Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bas Eickhout gekozen als voorzitter van Groenen in Europarlement

Bas Eickhout gekozen als voorzitter van Groenen in Europarlement

BRUSSEL (ANP) - GroenLinkser Bas Eickhout is gekozen tot voorzitter van de fractie van de Groenen in het Europees Parlement. De komende tijd zal hij samen met de eveneens verkozen Duitse Terry Reintke het voorzitterschap van de Europese fractie vervullen. CDA-Europarlementariër Jeroen Lenaers krijgt opnieuw een belangrijke post in de machtige centrumrechtse EVP-fractie.

Eickhout zit sinds 2009 in het Europees Parlement. Begin dit jaar werden Eickhout en Reintke al samen gekozen als lijsttrekkers voor de Europese verkiezingen. De Groene fractie heeft bij de laatste Europese verkiezingen flink wat zetels verloren, maar de twee houden dus het vertrouwen van hun fractie.

"Een groene en sociale agenda van investeringen in banen en groene industriepolitiek moeten zorgen dat Europa sterker, onafhankelijker en veiliger wordt. Zeker nu in verschillende landen extreem rechts Europa wil verzwakken, is het belangrijk dat we staan voor het beschermen van de rechten van minderheden, de rechtsstaat versterken en zorgen voor een gezonde democratie", schrijft Eickhout in een persbericht.

Green Deal

"De toekomst van de Green Deal staat op het spel, er woedt oorlog aan onze grenzen en de wereld om ons heen is onzekerder dan ooit. Het is duidelijk: de komende jaren zijn essentieel voor de toekomst van Europa." De groenen hopen mee te doen aan de 'regeringscoalitie' in het Europees Parlement van de EVP, de sociaaldemocraten en de liberalen.

CDA'er Jeroen Lenaers is herkozen als een van de ondervoorzitters van de machtige EVP-fractie. Onder aanvoering van voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie versterkte de EVP bij de verkiezingen twee weken geleden haar positie als veruit grootste fractie van het Europees Parlement.

Weber

Lenaers, die al tien jaar Europarlementariër is, speelde de afgelopen jaren onder meer een belangrijke rol bij de totstandkoming van de nieuwe Europese migratieregels. Hij wil "de komende jaren aan de slag voor een veilig en sterk Europa".

De CDA'er wordt een van de tien vicevoorzitters van de grote fractie. Voorzitter blijft de Duitser Manfred Weber.

Meer uit Politiek

Kamerleden pleiten voor noodvisums voor journalisten Moscow Times

DEN HAAG (ANP) - De journalisten van de Moscow Times moeten noodvisums krijgen nu de kritische onlinekrant als "ongewenste organisatie" is aangemerkt door de Russische autoriteiten, vinden Kamerleden van D66, VVD, CDA, SP, PvdD en Volt. Zij hebben hier Kamervragen over gesteld aan de ministers Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) en Marjolein Faber (Asiel en Migratie).

10 uur geleden
Eurocommissaris Hoekstra krijgt uitbreiding van zijn taak

BRUSSEL (ANP) - Eurocommissaris Wopke Hoekstra krijgt er tijdelijk een taak bij. De portefeuille 'Transport' wordt toegevoegd aan zijn functie als Klimaatcommissaris. Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen heeft dat beslist omdat de Eurocommissaris voor Transport, Adina Valean, met haar taak stopt.

15 uur geleden
Minister Wiersma van Landbouw begint charmeoffensief in Brussel

BRUSSEL (ANP) - Minister Femke Marije Wiersma van Landbouw begint met een "charmeoffensief" in Brussel, heeft ze gezegd bij aankomst van haar eerste vergadering met haar collega-ministers van Landbouw uit de 27 EU-lidstaten.

16 uur geleden
Adema: gepolst door Van der Plas om opnieuw minister te worden

AMERSFOORT (ANP) - Oud-landbouwminister Piet Adema (ChristenUnie) zegt dat hij door BBB-leider Caroline van der Plas "informeel gepolst" is om opnieuw minister te worden. Dat was wel al voor de Tweede Kamerverkiezingen, geeft Adema aan in een interview in het Nederlands Dagblad.

20 uur geleden
SP-leider Dijk: politiek geweld is onacceptabel

DEN HAAG (ANP) - In een korte verklaring op X spreekt SP-leider Jimmy Dijk zich uit tegen de aanslag op Donald Trump tijdens een campagnebijeenkomst. "Politiek geweld is onacceptabel", schrijft Dijk. Hij wenst Trump en de anderen die gewond zijn geraakt "een snel herstel" toe.

1 dag geleden
Baudet: godzijdank mislukte laffe aanslag op Trump

DEN HAAG (ANP) - FVD-leider Thierry Baudet is opgelucht dat Donald Trump de aanval op hem tijdens een campagnebijeenkomst heeft overleefd. "Godzijdank mislukte deze laffe aanslag op president Trump." Volgens Baudet is het "de zoveelste daad van geweld richting rechtse, patriottische politici" en gaat "de demonisering alle perken te buiten".

1 dag geleden
Van der Plas: aanval op Trump mag niet gebagatelliseerd worden

DEN HAAG (ANP) - BBB-leider Caroline van der Plas noemt de aanval op Donald Trump "verschrikkelijk". Dat schrijft ze op X. "Fysiek mag hij dan "in orde" zijn, het is en blijft een moordaanslag." De BBB-leider vindt dat "een aanslag op iemands leven nooit mag worden gebagatelliseerd".

1 dag geleden