Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bardella vraagt Franse kiezer om absolute meerderheid voor RN

Bardella vraagt Franse kiezer om absolute meerderheid voor RN

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - Partijleider Jordan Bardella heeft de Franse kiezers opgeroepen om massaal op zijn uiterst rechtse Rassemblement National (RN) te stemmen. Hij zegt dat hij een absolute meerderheid nodig heeft om de ideeën van de partij uit te kunnen voeren en echt te kunnen regeren.

Bardella is niet alleen de partijleider, maar ook de premierskandidaat van RN. De partij van Marine Le Pen maakt goede kans om de grootste te worden bij de verkiezingen van 30 juni en 7 juli. Maar de peilingen laten niet zien dat de partij in de buurt kan komen van een absolute meerderheid.

"Om te regeren heb ik een absolute meerderheid nodig", zegt de 28-jarige Bardella tegen de krant Le Parisien. "Wie gelooft dat we in staat zijn om het dagelijks leven van de Fransen te veranderen met een relatieve meerderheid en terwijl we moeten samenwerken met Macron? Niemand. Ik zeg tegen het Franse volk: om ons uit te proberen, hebben we een absolute meerderheid nodig."

Samenwerken

De Franse president Emmanuel Macron en een blok met linkse partijen proberen hun kiezers te mobiliseren door te wijzen op de mogelijkheid dat RN de grootste wordt. Ze hopen kiezers te trekken die dat willen voorkomen.

Als geen partij een absolute meerderheid weet te behalen in het parlement, moeten de parlementariërs van verschillende partijen met elkaar samenwerken om wetgeving aan te nemen. Doordat de meeste partijen niet met RN willen samenwerken kan besturen dan lastig worden. Macron is normaal gesproken nog tot 2027 de president van Frankrijk.

Meer uit Buitenland

Netanyahu wil nog een tijd controle over Gazastrook

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - Israël wil nog een tijd de controle over de Palestijnse Gazastrook voor de eigen veiligheid, maakte de Israëlische premier Benjamin Netanyahu duidelijk in een toespraak tot het Amerikaanse parlement. Voor de nabije toekomst is nog een doorslaggevende veiligheidscontrole over Gaza nodig, zei de regeringsleider tegen parlementariërs uit het Huis van Afgevaardigden en de Senaat.

53 minuten geleden
Democraten willen Harris eerder tot presidentskandidaat benoemen

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Democraten willen vicepresident Kamala Harris eerder tot hun kandidaat benoemen voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen begin november. Mogelijk wordt ze al begin augustus gekozen, blijkt uit plannen van een partijcommissie.

1 uur geleden
Fox News wil op 17 september debat tussen Harris en Trump

WASHINGTON (ANP) - Fox News heeft Kamala Harris en Donald Trump uitgenodigd voor een debat op dinsdag 17 september. Dat maakte de Amerikaanse zender bekend.

2 uur geleden
Trump-schutter zocht info over moordaanslag op Kennedy

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De man die probeerde voormalig president Donald Trump te vermoorden, deed online onderzoek naar hoe Lee Harvey Oswald in 1963 voormalig president John F. Kennedy doodschoot. Dat zei directeur Chris Wray van de Amerikaanse veiligheidsdienst FBI tegen parlementariërs.

4 uur geleden
Inside Out 2 passeert Frozen 2 als succesvolste animatiefilm

LOS ANGELES (ANP) - Inside Out 2 is ruim vijf weken na de première de succesvolste animatiefilm aller tijden. Dat heeft The Walt Disney Company bekendgemaakt. Het record stond op naam van Frozen 2 uit 2019. Inside Out 2 heeft nu wereldwijd 1,46 miljard dollar opgebracht.

4 uur geleden
Moskou laat Europaplein verdwijnen in conflict om Oekraïne

MOSKOU (ANP/DPA/BELGA) - Het Europaplein in de Russische hoofdstad Moskou is verdwenen. Het plein is herdoopt tot Eurasiaplein, mogelijk als gevolg van het groeiende conflict met de Europese Unie over de Russische invasie in Oekraïne.

6 uur geleden
Evacuaties in Zuid-Europa door extreem weer en bosbranden

BARI (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Het zuiden van Europa wordt geteisterd door extreem weer en bosbranden. In de Zuid-Italiaanse regio Apulië moesten woensdag zo'n duizend toeristen worden geëvacueerd om een bosbrand die daar woedt.

6 uur geleden