Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Banken onderzoeken vaker betalingen niet-westerse Nederlanders

Banken onderzoeken vaker betalingen niet-westerse Nederlanders

AMSTERDAM (ANP) - Banken onderzoeken vaker betalingen van en aan mensen met een niet-westerse achtergrond dan aan mensen met een Nederlandse achtergrond, bevestigt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) na berichtgeving van Trouw. Dat komt volgens de brancheorganisatie omdat banken verplicht zijn om transacties vanuit of naar hoogrisicolanden uitgebreid te onderzoeken. Onder meer Afghanistan, Irak en Syrië staan op de lijst van hoogrisicolanden.

Banken doen per jaar veel van deze extra controles, zegt een woordvoerder van de NVB. Daarbij meldt hij dat de transacties worden onderzocht en dus niet de personen zelf. "Nederlanders met een niet-westerse achtergrond doen vaker transacties met risicolanden want ze hebben daar vaak familie wonen."

De extra onderzoeken moeten ze doen volgens de Wet ter voorkoming van Witwassen en Terrorismefinanciering (Wwft). Die wet moet voorkomen dat mensen geld witwassen of terrorisme financieren. In totaal staan 22 landen op de lijst met hoogrisicolanden.

Nauwelijks meldingen

De NVB zegt dat banken met de extra klantonderzoeken nauwelijks meldingen van discriminatie of racisme ontvangen. Maar volgens de koepel horen banken wel via andere kanalen dat sommige mensen de controles als negatief ervaren. De Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme (NCDR) constateerde vorig jaar april dat banken en andere financiële instellingen moslims structureel discrimineren.

Daarom willen banken onderzoeken hoe ze bewuste en onbewuste discriminatie kunnen voorkomen zonder de wet te overtreden. Zo gaan de brancheorganisatie en haar leden in gesprek met islamitische organisaties en andere vertegenwoordigers van moslims in Nederland, om meer ervaringen te horen en het probleem beter te begrijpen. Voormalig Tweede Kamerlid Farid Azarkan leidt deze gesprekken. Verder wil de NVB regelen dat banken de signalen binnenkrijgen van klanten die een melding doen bij het landelijk meldpunt discriminatie.nl.

Meer uit Financieel

Techbedrijven leiden beurzen in New York naar winst

NEW YORK (ANP) - Techbedrijven hebben de belangrijkste graadmeters op de aandelenbeurzen in New York hoger gezet. In de aanloop naar de publicatie van de kwartaalcijfers van Apple nam de hoop op extra winstuitkeringen door de iPhone-maker toe, na vergelijkbare stappen van Google-moederbedrijf Alphabet.

21 minuten geleden
Gazprom lijdt eerste jaarverlies sinds 1999

MOSKOU (ANP/DPA/BLOOMBERG) - Gazprom heeft vorig jaar voor het eerst sinds 1999 een verlies geleden. Na de grootschalige inval van Rusland in Oekraïne verkocht het Russische staatsgasbedrijf steeds minder gas aan Europa, waarmee een lucratieve exportmarkt is weggevallen.

1 uur geleden
Media: filmdivisie Sony heeft interesse in Paramount

NEW YORK (ANP) - De filmtak van Sony is geïnteresseerd in een overname van branchegenoot Paramount Global, bekend van de filmstudio en televisiezenders als CBS, MTV en Nickelodeon. Volgens Amerikaanse media heeft Sony Pictures Entertainment samen met investeringsmaatschappij Apollo Global Management een bod van zo'n 26 miljard dollar (24 miljard euro) uitgebracht.

1 uur geleden
Shell-topman nu niet bezig met beursnotering in New York

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Olie- en gasconcern Shell heeft vooralsnog geen plannen om de beurs van Londen te verlaten voor New York. "Daar voeren wij op dit moment geen discussie over", zegt topman Wael Sawan in een toelichting op zijn resultaten.

4 uur geleden
Grande en Swift helpen muziekconcern UMG aan betere resultaten

HILVERSUM (ANP) - Muziekconcern Universal Music Group (UMG), dat tal van platenlabels beheert, heeft in de eerste drie maanden meer verdiend aan de muziek van bekende artiesten. De omzet steeg onder andere dankzij succesvolle releases van Taylor Swift, Ariana Grande en Noah Kahan. Zij behoorden in het eerste kwartaal tot de best verkopende artiesten die UMG vertegenwoordigt.

4 uur geleden
ING winnaar op terughoudend Damrak, bouwer BAM hard omlaag

AMSTERDAM (ANP) - ING mocht zich donderdag de grote winnaar noemen onder de hoofdfondsen op het Damrak na een meevallend kwartaalrapport. Het bankconcern zag de winst in het eerste kwartaal minder sterk afnemen dan analisten hadden gevreesd. ING zag de rente-inkomsten dalen, maar de inkomsten uit provisies namen aanzienlijk toe. Volgens topman Steven van Rijswijk zijn de inkomsten van de bank daarmee over de gehele linie "sterk" gebleven. Om de aandeelhouders te belonen gaat ING voor 2,5 miljard euro aan eigen aandelen inkopen. Het aandeel eindigde 6,4 procent hoger, goed voor de eerste plek in de AEX.

4 uur geleden
Amerikaanse oud-olietopman verdacht van samenwerken met OPEC

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse marktwaakhond FTC verdenkt de voormalige topman van olieconcern Pioneer van pogingen tot "samenzwering" met oliekartel OPEC. Het is de ex-baas van Pioneer Scott Sheffield daarom verboden om een bestuursfunctie te vervullen voor ExxonMobil, dat het oliebedrijf overneemt voor 64,4 miljard dollar (60,3 miljard euro).

5 uur geleden