Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Bankrekening bij centrale bank wellicht mogelijk'

'Bankrekening bij centrale bank wellicht mogelijk'

AMSTERDAM (ANP) - Burgers en bedrijven krijgen in de toekomst mogelijk een directe bankrekening bij De Nederlandsche Bank (DNB). De centrale bank zou daarbij, als er ooit in Europa met zo'n stelsel experimenten uitgevoerd gaan worden, een voortrekkersrol willen spelen.

Momenteel hebben burgers en bedrijven toegang tot contant geld uitgegeven door de centrale bank in de vorm van tegoeden bij commerciële banken. Publiek geld wordt uitgegeven door de centrale bank, terwijl privaat geld wordt uitgegeven door commerciële banken. Burgers en bedrijven kunnen momenteel bij de geldautomaat privaat geld inwisselen voor publiek geld.

De invoering van digitaal centralebankgeld zou de goede werking van het betalingsverkeer kunnen bevorderen, zo denkt DNB. Nu het betalingsverkeer in Nederland in rap tempo digitaliseert, wordt de afhankelijkheid van privaat geld steeds groter, wordt daarbij opgemerkt. Zo verzoeken veel winkels op dit moment vanwege de coronamaatregelen klanten om niet contant te betalen. Daardoor wordt feitelijk alleen nog privaat geld geaccepteerd. En dat brengt risico's met zich mee.

Dat doet digitaal geld van een centrale bank overigens ook, zo realiseert DNB zich. Zo zou het tijdens financiële crises een bankrun kunnen versnellen, doordat mensen en bedrijven hun geld bij commerciële banken weghalen en plaatsen bij een centrale bank. Goede controle is daarom cruciaal, aldus DNB.

Meer uit Financieel

Vakbonden kondigen stakingen aan in metaalsector

UTRECHT (ANP) - De vakbonden kondigen stakingen aan bij kleinere metaal- en techniekbedrijven na het stuklopen van cao-onderhandelingen. Daarmee zijn er opnieuw stakingen op komst in de metaalsector, waarin vaker flink wordt gestaakt.

1 uur geleden
ASML hard omlaag op Damrak na teleurstellend kwartaalbericht

AMSTERDAM (ANP) - Chipmachinefabrikant ASML was woensdag een grote verliezer op de beurs in Amsterdam. Beleggers zetten het aandeel, een zwaargewicht in hoofdgraadmeter AEX, bijna 7 procent lager na een teleurstellend kwartaalbericht. Ook de resultaten van navigatiespecialist TomTom en maaltijdbezorger Just Eat Takeaway werden slecht ontvangen.

2 uur geleden
Alaska Airlines houdt alle vliegtuigen aan grond na melding FAA

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Alaska Airlines houdt al zijn vliegtuigen in de Verenigde Staten tijdelijk aan de grond na een oproep van de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA. Het is niet duidelijk wat er precies aan de hand is.

2 uur geleden
Meatable vindt conservatieve weerstand tegen labvlees erbij horen

LEIDEN (ANP) - Weerstand van conservatieve politici tegen vlees uit een laboratorium hoort volgens Meatable-topman Krijn De Nood bij grote technologische doorbraken. De regering van de rechts-conservatieve premier Giorgia Meloni voerde in Italië een wet in die de verkoop van 'gecultiveerd' vlees moet voorkomen. Ook in de Verenigde Staten lopen Republikeinse politici te hoop tegen vlees dat niet van geslachte dieren afkomstig is. "Dat soort dynamiek zie je bij iedere grote technologiedoorbraak", zegt De Nood.

2 uur geleden
Bloemen- en plantenexport groeit weer na zeven kwartalen krimp

ZOETERMEER (ANP) - De Nederlandse bloemen- en plantenexport is in het eerste kwartaal van dit jaar toegenomen. "Na zeven aaneengesloten kwartalen van krimp kunnen we nu eindelijk spreken van groei", zegt Matthijs Mesken, directeur van de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB).

3 uur geleden
400 van de 450 overgebleven medewerkers Nedcar ook weg

BORN (ANP) - Zo'n 400 van de overgebleven 450 medewerkers van de Limburgse autofabriek VDL Nedcar hebben ontslag aangezegd gekregen. Er is voor hen geen werk meer. De vakbonden waren woensdag in de voormalige autofabriek om met de mensen te praten en hun vragen te beantwoorden. Dat zei bestuurder Ed Leunissen van CNV na berichtgeving in Dagblad de Limburger over de ontslagen.

3 uur geleden
Worst uit het lab valt in de smaak bij eerste proeverij in Europa

LEIDEN (ANP) - De eerste worstjes met gecultiveerd varkensvlees die mensen in de Europese Unie mochten proeven, zijn in de smaak gevallen. Het vlees had "absoluut de textuur van een kwalitatief worstje", zei chef-kok Ron Blaauw, die in een driekoppig panel zat van personen die het worstje van Meatable mochten proeven. Prins Constantijn van Oranje zei dat het stuk vlees uit het laboratorium duidelijk "geen substituut was". "Hier zit waarschijnlijk meer vlees in dan in een gemiddelde worst in Engeland", merkte de speciaal gezant van start-uporganisatie Techleap op.

4 uur geleden