Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Banken grote winnaars op aandelenbeurs Amsterdam

Banken grote winnaars op aandelenbeurs Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Europese banken hebben dinsdag een van hun beste handelsdagen van dit jaar op de aandelenbeurzen gehad, met forse winsten voor onder andere ING en ABN AMRO in Amsterdam. Grote financieel dienstverleners wonnen aan waarde na sussende woorden van toezichthouders, die stelden dat risicovollere schuldpapieren van banken die onder hun toezicht staan niet zomaar waardeloos worden. Verwarring over de volledige afschrijving van bepaalde obligaties van het in problemen geraakte Credit Suisse zorgde begin deze week nog voor onzekerheid.

De redding van Credit Suisse via een overname door de eveneens Zwitserse bank UBS nam volgens sommige analisten en beleggers ook een grote onzekere factor over de Europese bankensector weg, zeiden ze tegen financieel persbureau Bloomberg. Ook verklaarde het hoofd voor toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB) dat een verbod op het uitbetalen van dividend bij banken voorlopig niet aan de orde is.

ING en ABN AMRO eindigden bovenaan in de AEX met winsten van respectievelijk 6 en 3,9 procent. Elders in Europa wonnen Commerzbank in Duitsland en UniCredit in Italië tot ruim 7 procent. Een index voor banken in Europa boekte een winst van 3,8 procent. Een dag eerder wonnen Europese banken ook al wat aan beurswaarde nadat het nieuws van de redding van Credit Suisse afgelopen weekend was bekend geworden.

1,8 procent

UBS klom bijna 4 procent in Zürich. Kredietbeoordelaars Moody's en S&P hebben de vooruitzichten voor de Zwitserse bank verlaagd na de overname van Credit Suisse.

De AEX eindigde 1 procent hoger op 736,18 punten. De MidKap won 1,4 procent tot 949,17 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen gingen tot zo'n 1,8 procent vooruit.

Beleidsvergadering

De aandacht gaat deze week ook uit naar de Amerikaanse Federal Reserve, die dinsdag begon aan zijn tweedaagse beleidsvergadering. Beleggers zijn benieuwd of de recente onrust bij de banken nog van invloed zal zijn op het rentebesluit van de Fed.

Op het Damrak was er ook belangstelling voor ICT-dienstverlener Ordina. Die heeft overeenstemming bereikt met zijn Franse branchegenoot Sopra Steria over een overname voor zo'n 518 miljoen euro. Het aandeel schoot bijna 25 procent omhoog na dat nieuws.

De euro was 1,0768 dollar waard, tegen 1,0695 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie klom 1,8 procent in prijs tot 68,85 dollar. Brentolie kostte 1,3 procent meer meer op 74,71 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Airbus verhoogt productie van zijn A350-vliegtuigen

TOULOUSE (ANP/BLOOMBERG) - Airbus heeft het productiedoel voor zijn A350-toestellen verder verhoogd. Dat meldt de Europese vliegtuigfabrikant bij de publicatie van de kwartaalresultaten. Tegen 2028 moeten maandelijks twaalf vliegtuigen van het type van de band rollen. Oorspronkelijk was het doel om tegen 2026 tien toestellen per maand te produceren.

14 minuten geleden
Honda steekt 15 miljard dollar in Canadese stekkerautofabriek

TOKIO (ANP/RTR) - De Japanse autoproducent Honda gaat 15 miljard Canadese dollar, omgerekend meer dan 10 miljard euro, investeren in een nieuwe fabriek voor elektrische auto's in het oosten van Canada. Het bedrijf heeft dit donderdag aangekondigd. Het is de grootste investering ooit van het bedrijf in Canada.

29 minuten geleden
Adyen keldert op Damrak, Unilever tussen schaarse stijgers

AMSTERDAM (ANP) - Adyen heeft donderdag op de aandelenbeurs in Amsterdam ruim 18 procent van zijn beurswaarde zien verdampen. Het betaalbedrijf, dat de betaaltransacties afhandelt voor bedrijven als McDonald's en Hennes & Mauritz (H&M), zag het aantal transacties afgelopen kwartaal stijgen. Volgens analisten van investeringsbank Jefferies viel de omzet van het bedrijf echter tegen.

1 uur geleden
Pfizer en BioNTech in VS aangeklaagd om inbreuk mRNA-patenten

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse farmaceut GlaxoSmithKline (GSK) heeft biotechnoloog BioNTech en farmaceut Pfizer aangeklaagd in de Verenigde Staten. Volgens GSK hebben de twee bedrijven inbreuk gemaakt op patenten rondom mRNA-technologie, die is gebruikt bij het ontwikkelen van coronavaccins.

1 uur geleden
Aandeelhouders OCI stemmen voor omstreden belastingconstructie

AMSTERDAM (ANP) - Aandeelhouders van OCI hebben voor twee wijzigingen van de statuten gestemd, waarmee het chemieconcern geen dividendbelasting hoeft te betalen. De aandeelhouders steunden deze omstreden constructie donderdag tijdens de aandeelhoudersvergadering van OCI, meldt het concern.

2 uur geleden
Facebook-moederbedrijf Meta keldert op Wall Street na cijfers

NEW YORK (ANP) - Meta Platforms ging donderdag hard onderuit op de aandelenbeurzen in New York. De eigenaar van Facebook, WhatsApp en Instagram gaf een tegenvallende omzetverwachting af voor het huidige kwartaal. Ook verwacht Meta dit jaar meer kosten te maken door de vele investeringen in kunstmatige intelligentie (AI). Het socialemediabedrijf boekte afgelopen kwartaal wel meer winst dan verwacht.

3 uur geleden
Politie heeft begrip voor gebruik bodycams in supermarkt

AMSTERDAM (ANP) - De politie heeft begrip voor het besluit van supermarktketen Dirk om personeel te voorzien van bodycams. Supermarktketen Jumbo zegt ook naar de inzet van bodycams te hebben gekeken.

4 uur geleden