Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bankmedewerkers geven gastlessen in de klas, ook bij het mbo

Bankmedewerkers geven gastlessen in de klas, ook bij het mbo

DEN HAAG (ANP) - Medewerkers van banken geven tijdens de Week van het geld komende dagen weer tal van gastlessen op scholen. Nieuw dit keer is dat de banken met hun lesprogramma's ook jongeren in het voortgezet onderwijs en het mbo willen bereiken.

"Helaas worstelen steeds meer jongvolwassenen met problematische schulden. Tijdig het gesprek voeren over geld is dus superbelangrijk", zegt voorzitter Medy van der Laan van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).

Voor de middelbare scholen en het mbo hebben de banken speciaal lesmateriaal ontwikkeld. Daarin leren de scholieren onder meer wat een geldezel is. Dat is iemand die zijn rekening door criminelen laat gebruiken voor bijvoorbeeld het witwassen van geld. De banken waarschuwen dat dit strafbaar is.

Het aanspreken van de nieuwe doelgroep is een proef. Tijdens de Week van het geld zijn er op een mbo-school in Emmeloord ook twee try-outs van nieuwe gastlessen. Later willen een aantal directieleden van de banken ook nog op enkele mbo-scholen langsgaan om in gesprek te gaan met de leerlingen.

Aan de groepen 6, 7 en 8 van de basisschool zullen dit jaar ongeveer 1500 lessen worden gegeven. Ook dat gebeurt niet allemaal deze week. Net als vorig jaar worden de lessen uitgesmeerd over een wat langere periode. Ook kunnen de scholen zelf kiezen of ze een onlineles willen of dat bankmedewerkers in de klas langskomen.

De Week van het geld is een initiatief van platform Wijzer in geldzaken, waarvan koningin Máxima erevoorzitter is. Zij opent de elfde editie van het evenement, waarbij ook financieel toezichthouders en verzekeraars betrokken zijn, maandagochtend in de Kunsthal in Rotterdam.

Behalve de gastlessen van de banken worden er nog veel meer activiteiten georganiseerd voor het stimuleren van financiële vaardigheden van kinderen en jongeren. Zo gaan twee klassen uit Bunnik in de FC Utrecht-spelersbus op bezoek bij verzekeraar ASR. Ook is er een speciaal begrotingsspel gemaakt waarin scholieren de rol van minister van Financiën op zich kunnen nemen.

Meer uit Financieel

ASML ziet openingswinst verdampen in vlakke AEX

AMSTERDAM (ANP) - ASML zag donderdag de openingswinst weer verdampen op de Amsterdamse beurs. De chipmachinemaker ging een dag eerder hard onderuit na een teleurstellend kwartaalbericht. Het aandeel daalde nu 0,3 procent, na het koersverlies van bijna 7 procent op woensdag. ASML leek aanvankelijk te profiteren van beter dan verwachte resultaten van de Taiwanese chipproducent TSMC. Die belangrijke klant van ASML zag de winst in het afgelopen kwartaal voor het eerst in een jaar tijd stijgen dankzij de sterke vraag naar AI-chips.

39 minuten geleden
ASML toont herstel in licht hogere AEX na koersval

AMSTERDAM (ANP) - ASML toonde donderdag wat herstel op de Amsterdamse beurs. De chipmachinemaker ging een dag eerder nog hard onderuit na een teleurstellend kwartaalbericht. Het aandeel won nu 1,5 procent, na het koersverlies van bijna 7 procent op woensdag. ASML profiteerde onder meer van beter dan verwachte resultaten van de Taiwanese chipproducent TSMC. Die belangrijke klant van ASML zag de winst in het afgelopen kwartaal voor het eerst in een jaar tijd stijgen dankzij de sterke vraag naar AI-chips.

1 uur geleden
Conflicten raken meerderheid internationaal handelende bedrijven

DEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van de Nederlandse ondernemers die internationaal handelen heeft last van de vele conflicten die momenteel spelen in de wereld. Dat komt naar voren uit een peiling door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) onder ruim duizend bedrijven.

1 uur geleden
Flink meer omzet easyJet, ziet vraag richting zomer groeien

LUTON (ANP) - EasyJet ziet de vraag naar zijn vliegreizen en vakanties nog altijd toenemen. Die trend leidt naar verwachting tot een omzetstijging van 22 procent over de afgelopen zes maanden van het gebroken boekjaar van de luchtvaartmaatschappij. Dat meldt easyJet in een tussentijdse handelsupdate. De luchtvaartmaatschappij, die ook vakanties aanbiedt, ziet het aantal boekingen voor deze zomer sterker stijgen dan in 2023.

1 uur geleden
Kifid ontvangt 500 klachten meer over financiële diensten

DEN HAAG (ANP) - Consumenten hebben vorig jaar meer geklaagd over financiële diensten bij het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid), staat in het jaarverslag. Het instituut ontving 5616 nieuwe klachten, 500 meer dan een jaar eerder. Schadeverzekeringen leverden het grootste aantal klachten op. Ook klaagden consumenten over bankzaken, hypotheken en kredietregistraties.

1 uur geleden
AEX-index koerst af op voorzichtig herstel na recente verliezen

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak lijkt donderdag wat te herstellen van de koersverliezen eerder deze week. De hoofdindex bereikte afgelopen vrijdag nog een hoogtepunt op 894 punten en is sinds de Iraanse aanval op Israël afgelopen weekeinde flink teruggevallen. Woensdag zakte de AEX nog 1,1 procent tot 865,35 punten. Dat kwam vooral door koersverliezen van de chipbedrijven, na een tegenvallend kwartaalbericht van ASML.

1 uur geleden
Groothandelaar Sligro stopt vanaf 2025 met de verkoop van tabak

VEGHEL (ANP) - Sligro stopt met de verkoop van tabak vanaf 2025. Dat meldt de groothandelaar in een handelsupdate over het eerste kwartaal van dit jaar. Een deel van de verkoop wordt op 1 juli dit jaar al stopgezet, met uitzondering van tabakswaren waarvoor Sligro contracten heeft afgesloten die lopen tot het einde van dit jaar.

2 uur geleden