Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Banken moeten huiseigenaren met betalingsproblemen helpen'

'Banken moeten huiseigenaren met betalingsproblemen helpen'

AMERSFOORT (ANP) - Banken zouden huiseigenaren die in de financiële problemen komen vanwege de coronacrisis moeten blijven helpen. Dat zegt Vereniging Eigen Huis (VEH). Huiseigenaren die van hun bank een drie maanden durende betaalpauze voor hun hypotheek hebben gekregen, kunnen die nu vanaf 1 juli niet automatisch verlengen. Ook de afspraak om de woning bij grote betalingsachterstanden niet gedwongen te verkopen, wordt niet verlengd.

Bij betalingsachterstand zal vanaf nu eerst uit een gesprek met de bank moeten blijken of het verder laten oplopen ervan verantwoord is. Banken verklaren het uiterste te zullen doen om woningbehoud mogelijk te maken voor klanten met betalingsproblemen.

VEH roept alle geldverstrekkers op om het niet bij goede intenties te laten en "duidelijkheid en voorspelbaarheid aan klanten te bieden". De belangenvereniging denkt aan een stappenplan met mogelijke oplossingen en een duidelijke omschrijving wanneer iemand daarvoor in aanmerking komt. "Inzicht geeft mensen houvast en zal de drempel om contact op te nemen met de geldverstrekker verlagen", aldus VEH.

De vereniging raadt elke huiseigenaar die financiële problemen ziet aankomen aan zo snel mogelijk contact op te nemen met zijn bank. "Hoe langer iemand wacht en hoe hoger de achterstanden, hoe beperkter de mogelijkheden om betalingsproblemen op te lossen."

Meer uit Financieel

Beursweek met rentebesluit ECB en Fed-voorzitter in Congres

AMSTERDAM (ANP) - De aandacht van beleggers gaat deze week onder meer uit naar een nieuw rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB). Naar alle waarschijnlijkheid zal de ECB opnieuw de rente in de eurozone onveranderd laten. Verder verschijnt voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve in het Congres om uitleg te geven over het monetair beleid.

15 minuten geleden
Oliekartel OPEC+ verlengt productieverlaging, aldus bronnen

WENEN (ANP) - Oliekartel OPEC+ verlengt de huidige productieverlaging tot en met het einde van juni. Dat melden bronnen bij de groep van grote olieproducerende landen waaronder Saudi-Arabië en Rusland aan persbureau Bloomberg. Op de oliemarkt was al verwacht dat de productievermindering langer door zou gaan om zo de prijzen te stutten.

50 minuten geleden
NS-topman hoopt op politieke oplossing tegen duurdere prijzen

AMSTERDAM (ANP) - President-directeur Wouter Koolmees van de Nederlandse Spoorwegen (NS) hoopt met de politiek tot een oplossing te komen om een forse stijging van de prijzen voor tickets en abonnementen volgend jaar te voorkomen. Dat heeft Koolmees zondag gezegd in het televisieprogramma Buitenhof. Hij is dinsdag in de Tweede Kamer voor een hoorzitting.

2 uur geleden
Economie hoog op agenda bij Volkscongres China

BEIJING (ANP/AFP) - De staat van de Chinese economie zal hoog op de agenda staan bij de jaarlijkse bijeenkomst van het Volkscongres van de Chinese Communistische Partij (CCP), die dinsdag begint. Duizenden afgevaardigden van de CCP komen dan in Beijing bijeen voor die jaarlijkse vergadering.

4 uur geleden
Duitse topeconoom: opkomst extreemrechts gevaar voor groei

BERLIJN (ANP) - De opkomst van extreemrechts in Duitsland is een gevaar voor de economie omdat buitenlandse vakkrachten kunnen worden afgeschrikt om te komen werken in het land. Dat heeft de Duitse topeconoom Veronika Grimm gezegd. Grimm behoort tot de zogenoemde Sachverständigenrat, die bestaat uit vijf economische experts. Die raad is het belangrijkste economische adviesorgaan van de Duitse bondskanselier.

6 uur geleden
Nicotinezakjes volgens aanklacht in VS verslavend en schadelijk

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Nicotinezakjes, de nieuwste vinding waarop de tabaksindustrie haar hoop heeft gevestigd, zijn verslavend en schadelijk voor jongeren. Dat staat in de aanklacht van een rechtszaak die is aangespannen tegen de Amerikaanse tabaksfabrikant Philip Morris International.

22 uur geleden
Maker ChatGPT is het 'categorisch oneens' met klachten Elon Musk

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, de maker van chatbot ChatGPT, is het "categorisch oneens" met de klachten van Elon Musk die een rechtszaak tegen het bedrijf heeft aangespannen. Dat staat volgens financieel persbureau Bloomberg in een interne memo die het bedrijf heeft gestuurd naar het eigen personeel.

1 dag geleden