Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Banken heropenen honderden geldstortautomaten voor ondernemers

Banken heropenen honderden geldstortautomaten voor ondernemers

AMSTERDAM (ANP) - Banken heropenen eind maart weer honderden geldstortautomaten voor ondernemers. Volgens de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) is er een oplossing gevonden waardoor deze zogeheten sealbagautomaten beter beveiligd zijn tegen plofkraken.

Op 31 maart gaan er direct al 250 sealbagautomaten weer in gebruik. Vanaf dat moment komen er iedere week tien tot vijftien automaten bij. Hoe de betere beveiliging precies in elkaar steekt, kunnen de banken niet zeggen. Dan zouden criminelen wijzer worden gemaakt dan nodig. Maar onderdeel van de oplossing is dat ondernemers die gebruik willen maken van deze automaten hun storting voortaan altijd vooraf moeten aankondigen bij de bank. Doen ze dit niet, dat gaat de automaat niet open.

Vorige maand hadden de banken nog besloten om alle sealbagautomaten uit te zetten. Dat leverde voor ondernemers veel problemen op omdat zij hun geld op veel minder plekken konden afstorten. Daarop besloten de banken later in januari al om tijdelijk veertig automaten te heropenen, met zeer beperkte openingstijden en bewakers. Dat laatste is straks niet meer nodig. De nieuwe automaten zullen elke dag van 07.00 tot 23.00 uur geopend zijn.

Nieuwe vorm van plofkraken

Plofkraken vormen al langer een probleem. Criminelen richtten zich daarbij steeds meer op de geldstortautomaten omdat de beveiliging van pinautomaten de afgelopen tijd is verbeterd. In april vorig jaar zagen de banken zich daarom al gedwongen om honderden sealbagautomaten te sluiten.

Later kwamen criminelen met een nieuwe vorm van plofkraken en dat was voor banken de reden om tijdelijk helemaal te stoppen met de sealbagmachines, ook wel stortkluizen genoemd. Bij die nieuwe vorm konden er niet ontplofte explosieven achterblijven. Dat is gevaarlijk omdat de explosieven later nog wel kunnen ontploffen, bijvoorbeeld als er net mensen langslopen of ondernemers geld aan het storten zijn.

Niet alle gesloten automaten zullen terugkomen. Het is de bedoeling dat Nederland straks zo'n 620 sealbagautomaten telt. Maar doordat ze uitgebaat worden door Geldmaat kunnen hier wel klanten van verschillende banken terecht. Geldmaat beheert automaten voor meerdere banken in Nederland.

Meer uit Financieel

Bouwconcern Heijmans wordt Koninklijk

DEN BOSCH (ANP) - Bouwconcern Heijmans heeft ter ere van zijn 100-jarige bestaan het predicaat Koninklijk ontvangen. Dat is zaterdagavond tijdens een jubileumfeest bekendgemaakt in het bijzijn van 7500 medewerkers van het bedrijf.

19 minuten geleden
Vijfhonderd e-mailadressen van ABP-gepensioneerden gelekt

AMSTERDAM (ANP) - Door een "menselijke fout" bij het verzenden van een e-mail, zijn vijfhonderd e-mailadressen van gepensioneerden bij pensioenfonds ABP gelekt. Dat bevestigt een woordvoerster na berichtgeving van De Telegraaf.

19 uur geleden
Sportauto 911 viert 60e verjaardag, feest bij Porsche Gelderland

HETEREN (ANP) - De Porsche 911 viert dit jaar zijn 60e verjaardag. Om dit te vieren organiseert Porsche Centrum Gelderland, een van de grootste dealers van het merk in Nederland, dit weekend een expositie met "de meest unieke exemplaren" ooit gebouwd. "Een verzameling die in ons land nog nooit is vertoond", zegt Porschedealer Mark Wegh.

1 dag geleden
Optimisme op Wall Street na schuldendeal en banenrapport

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met aanzienlijke winsten geëindigd. Het optimisme kreeg de overhand nadat ook de Senaat had ingestemd met het verhogen van het schuldenplafond voor de federale overheid van de Verenigde Staten, waarmee betalingsproblemen voor de grootmacht zijn afgewend. Sportmerk Lululemon maakte indruk met kwartaalcijfers en won fors aan waarde.

1 dag geleden
Witte Huis: Biden kan schuldendeal zaterdag ondertekenen

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Joe Biden ondertekent mogelijk zaterdag al het wetsvoorstel dat de verhoging van het schuldenplafond regelt, meldt een regeringswoordvoerster. Nu ook de Senaat heeft ingestemd met een ruimere limiet, moeten Amerikaanse parlementariërs de laatste details van het voorstel uitwerken. Zodra dat is gebeurd, kan Biden er volgens het Witte Huis vrijwel direct zijn handtekening onder zetten.

1 dag geleden
Zomer vol stakingen van beveiligers op Britse luchthaven Heathrow

LONDEN (ANP/RTR) - Reizigers die deze zomer naar Londen vliegen, krijgen mogelijk te maken met chaos. Ruim 2000 beveiligers op luchthaven Heathrow zijn van plan in het hoogseizoen meerdere dagen te gaan staken, maakte vakbond Unite bekend.

1 dag geleden
Bloomberg: 3M mikt op miljardenschikking in VS om PFAS

SAINT PAUL (ANP/BLOOMBERG) - Industrieel conglomeraat 3M treft mogelijk een schikking van 10 miljard dollar (9,3 miljard euro) met een aantal Amerikaanse steden vanwege vervuiling met PFAS. Daarover hebben de partijen een voorlopig akkoord gesloten, schrijft Bloomberg op basis van ingewijden.

1 dag geleden