Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bankentoezichthouder stuit op verzet in Europees Parlement

Bankentoezichthouder stuit op verzet in Europees Parlement

BRUSSEL (ANP) - De voorgenomen benoeming van Gerry Cross tot nieuwe directeur van de Europese Bankautoriteit (EBA) stuit op verzet in het Europees Parlement. Een krappe meerderheid van de commissie-Economie stemde donderdag tegen de Ier, die nu een directiefunctie vervult bij de centrale bank van Ierland.

Cross was eerder lobbyist voor AFME, de belangenorganisatie van de financiële sector in Europa. De huidige EBA-directeur Adam Farkas wil daar juist per 1 februari aan de slag. Het parlement dreigde vorige week Farkas de komende twee jaar te boycotten als de Hongaar die overstap maakt.

Europarlementariër Paul Tang (PvdA) hekelt dergelijke draaideurpraktijken. Volgens hem komen persoonlijke contacten en voorkennis in handen van de bankenlobby. De Ombudsman van de EU, Emily O’Reilly, heeft een onderzoek geopend naar de overstap van Farkas.

Sterk signaal

"Sterk signaal tegen de macht van de bankenlobby in Brussel", reageerde het groene parlementslid Sven Giegold op de afwijzing van Cross. "Zulke belangenconflicten ondergraven het vertrouwen in EU-autoriteiten."

De in Parijs gevestigde EBA meldde vorige week dat Cross voor vijf jaar wordt benoemd als het EU-parlement groen licht geeft. Het voltallige parlement stemt naar verwachting volgende maand over de kwestie.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

Netflix verliest in een handelsdag een vijfde van beurswaarde

NEW YORK (ANP) - Netflix heeft vrijdag in een dag handel ruim een vijfde van zijn beurswaarde verloren. Beleggers schrokken van het tegenvallende aantal nieuwe abonnees van de videostreamingdienst. De aandelenbeurzen in New York sloten vrijdag ook weer diep in het rood, waarmee de forse koersverliezen van deze week een vervolg kregen.

1 uur geleden
Schippers Maasveren gaan iedereen gratis over de Maas zetten

LITH (ANP) - Schippers van de veerponten die over de Maas heen en weer varen tussen Gelderland en Noord-Brabant gaan iedereen vanaf maandag gratis overzetten. Ze hebben al maanden een conflict met hun werkgever stichting De Maasveren over arbeidsvoorwaarden.

3 uur geleden
Pensioenbelegger APG spreekt zich ook uit over strategie Unilever

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - Weer heeft een aandeelhouder van Unilever zich uitgesproken over het bedrijf. Dit keer is het de Nederlandse pensioenuitvoerder APG. Die wacht op "een verbetering van de onderliggende groei van het bedrijf". Deze belegger van het pensioengeld van pensioenfonds ABP was ook verrast over het bod op de consumentendivisie van GlaxoSmithKline.

4 uur geleden
Shell is koninklijke predicaat nu echt kwijt

LONDEN (ANP) - Royal Dutch Shell heet voortaan alleen nog maar Shell. Het koninklijke predicaat dat sinds eind 19e eeuw aan het olie- en gasconcern verbonden was, is de onderneming nu kwijt. De naam is formeel gewijzigd en dit is ook doorgegeven aan de aandelenbeurzen in onder meer Amsterdam en Londen. Die zullen de wijzigingen binnenkort verwerken.

5 uur geleden
Topvrouw IMF vindt dat China strenge corona-aanpak moet herzien

WASHINGTON (ANP/RTR) - China zou zijn strenge corona-aanpak moeten herzien omdat de snelle verspreiding van de omikronvariant van het coronavirus toch anders is dan eerdere virusgolven. Dat vindt topvrouw Kristalina Georgieva van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

5 uur geleden
ArcelorMittal en Signify onderuit in dieprode AEX

AMSTERDAM (ANP) - Staalproducent ArcelorMittal en verlichtingsconcern Signify waren vrijdag de grootste verliezers in een donkerrode Amsterdamse AEX-index. Rentevrees blijft de beurzen in zijn greep houden. Beleggers maken zich zorgen over snellere renteverhogingen door de Amerikaanse centrale bank om de hard oplopende inflatie de kop in te drukken. Hogere rentes zijn over het algemeen ongunstig voor risicovollere beleggingen als aandelen.

6 uur geleden
Webwinkel Drogist.nl lijft webshops voor ondergoed- en badmode in

DEN HAAG (ANP) - Drogist.nl neemt de webshops voor ondergoed en badmode over van het Brabantse textielbedrijf Vetex. De grote internetdrogisterij wil daarmee zijn aanbod verder uitbreiden. Mede dankzij deze deal denkt het bedrijf komende jaren flink te kunnen groeien.

6 uur geleden