
'Banken VS moeten meer geld in kas houden voor klimaatrisico's'
WASHINGTON (ANP/RTR) - Amerikaanse banken zouden door centralebankenkoepel Federal Reserve gedwongen moeten worden om meer geld in kas te houden. Daarmee kunnen ze zich indekken tegen potentiële verliezen als gevolg van klimaatverandering. Ook zou het geld gebruikt kunnen worden voor de bestrijding ervan. Daarvoor pleit de belangrijke progressieve denktank, Center for American Progress in een rapport.
In het document stelt de denktank dat de Fed snel met een aantal voorzorgsmaatregelen kan komen. Dan gaat het bijvoorbeeld om het instellen van een kapitaalopslag die gekoppeld is aan de hoeveelheid vervuiling die banken rechtstreeks financieren. Ook zouden strenge stresstests moeten worden ingesteld voor grote banken, waarbij ook naar klimaatrisico's wordt gekeken.
Dergelijke ingrepen stuiten naar verwachting op hevig verzet van de banken zelf. Daarbij is de Fed met zijn benadering van klimaatkwesties wat voorzichtiger dan de Democraten van president Joe Biden. In de tijd van de Republikeinse president Donald Trump liepen de Verenigde Staten, en daarmee ook de Fed, achter op andere landen wat betreft klimaatbeleid.
Meer personeel
De Fed heeft de laatste tijd wel zijn inspanningen op dit gebied opgevoerd. Zo is er meer personeel ingezet dat specifiek onderzoekt hoe klimaatverandering de economie en het financiële systeem kan beïnvloeden. Maar de Fed voert nog geen nieuw beleid in reactie op klimaatverandering. Dit kan de toezichthouder zich volgens het rapport niet veroorloven.
President Joe Biden wil klimaatverandering op alle fronten aanpakken. Met de publicatie van het rapport zal de vraag rijzen in hoeverre beleidsmakers als de Fed mogen gaan bij het bewaken van de klimaatdoelstellingen.
Meer uit Financieel
GENÈVE (ANP/AFP/RTR) - De Verenigde Staten en China zijn overeengekomen een "overlegstructuur" voor handel op te zetten. Dat zei de Chinese vicepremier He Lifeng zondag, na handelsbesprekingen die hij "openhartig, diepgaand en constructief" noemde. Net als de Amerikaanse delegatie eerder zondag sprak He over "grote vooruitgang".
56 minuten geledenGENÈVE (ANP/RTR) - Volgens de Amerikaanse minister van Financiën, Scott Bessent, is "substantiële vooruitgang" geboekt in de gesprekken tussen zijn team en dat van de Chinese vicepremier He Lifeng in Genève. In de Zwitserse stad doen de twee grootste economieën ter wereld pogingen de door de Amerikaanse president Donald Trump aangewakkerde handelsoorlog te bezweren.
5 uur geledenWASHINGTON (ANP/AFP) - De Amerikaanse minister van Handel zegt optimistisch te zijn over onderhandelingen tussen China en de Verenigde Staten die in Zwitserland plaatsvinden. De twee grootmachten praten dit weekend in Genève over mogelijkheden om hun handelsoorlog te de-escaleren.
7 uur geledenPARIJS (ANP/AFP) - Europa moet de Russische oliesector en financiële sector zwaardere sancties opleggen als Vladimir Poetin niet instemt met een staakt-het-vuren, zegt de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Noël Barrot.
10 uur geledenGENÈVE (ANP) - De handelsbesprekingen tussen China en de Verenigde Staten in Genève zijn hun tweede dag ingegaan, melden Zwitserse media. Persbureau Reuters schrijft ook dat onderhandelaars zondagochtend weer bijeen zijn gekomen.
12 uur geledenDHARAN (ANP/BLOOMBERG) - Saudi Aramco heeft in de eerste drie maanden van het jaar een lagere winst geboekt dan een jaar eerder. Het energieconcern verkocht meer olie en gas, maar lagere prijzen voor die brandstoffen zaten 's werelds grootste verkoper van olie dwars. Het Saudische staatsbedrijf keert ook minder winst uit, wat een tegenvaller is voor de overheidsfinanciën. Kroonprins Mohammed bin Salman wil juist fors investeren in de modernisering van de economie van Saudi-Arabië.
14 uur geledenGENÈVE (ANP/RTR/AFP) - Het handelsoverleg tussen China en de Verenigde Staten in Genève is afgebroken, melden bronnen aan de persbureaus Reuters en AFP. De besprekingen gaan naar verwachting zondag verder.
1 dag geleden