Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Banken en verzekeraars verder omlaag op negatief Damrak

Banken en verzekeraars verder omlaag op negatief Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Banken en verzekeraars gingen vrijdag verder omlaag in de AEX-index op het Damrak, die ook een verlies liet zien. Beleggers bleven voorzichtig na de reeks van renteverhogingen en de recente onrust in de bankensector. Deze week schroefden de centrale banken in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland en Noorwegen hun rentetarieven op in de strijd tegen de hardnekkige inflatie. Vorige week ging de rente in de eurozone al omhoog.

De centrale banken lijken zich daarmee meer zorgen te maken over de aanhoudende stijging van de kosten van het levensonderhoud voor huishoudens dan over de problemen bij sommige banken. Door de snelle stijging van de rentes zouden de omgevallen Amerikaanse regionale banken Silicon Valley Bank en Signature Bank namelijk in de problemen zijn gekomen.

De AEX noteerde in de ochtendhandel 0,7 procent lager op 738,34 punten. De MidKap verloor 1,2 procent tot 929,65 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs daalden tot 0,9 procent. Londen zakte ook 0,9 procent, ondanks een sterker dan verwachte stijging van de Britse winkelverkopen in februari.

Verlies ING en ABN AMRO

De banken ING en ABN AMRO verloren tot 2,1 procent, na de stevige verliezen een dag eerder. Ook de verzekeraars Aegon, NN en ASR gingen mee omlaag en stonden in de staartgroep van de AEX, met minnen tot 2,2 procent. Buiten de financiële sector leverden staalfabrikant ArcelorMittal, verfproducent AkzoNobel en olie- en gasconcern Shell tot 2 procent in. Informatieleverancier Wolters Kluwer voerde de schaarse stijgers aan met een plus van 0,7 procent.

In de MidKap verloor Eurocommercial Properties dik 1 procent na publicatie van de jaarcijfers. De investeerder in winkelcentra zag de huurinkomsten afgelopen jaar licht stijgen. Kunstmestproducent OCI stond met een min van ruim 4 procent onderaan. Bij de kleinere bedrijven won TIE Kinetix 2,7 procent. Het softwarebedrijf zag het orderboek in oktober tot en met februari ruimschoots verdubbelen.

TUI, Adidas

In Frankfurt kelderde TUI bijna 10 procent. Het grootste reisbureau ter wereld wil 1,8 miljard euro ophalen met de uitgifte van aandelen om de coronasteun van de Duitse overheid terug te betalen en de balans te versterken.

Adidas won 0,9 procent. Het Duitse sportmerk en de Amerikaanse superster Beyoncé hebben met wederzijdse instemming hun samenwerking beëindigd. Het einde zou volgens Amerikaanse media komen door creatieve meningsverschillen en tegenvallende verkopen van de kledinglijn van de zangeres.

Euro- en oliekoers

De euro was 1,0788 dollar waard, tegen 1,0889 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,6 procent minder op 69,57 dollar. Brentolie daalde 0,5 procent in prijs tot 75,54 dollar per vat.

Meer uit Financieel

FT: VS willen dat bondgenoten Chinese chip-export verder inperken

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten willen dat bondgenoten de export van chips en daaraan gerelateerde goederen en technologie naar China verder inperken. Dat meldt de Britse zakenkrant Financial Times op basis van ingewijden. Volgens hen hebben de VS aangedrongen bij Nederland, Japan en Zuid-Korea om de huidige exportcontroles daarom agressiever uit te voeren, schrijft FT.

17 minuten geleden
Airbus verhoogt productie van zijn A350-vliegtuigen

TOULOUSE (ANP/BLOOMBERG) - Airbus heeft het productiedoel voor zijn A350-toestellen verder verhoogd. Dat meldt de Europese vliegtuigfabrikant bij de publicatie van de kwartaalresultaten. Tegen 2028 moeten maandelijks twaalf vliegtuigen van het type van de band rollen. Oorspronkelijk was het doel om tegen 2026 tien toestellen per maand te produceren.

1 uur geleden
Honda steekt 15 miljard dollar in Canadese stekkerautofabriek

TOKIO (ANP/RTR) - De Japanse autoproducent Honda gaat 15 miljard Canadese dollar, omgerekend meer dan 10 miljard euro, investeren in een nieuwe fabriek voor elektrische auto's in het oosten van Canada. Het bedrijf heeft dit donderdag aangekondigd. Het is de grootste investering ooit van het bedrijf in Canada.

2 uur geleden
Adyen keldert op Damrak, Unilever tussen schaarse stijgers

AMSTERDAM (ANP) - Adyen heeft donderdag op de aandelenbeurs in Amsterdam ruim 18 procent van zijn beurswaarde zien verdampen. Het betaalbedrijf, dat de betaaltransacties afhandelt voor bedrijven als McDonald's en Hennes & Mauritz (H&M), zag het aantal transacties afgelopen kwartaal stijgen. Volgens analisten van investeringsbank Jefferies viel de omzet van het bedrijf echter tegen.

3 uur geleden
Pfizer en BioNTech in VS aangeklaagd om inbreuk mRNA-patenten

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse farmaceut GlaxoSmithKline (GSK) heeft biotechnoloog BioNTech en farmaceut Pfizer aangeklaagd in de Verenigde Staten. Volgens GSK hebben de twee bedrijven inbreuk gemaakt op patenten rondom mRNA-technologie, die is gebruikt bij het ontwikkelen van coronavaccins.

3 uur geleden
Aandeelhouders OCI stemmen voor omstreden belastingconstructie

AMSTERDAM (ANP) - Aandeelhouders van OCI hebben voor twee wijzigingen van de statuten gestemd, waarmee het chemieconcern geen dividendbelasting hoeft te betalen. De aandeelhouders steunden deze omstreden constructie donderdag tijdens de aandeelhoudersvergadering van OCI, meldt het concern.

4 uur geleden
Facebook-moederbedrijf Meta keldert op Wall Street na cijfers

NEW YORK (ANP) - Meta Platforms ging donderdag hard onderuit op de aandelenbeurzen in New York. De eigenaar van Facebook, WhatsApp en Instagram gaf een tegenvallende omzetverwachting af voor het huidige kwartaal. Ook verwacht Meta dit jaar meer kosten te maken door de vele investeringen in kunstmatige intelligentie (AI). Het socialemediabedrijf boekte afgelopen kwartaal wel meer winst dan verwacht.

5 uur geleden