Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Barnier: cruciale week voor brexitonderhandelingen

Barnier: cruciale week voor brexitonderhandelingen

BRUSSEL/LONDEN (ANP) - Het is een cruciale week om "tastbare vooruitgang" te boeken in de gesprekken over de toekomstige (handels)relatie tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie. Dat twitterde EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier dinsdag bij het begin van de vierde onderhandelingsronde. De Fransman doet vrijdag verslag op een persconferentie.

De eerste drie rondes leverden nauwelijks resultaat op. Na de laatste videogesprekken medio mei toonde Barnier zich teleurgesteld dat er op een paar kleine stapjes na geen enkele vooruitgang is geboekt rond de belangrijke dossiers. Zijn Britse tegenhanger David Frost liet zich in soortgelijke bewoordingen uit.

De twee belangrijkste twistpunten zijn de toegang tot de Britse viswateren en gelijke standaarden voor Britse en Europese bedrijven op het vlak van arbeidsomstandigheden en milieu. Londen vindt dat Brussel zich te rigide opstelt, terwijl Barnier onder meer stelt dat de Britten terugkomen op eerdere afspraken over een 'gelijk speelveld'. Ook over staatssteun, de rol van het Europees Hof van Justitie en een reeks andere onderwerpen verschillen de standpunten.

EU-regels

De Britten zijn op 1 februari uit de EU gestapt maar zijn tot eind dit jaar nog gebonden aan de EU-regels. Voor 1 juli moeten ze aangeven of ze de onderhandelingen willen verlengen met (maximaal) twee jaar. Londen zegt dat niet te zullen doen.

De kans dat het echt opschiet wordt alom zeer klein geacht. Later deze maand bespreken de Britse premier Boris Johnson en Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen de voortgang, zo is de verwachting. Mogelijk schuift ook EU-president Charles Michel dan aan.

Meer uit Financieel

ING en ABN onderuit op Damrak om verhoging bankbelasting

AMSTERDAM (ANP) - ING en ABN AMRO zijn vrijdag met stevige koersverliezen gesloten op de Amsterdamse beurs. Beleggers reageerden negatief op de goedkeuring door de Tweede Kamer van het voorstel om de bankbelasting te verhogen. ING en ABN AMRO leverden daarop tot 6,4 procent in. Verzekeraars Aegon, ASR en NN Group gingen mee omlaag en daalden tot 2,6 procent.

1 uur geleden
Autovakbond VS breidt stakingen bij GM en Stellantis uit

DETROIT (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De stakingen bij autofabrieken van General Motors (GM) en Stellantis in de Verenigde Staten, die afgelopen vrijdag begonnen, worden uitgebreid. Dat heeft Shawn Fain, voorzitter van autovakbond UAW, vrijdag bekendgemaakt. Daarmee wordt het werk neergelegd in nog eens 38 fabrieken, verspreid over twintig Amerikaanse staten.

1 uur geleden
KLM: belasting overstappende passagiers Schiphol zorgelijk

SCHIPHOL (AFN/BLOOMBERG) - KLM vindt het plan voor de invoering van een belasting op overstappende passagiers op luchthaven Schiphol zeer zorgelijk omdat daardoor het aantal vluchten sterk kan afnemen en veel minder passagiers gaan reizen met de luchtvaartmaatschappij. Dat verklaarde KLM nadat een CDA-motie voor de belasting werd aangenomen door een meerderheid van de Tweede Kamer. Met die belasting zouden huishoudens geholpen moeten worden met de energierekening.

2 uur geleden
KLM-piloten willen maandag een uur staken op Schiphol

SCHIPHOL (ANP) - Piloten van KLM willen aanstaande maandag een uur het werk neerleggen op Schiphol om een betere cao af te dwingen. Dit meldt vakbond VNV vrijdag. Voorzitter Camiel Verhagen vermoedt dat de staking vijftien vertrekkende vluchten kan vertragen.

3 uur geleden
Europese Commissie: menig buitenlands bedrijf blijft in Rusland

BRUSSEL (ANP/DPA) - Een groot aantal buitenlandse investeerders doen ondanks de Russische oorlog tegen Oekraïne nog zaken in Rusland. Meer dan de helft is er nog actief, zegt de Europese Commissie.

4 uur geleden
Activision Blizzard stijgt op herstellend Wall Street

NEW YORK (ANP) - Activision Blizzard behoorde vrijdag tot de stijgers op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers reageerden op de verklaring van de Britse toezichthouder CMA dat de overname van het gamebedrijf door softwareconcern Microsoft waarschijnlijk zal worden goedgekeurd. De twee bedrijven kregen eerder geen toestemming van de Britten om samen te gaan uit angst voor de grote macht die ze samen zouden kunnen uitoefenen op de markt voor games in de cloud.

4 uur geleden
Sterkste daling Duitse huizenprijzen sinds 2000

WIESBADEN (ANP/RTR/DPA) - De Duitse huizenprijzen zijn in het tweede kwartaal van dit jaar in het sterkste tempo gedaald sinds het begin van de metingen in 2000. Dat meldde het Duitse federale statistiekbureau Destatis. Op jaarbasis gingen de prijzen gemiddeld met 9,9 procent omlaag.

5 uur geleden