Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Barcelona gaat verhuur appartementen aan toeristen verbieden

Barcelona gaat verhuur appartementen aan toeristen verbieden

BARCELONA (ANP/DPA/BLOOMBERG) - Barcelona gaat de verhuur van appartementen aan vakantiegangers vanaf eind 2028 verbieden om zo het nijpende woningtekort in de Spaanse stad tegen te gaan. Dat heeft burgemeester Jaume Collboni vrijdag gezegd. Volgens hem zijn er nu ongeveer 10.000 appartementen geregistreerd als verhuurbaar aan toeristen.

Barcelona zal dan geen vergunningen meer verstrekken of verlengen om appartementen te mogen verhuren aan vakantiegangers. Collboni zegt dat door die verhuur aan toeristen de huurprijzen in Barcelona hard zijn gestegen en dat vooral jongeren en mensen met lagere inkomens daardoor amper aan een woning komen in de stad, waardoor ze noodgedwongen elders op zoek naar een huis moeten.

Collboni erkent dat de maatregel niet gelijk zal leiden tot meer ruimte op de woningmarkt en dat oplossingen tijd nodig hebben. Hij spreekt wel van een keerpunt. De huurprijzen in Barcelona behoren tot de hoogste van alle Spaanse steden.

Trekpleister

Vorig jaar bezochten ruim 12 miljoen toeristen Barcelona, waarvan het overgrote deel uit het buitenland kwam. De stad behoort tot de belangrijkste toeristische trekpleisters van Spanje.

De Spaanse minister voor wonen meldde op X het besluit van Barcelona te steunen. Volgens haar zijn alle inspanningen nodig om mensen te helpen met toegang tot betaalbare woningen.

De branchevereniging voor verhuurders van vakantie-appartementen in Barcelona zegt dat door de stap er meer illegale appartementen aangeboden gaan worden en er ook meer werkloosheid en armoede zal ontstaan. De autoriteiten van Barcelona hebben gezegd scherp toezicht te zullen houden op illegale verhuur als het verbod van kracht wordt.

Meer uit Buitenland

Netanyahu wil nog een tijd controle over Gazastrook

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - Israël wil nog een tijd de controle over de Palestijnse Gazastrook voor de eigen veiligheid, maakte de Israëlische premier Benjamin Netanyahu duidelijk in een toespraak tot het Amerikaanse parlement. Voor de nabije toekomst is nog een doorslaggevende veiligheidscontrole over Gaza nodig, zei de regeringsleider tegen parlementariërs uit het Huis van Afgevaardigden en de Senaat.

1 uur geleden
Democraten willen Harris eerder tot presidentskandidaat benoemen

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Democraten willen vicepresident Kamala Harris eerder tot hun kandidaat benoemen voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen begin november. Mogelijk wordt ze al begin augustus gekozen, blijkt uit plannen van een partijcommissie.

1 uur geleden
Fox News wil op 17 september debat tussen Harris en Trump

WASHINGTON (ANP) - Fox News heeft Kamala Harris en Donald Trump uitgenodigd voor een debat op dinsdag 17 september. Dat maakte de Amerikaanse zender bekend.

2 uur geleden
Trump-schutter zocht info over moordaanslag op Kennedy

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De man die probeerde voormalig president Donald Trump te vermoorden, deed online onderzoek naar hoe Lee Harvey Oswald in 1963 voormalig president John F. Kennedy doodschoot. Dat zei directeur Chris Wray van de Amerikaanse veiligheidsdienst FBI tegen parlementariërs.

4 uur geleden
Inside Out 2 passeert Frozen 2 als succesvolste animatiefilm

LOS ANGELES (ANP) - Inside Out 2 is ruim vijf weken na de première de succesvolste animatiefilm aller tijden. Dat heeft The Walt Disney Company bekendgemaakt. Het record stond op naam van Frozen 2 uit 2019. Inside Out 2 heeft nu wereldwijd 1,46 miljard dollar opgebracht.

4 uur geleden
Moskou laat Europaplein verdwijnen in conflict om Oekraïne

MOSKOU (ANP/DPA/BELGA) - Het Europaplein in de Russische hoofdstad Moskou is verdwenen. Het plein is herdoopt tot Eurasiaplein, mogelijk als gevolg van het groeiende conflict met de Europese Unie over de Russische invasie in Oekraïne.

6 uur geleden
Evacuaties in Zuid-Europa door extreem weer en bosbranden

BARI (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Het zuiden van Europa wordt geteisterd door extreem weer en bosbranden. In de Zuid-Italiaanse regio Apulië moesten woensdag zo'n duizend toeristen worden geëvacueerd om een bosbrand die daar woedt.

6 uur geleden