijstaat, vergeleek Bas van Wijk met andere slachtoffers van zinloos geweld, zoals Joes Kloppenburg in 1996.

"Het was zinloos geweld. Bas van Wijk is zonder reden het leven ontnomen, dat vindt ook de verdediging. Er was geen reden om te schieten", reageerde advocaat Veerle Hammerstein aan het einde van de zitting.

Dezelfde fout

Hammerstein vindt dat het OM en Korver dezelfde fout maken. Zij zeggen volgens haar onterecht dat Bas van Wijk is doodgeschoten omdat hij de diefstal van een horloge bij een van zijn vrienden wilde voorkomen. Maar volgens de advocaat was het geen gekwalificeerde doodslag, waarvoor een celstraf van achttien jaar en tbs is geëist. De schutter, die een persoonlijkheidsstoornis heeft, zou volgens zijn advocaat onverwachts in een "hevige gemoedsbeweging" onbedoeld in de borst van het slachtoffer hebben geschoten nadat hij hem in zijn been had geraakt.

"Ik snap heel goed dat het schieten door de familie en vrienden gekoppeld wordt aan de horlogediefstal die daarop volgde. Bas zal altijd een held blijven, maar misschien is hij niet degene die de diefstal heeft geprobeerd tegen te houden", zei Hammerstein. Van Wijk stapte volgens haar naar voren om te bemiddelen, te praten en de boel te sussen. "Dat maakt hem een held."

Laatste woord

Samir El Y. kreeg het laatste woord. "Het had nooit mogen gebeuren. Het is allemaal heel onduidelijk en voor mij ook heel vaag", zei de verdachte. "Het is nooit mijn bedoeling geweest." El Y. vertelde tot slot aan zijn stoornis te willen werken.

De rechtbank doet op 18 mei om 12.00 uur uitspraak.

Meer uit Binnenland

Eigenaar appartementencomplex vraagt hulp aan collega-verhuurders

AMSTERDAM (ANP) - Vastgoedbedrijf Vesteda, de eigenaar en verhuurder van de appartementen aan de Joan Muyskenweg in Amsterdam-Oost die zaterdagavond grote schade opliepen door een felle brand, heeft collega-verhuurders benaderd. De verhuurder hoopt dat zij kunnen helpen met het vinden van vervangende woonruimte voor de bewoners die voorlopig niet terug kunnen keren naar hun huis.

1 uur geleden
Appartementencomplex Amsterdam onbewoonbaar na brand

AMSTERDAM (ANP) - De bewoners van het appartementencomplex in Amsterdam waar dit weekend een brand woedde, kunnen nog niet terug naar huis. Alle 95 woningen zijn voorlopig onbewoonbaar, meldt de brandweer.

2 uur geleden
BNNVARA zet stappen met sociale veiligheid op werkvloer

HILVERSUM (ANP) - BNNVARA heeft de afgelopen zes maanden veel stappen gemaakt in het vergroten van de sociale veiligheid op de werkvloer. De omroep heeft een langetermijnplan uitgerold, dat wordt begeleid door een externe expert. Dat laat een woordvoerder van BNNVARA weten.

2 uur geleden
Minister vindt vrije dag voor Keti Koti 'interessante gedachte'

DEN HAAG (ANP) - Minister Robbert Dijkgraaf (Emancipatie) vindt het een "interessante gedachte" om van Keti Koti, de dag waarop de afschaffing van de slavernij wordt gevierd en herdacht, een vrije dag te maken. Dat zegt hij in het programma WNL op Zondag.

4 uur geleden
Zes mensen naar ziekenhuis door vermoedelijke straatrace Helmond

HELMOND (ANP) - Door een vermoedelijke straatrace tussen twee auto’s zijn zaterdagavond in Helmond zes mensen in het ziekenhuis beland. Op de Europaweg botste een van de twee auto’s achterop een taxibusje, dat stilstond voor een stoplicht.

4 uur geleden
Bijeenkomst voor bewoners na brand appartementencomplex Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - In Amsterdam vindt zondagochtend een bijeenkomst plaats voor de bewoners van het appartementencomplex aan de Joan Muyskenweg in Amsterdam-Oost, waar zaterdagavond rond 20.00 uur een zeer grote brand uitbrak. Alle bewoners van het complex van acht bouwlagen moesten de nacht elders doorbrengen. De bijeenkomst is om 11.00 uur in het Mercure Hotel.

4 uur geleden
Madeliefje verkozen tot nationale bloem bij Vroege Vogels

HILVERSUM (ANP) - Het madeliefje is bij de Nationale Bloem Verkiezing van radioprogramma Vroege Vogels zondagochtend uitgeroepen tot nationale bloem. Dat is zojuist bekendgemaakt in de uitzending van het BNNVARA-programma. In totaal hebben 53.000 mensen hun stem uitgebracht op hun favoriete bloem.

5 uur geleden