Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bankentoezichthouder stuit op verzet in Europees Parlement

Bankentoezichthouder stuit op verzet in Europees Parlement

BRUSSEL (ANP) - De voorgenomen benoeming van Gerry Cross tot nieuwe directeur van de Europese Bankautoriteit (EBA) stuit op verzet in het Europees Parlement. Een krappe meerderheid van de commissie-Economie stemde donderdag tegen de Ier, die nu een directiefunctie vervult bij de centrale bank van Ierland.

Cross was eerder lobbyist voor AFME, de belangenorganisatie van de financiële sector in Europa. De huidige EBA-directeur Adam Farkas wil daar juist per 1 februari aan de slag. Het parlement dreigde vorige week Farkas de komende twee jaar te boycotten als de Hongaar die overstap maakt.

Europarlementariër Paul Tang (PvdA) hekelt dergelijke draaideurpraktijken. Volgens hem komen persoonlijke contacten en voorkennis in handen van de bankenlobby. De Ombudsman van de EU, Emily O’Reilly, heeft een onderzoek geopend naar de overstap van Farkas.

Sterk signaal

"Sterk signaal tegen de macht van de bankenlobby in Brussel", reageerde het groene parlementslid Sven Giegold op de afwijzing van Cross. "Zulke belangenconflicten ondergraven het vertrouwen in EU-autoriteiten."

De in Parijs gevestigde EBA meldde vorige week dat Cross voor vijf jaar wordt benoemd als het EU-parlement groen licht geeft. Het voltallige parlement stemt naar verwachting volgende maand over de kwestie.

Meer uit Financieel

Webwinkel JD.com flink hoger op positieve Aziatische beurzen

HONGKONG (ANP) - Het Chinese webwinkelconcern JD.com behoorde vrijdag tot de grote winnaars op beurs in Hongkong. Beleggers reageerden verheugd op het nieuws dat het concern zijn bouwdivisie en industriële tak wil afsplitsen en de twee onderdelen apart naar de beurs wil brengen. De stap volgt op de aankondiging van zijn grotere concurrent Alibaba om zichzelf op te delen in zes hoofdonderdelen die een eigen beursnotering kunnen krijgen.

29 minuten geleden
Winkeliers zetten 8,5 procent meer om in februari

DEN HAAG (ANP) - Winkeliers hebben in februari 8,5 procent meer omgezet in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder. De groei komt vooral door de hogere prijzen, aangezien het totale verkoopvolume met 2,9 procent daalde. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

46 minuten geleden
Inflatie in Nederland in maart flink afgenomen tot 4,4 procent

DEN HAAG (ANP) - Het tempo waarin de prijzen in Nederland stijgen is in maart flink afgenomen ten opzichte van een maand eerder. Dat kwam vooral door de dalende energieprijzen. De prijzen van voedingsmiddelen, dranken en tabak werden wel opnieuw fors hoger. Ook de prijzen van industriële goederen namen verder toe.

1 uur geleden
Grote Amerikaanse videogames-vakbeurs E3 afgelast

LOS ANGELES (ANP/AFP) - De editie van dit jaar van de E3 (de Electronic Entertainment Expo) in Los Angeles is geannuleerd. Dit kondigden de organisatoren donderdag aan. Evenementenbureau ReedPop, verantwoordelijk voor het organiseren van de show van de Entertainment Software Association (ESA), maakte de annulering van het evenement op de officiële E3-website bekend.

1 uur geleden
Techsector stuwt Wall Street met kleinere rentestappen in zicht

NEW YORK (ANP) - Techbedrijven werden donderdag flink hoger gezet op Wall Street. Beleggers sorteren voort op kleinere rentestappen van de Federal Reserve, onder meer omdat het aantal uitkeringsaanvragen de afgelopen week weer wat toenam. De sterke arbeidsmarkt was een van de redenen voor de Fed om de rente deze maand met 0,5 procentpunt te verhogen. Maar bestuurders van de Amerikaanse centrale bank lieten ook weten dat ze een mogelijkheid zien om de volgende keer maar een kwart procentpunt erbij te doen.

9 uur geleden
Inspectie en Heineken steggelen over statiegeldblikjes

DEN HAAG (ANP) - De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en bierbrouwer Heineken ruziën over het na 1 april nog op de markt brengen van blikjes zonder statiegeldlogo. Heineken wil die namelijk blijven maken totdat het de laatste van zijn merken begin mei aanpast, bevestigt een woordvoerder na berichtgeving in het AD. Maar de inspectie zegt dat vanaf zaterdag alleen nog maar statiegeldblikjes mogen worden verkocht die voor 1 april zijn gemaakt.

9 uur geleden
NCSC waarschuwt voor aanval hackers op softwarepakket 3CX

DEN HAAG (ANP) - Gebruikers van het softwarepakket 3CX dienen dat volledig van hun systemen te verwijderen. Dat adviseert het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) nadat cybersecuritybedrijf CrowdStrike donderdag gemeld had dat er een digitale aanval plaatsvond. Het softwarepakket waarmee via internet gebeld kan worden, wordt onder meer gebruikt in telefooncentrales.

10 uur geleden