Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Banken trekken de kar op Europese beurzen

Banken trekken de kar op Europese beurzen

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen lieten vrijdag kleine winsten zien na een wispelturig begin van de handel. Vooral de banken waren in trek, mede dankzij fusienieuws in de Spaanse bankensector. Beleggers verwerkten verder de zware koersverliezen onder de Amerikaanse technologiebedrijven. Daarnaast werd nog gewacht op het belangrijke Amerikaanse banenrapport, dat later op de dag naar buiten komt.

De AEX-index op Beursplein 5 boekte rond het middaguur een plusje van 0,2 procent op 550,57 punten. De MidKap won 0,6 procent tot 807,20 punten. De beursgraadmeters in Parijs, Londen en Frankfurt stegen tot 0,8 procent.

De banken ABN AMRO en ING stonden bovenaan in de AEX met winsten van 2,8 procent. De Spaanse banken deden het nog beter. Caixabank en Bankia stegen 13 procent en 26 procent in Madrid. De twee grote Spaanse banken voeren gesprekken over een mogelijke samensmelting. Concurrenten Santander en BBVA wonnen tot 3 procent. In Parijs klommen de Franse banken BNP Paribas en Crédit Agricole rond 3 procent.

Adyen

Betaalbedrijf Adyen klom 2,2 procent dankzij een koopadvies van analisten van HSBC. Telecomconcern KPN sloot de rij met een verlies van 2 procent. Chipmachinemaker ASML en biotechnoloog Galapagos volgden met minnen van rond 1,5 procent.

Just Eat Takeaway won 0,6 procent. Het maaltijdbestelbedrijf heeft alle goedkeuringen gekregen van de toezichthouders voor de overname van de Amerikaanse branchegenoot Grubhub. Met de deal, die volledig in aandelen wordt afgehandeld, is 7,3 miljard dollar gemoeid.

GrandVision

GrandVision verloor 1,7 procent. Brillenreus EssilorLuxottica (plus 0,2 procent) wil nog altijd inzage in bedrijfsgevoelige informatie van Pearle en Eyewish-moeder GrandVision en diens eigenaar HAL (plus 0,4 procent). De Frans-Italiaanse onderneming gaat in beroep tegen de beslissing van de rechter in Rotterdam. Die vond het eerder niet noodzakelijk dat EssilorLuxottica, die aan een overname van GrandVision werkt, inzage kreeg.

Op de lokale markt steeg Marel 2,1 procent. De IJslandse maker van vlees- en visverwerkende machines neemt de Duitse snijspecialist Treif Maschinenbau over. In Dublin klom Ryanair 3 procent. De budgetmaatschappij haalde zo'n 400 miljoen euro op met de uitgifte van aandelen om aan zijn schuldverplichtingen te voldoen.

De euro noteerde op 1,1847 dollar tegen 1,1827 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,4 procent duurder op 41,54 dollar. Brentolie klom 0,3 procent in prijs tot 44,19 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Beurswaarde streamingplatform Viaplay ruimschoots gehalveerd

AMSTERDAM (ANP) - Viaplay heeft maandag ruim de helft van zijn beurswaarde zien verdampen op de beurs in Stockholm. Het Zweedse streamingplatform, dat in Nederland onder meer de Formule 1-races van Max Verstappen en voetbalwedstrijden uit de Engelse Premier League uitzendt, verlaagde zijn verwachtingen voor dit jaar vanwege de verslechterde marktomstandigheden en trok zijn financiële doelstellingen voor de lange termijn in. Ook stapt topman Anders Jensen per direct op. Hij wordt opgevolgd door Jorgen Madsen Lindemann.

17 minuten geleden
Topman Viaplay stapt op na tegenvallende resultaten

STOCKHOLM (ANP) - Het Zweedse streamingplatform Viaplay ziet zijn topman Anders Jensen per direct vertrekken. Jensen bood zijn ontslag aan na tegenvallende resultaten van het platform, dat onder meer de Formule 1-races van Max Verstappen en voetbalwedstrijden uit de Engelse Premier League uitzendt. Hij wordt opgevolgd door Jorgen Madsen Lindemann, oud-topman van MTG. Dat is het voormalige moederbedrijf van Viaplay. Jensen stond sinds de oprichting van Viaplay als zelfstandig bedrijf in 2018 aan het roer.

1 uur geleden
Aandacht voor Shell op Damrak na productieverlaging OPEC+

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht maandag onder meer uit naar Shell. Het olie- en gasconcern profiteert mogelijk van de aanhoudende stijging van de olieprijzen. Die gingen maandag verder omhoog nadat Saudi-Arabië tijdens de vergadering van oliekartel OPEC+ besloot om de eigen olieproductie in juli vrijwillig met een miljoen vaten per dag te verlagen om de prijs te stutten. Het gehele oliekartel en zijn bondgenoten willen daarnaast volgend jaar minder olie gaan produceren.

1 uur geleden
Japanse elektronicabedrijven zetten Nikkei op stevige winst

TOKIO (ANP) - De aandelenbeurs in Tokio liet maandag een stevige winst zien onder aanvoering van de Japanse elektronicabedrijven Sony, Sharp en Panasonic. Ook de andere Aziatische markten wonnen terrein. Beleggers trokken zich op aan de hogere slotstanden op Wall Street, waar positief werd gereageerd op de goedkeuring van het akkoord om het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid te verhogen. Zaterdag zette de president Joe Biden de langverwachte handtekening onder de overeenkomst. Daarmee zijn de betalingsproblemen van de Verenigde Staten definitief afgewend.

2 uur geleden
Driekwart ondernemers kan hogere kosten niet doorberekenen

AMSTERDAM (ANP) - Driekwart van de ondernemers in Nederland zegt hogere kosten niet of slechts voor een deel te kunnen doorberekenen aan klanten. Dat komt vooral doordat ze vrezen klanten kwijt te raken aan de concurrentie. Ook zijn prijzen vaak vastgelegd in afspraken met klanten, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van onderzoek bij ondernemers.

8 uur geleden
OPEC+ verlaagt olieproductie om prijs te stutten

WENEN (ANP/DPA) - Het oliekartel OPEC+ wil volgend jaar ongeveer 40 miljoen vaten (van 159 liter per stuk) per dag produceren. Volgens het Russische persbureau Tass betekent dit een verlaging van het totale productievolume van de groep olieproducerende landen en bondgenoten als Rusland met 1,39 miljoen vaten per dag.

14 uur geleden
Focus beleggers op olie en Apple na langverwachte schuldendeal

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers zullen deze week hopen dat het optimisme op de wereldwijde beurzen van voor het weekend nog even doorzet. De afgelopen tijd heerste er veel onzekerheid vanwege het uitblijven van een deal voor het verhogen van het Amerikaanse schuldenplafond. Maar zaterdag zette de president Joe Biden de langverwachte handtekening onder de overeenkomst. Daarmee zijn de betalingsproblemen voor de federale overheid van de Verenigde Staten definitief afgewend.

17 uur geleden