Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Banken heropenen honderden geldstortautomaten voor ondernemers

Banken heropenen honderden geldstortautomaten voor ondernemers

AMSTERDAM (ANP) - Banken heropenen eind maart weer honderden geldstortautomaten voor ondernemers. Volgens de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) is er een oplossing gevonden waardoor deze zogeheten sealbagautomaten beter beveiligd zijn tegen plofkraken.

Op 31 maart gaan er direct al 250 sealbagautomaten weer in gebruik. Vanaf dat moment komen er iedere week tien tot vijftien automaten bij. Hoe de betere beveiliging precies in elkaar steekt, kunnen de banken niet zeggen. Dan zouden criminelen wijzer worden gemaakt dan nodig. Maar onderdeel van de oplossing is dat ondernemers die gebruik willen maken van deze automaten hun storting voortaan altijd vooraf moeten aankondigen bij de bank. Doen ze dit niet, dat gaat de automaat niet open.

Vorige maand hadden de banken nog besloten om alle sealbagautomaten uit te zetten. Dat leverde voor ondernemers veel problemen op omdat zij hun geld op veel minder plekken konden afstorten. Daarop besloten de banken later in januari al om tijdelijk veertig automaten te heropenen, met zeer beperkte openingstijden en bewakers. Dat laatste is straks niet meer nodig. De nieuwe automaten zullen elke dag van 07.00 tot 23.00 uur geopend zijn.

Nieuwe vorm van plofkraken

Plofkraken vormen al langer een probleem. Criminelen richtten zich daarbij steeds meer op de geldstortautomaten omdat de beveiliging van pinautomaten de afgelopen tijd is verbeterd. In april vorig jaar zagen de banken zich daarom al gedwongen om honderden sealbagautomaten te sluiten.

Later kwamen criminelen met een nieuwe vorm van plofkraken en dat was voor banken de reden om tijdelijk helemaal te stoppen met de sealbagmachines, ook wel stortkluizen genoemd. Bij die nieuwe vorm konden er niet ontplofte explosieven achterblijven. Dat is gevaarlijk omdat de explosieven later nog wel kunnen ontploffen, bijvoorbeeld als er net mensen langslopen of ondernemers geld aan het storten zijn.

Niet alle gesloten automaten zullen terugkomen. Het is de bedoeling dat Nederland straks zo'n 620 sealbagautomaten telt. Maar doordat ze uitgebaat worden door Geldmaat kunnen hier wel klanten van verschillende banken terecht. Geldmaat beheert automaten voor meerdere banken in Nederland.

Meer uit Financieel

Groei economische bedrijvigheid eurozone neemt verder af

LONDEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De economische bedrijvigheid in de eurozone is in juli opnieuw minder sterk gegroeid dan een maand eerder, meldt marktonderzoeker S&P Global. Dat kwam vooral door een onverwachte krimp in Duitsland, de grootste economie van de eurozone en de belangrijkste handelspartner van Nederland.

11 minuten geleden
ASMI zakt op Damrak na publicatie resultaten

AMSTERDAM (ANP) - ASMI ging woensdag omlaag op de Amsterdamse beurs. Het bedrijf, dat systemen levert voor de bewerking van wafers, de dunne schijfjes waarvan halfgeleiders worden gemaakt, zag het aantal nieuwe orders afgelopen kwartaal flink stijgen. Ook de omzet viel hoger uit dan verwacht, dankzij de sterke vraag naar AI-gerelateerde producten. Voor de tweede jaarhelft rekent ASMI op een sterkere omzetgroei dan eerder voorzien. Het aandeel werd desondanks dik 2 procent lager gezet.

1 uur geleden
Hogere winst en meer passagiers voor easyJet

LUTON (ANP) - De Britse luchtvaartmaatschappij easyJet heeft in het afgelopen kwartaal meer winst geboekt. Ook stapten meer passagiers aan boord van de vliegtuigen van de budgetmaatschappij.

1 uur geleden
FrieslandCampina profiteert van eerder aangekondigd banenverlies

AMERSFOORT (ANP) - FrieslandCampina profiteert van het eerder aangekondigde banenverlies bij het zuivelconcern. Waar in heel 2023 nog verlies werd geleden, staat er over de eerste helft van dit jaar weer een duidelijke winst in de boeken. FrieslandCampina kondigde in december nog aan 1800 banen te schrappen om de kosten omlaag te brengen, waarvan ruim de helft in Nederland.

1 uur geleden
Aandacht voor kwartaalcijfers KPN en ASMI op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht woensdag onder meer uit naar de resultaten van telecomconcern KPN en chipbedrijf ASMI. KPN zag de omzet in het tweede kwartaal stijgen. Ook de nettowinst nam toe. Topman Joost Farwerck verklaarde erop te vertrouwen de vooruitzichten voor het hele jaar te zullen realiseren en op koers te liggen om de doelen voor de middellange termijn waar te maken.

2 uur geleden
Fors meer mobiele klanten KPN dankzij overname Youfone

DEN HAAG (ANP) - KPN heeft er dankzij de overname van provider Youfone dit jaar 634.000 mobiele klanten bijgekregen. Er kwamen in het eerste halfjaar daarnaast 109.000 nieuwe glasvezelklanten bij.

2 uur geleden
Cognacproducent Rémy Cointreau kampt zwakke verkoop VS

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - Rémy Cointreau heeft in het afgelopen kwartaal de verkopen flink zien dalen door zwakte op de Amerikaanse markt en ook in Zuidoost-Azië. De omzet van het Franse drankenconcern, bekend van cognacmerk Rémy Martin, daalde met bijna 16 procent tot 217 miljoen euro in vergelijking met een jaar eerder.

2 uur geleden