Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bart De Wever aangesteld als formateur voor Belgische regering

Bart De Wever aangesteld als formateur voor Belgische regering

BRUSSEL (ANP/Belga) - Bart De Wever (N-VA) is woensdagochtend door de Belgische koning Filip aangesteld als formateur voor de federale regering. De Wever moet op 24 juli verslag uitbrengen aan de koning.

De Wever was al informateur. Op basis van zijn eindverslag heeft koning Filip De Wever hem als formateur aangesteld. De Wever gaat proberen een federale regering te vormen met N-VA, CD&V, Vooruit, MR en Les Engagés.

De Wever is burgemeester van Antwerpen en boegbeeld van de centrum-conservatieve N-VA, de Nieuw-Vlaamse Alliantie. N-VA is bij de verkiezingen van begin juni de grootste partij in Vlaanderen geworden. Het is ook de grootste partij van het land. De Wever is een van de mogelijke premierskandidaten.

Complexe formatie

Het vormen van een regeringscoalitie op nationaal niveau is een lastig karwei. In de Belgische gewesten Vlaanderen, Brussel en Wallonië is heel verschillend gestemd. De nieuwe nationale regering moet al deze uitkomsten weerspiegelen.

Het is voor Belgische begrippen snel dat er een maand na de verkiezingen een federale formateur is, zegt de Belgische politicoloog Dave Sinardet op X. Volgens hem is dat in de afgelopen 21 jaar niet voorgekomen.

Meer uit Buitenland

Biden spreekt Trump na schietpartij

WASHINGTON (ANP) - President Joe Biden heeft de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump telefonisch gesproken nadat die gewond was geraakt bij een schietpartij bij een campagnebijeenkomst in Pennsylvania. Dat maakte het Witte Huis bekend, zonder mededelingen te doen over de inhoud van het gesprek.

1 uur geleden
Europese leiders geschokt door aanval op Trump

DEN HAAG (ANP) - Europese leiders reageren vol afschuw op de aanval waarbij de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump gewond raakte aan zijn oor. "Ik ben van streek door de schokkende gebeurtenissen tijdens de bijeenkomst van president Trump en we sturen hem en zijn familie onze beste wensen", zegt de premier van het Verenigd Koninkrijk Keir Starmer op X.

1 uur geleden
Donald Trump Jr.: vader is vol goede moed

WASHINGTON (ANP) - Donald Trump Jr. laat weten dat hij met zijn vader heeft gesproken nadat de oud-president was geraakt door een kogel tijdens een campagnebijeenkomst. Volgens Trump Jr. is zijn vader "vol goede moed".

3 uur geleden
Trump is in orde en wordt gecontroleerd door lokale medische post

BUTLER (ANP) - De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump is in orde en wordt gecontroleerd door een lokale medische post. Dat meldde een verslaggever van CNN op X, na een woordvoerder van Trump gesproken te hebben.

4 uur geleden
Schoten gevuurd op campagnebijeenkomst Trump in Pennsylvania

BUTLER (ANP) - Donald Trump is met bloed aan zijn oor van het podium geëvacueerd nadat er schoten zijn gehoord op een campagnebijeenkomst in Pennsylvania. De Republikeinse presidentskandidaat hief zijn vuist omhoog, toen hij in veiligheid werd gebracht.

5 uur geleden
Fitnessgoeroe Richard Simmons op 76-jarige leeftijd overleden

LOS ANGELES (ANP) - De Amerikaanse fitnessgoeroe Richard Simmons is op 76-jarige leeftijd overleden. Dat meldt entertainmentwebsite TMZ. De politie gaat uit van een natuurlijke doodsoorzaak. Simmons maakte recent bekend dat hij aan huidkanker leed.

7 uur geleden
Franse premier Attal gekozen tot fractievoorzitter partij Macron

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse premier Gabriel Attal is zaterdag officieel gekozen tot fractievoorzitter van de partij van president Emmanuel Macron. Attal kreeg de steun van 84 van de 98 afgevaardigden. Hij was de enige kandidaat voor de positie.

9 uur geleden