Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Banken en verzekeraars in kopgroep positieve AEX

Banken en verzekeraars in kopgroep positieve AEX

AMSTERDAM (ANP) - De banken en verzekeraars behoorden dinsdag tot de sterkste stijgers op de Amsterdamse beurs. De financiële bedrijven profiteerden van het vooruitzicht van hogere rentetarieven na opmerkingen van de Amerikaanse centralebankpresident Jerome Powell. Volgens Powell is de inflatie namelijk veel te hoog en zal hij het beleid van de Federal Reserve aanscherpen om deze te beteugelen. Dat betekent dat de rentes in de Verenigde Staten waarschijnlijker sneller en sterker zullen worden verhoogd.

Beleggers hielden daarnaast de ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne nauwlettend in de gaten. Het uitblijven van vooruitgang in de vredesonderhandelingen tussen Oekraïne en Rusland zorgde daarbij voor terughoudendheid.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,8 procent in de plus op 724,19 punten. De MidKap klom 1,3 procent tot 1054,66 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 0,8 procent.

McDonald's

Naast Aegon (plus 5,4 procent) en ING (plus 3,3 procent) stond staalconcern ArcelorMittal bij de sterkste stijgers in de AEX, met een winst van 3,6 procent. Verzekeraar NN Group, chipmachinemaker ASML en winkelvastgoedconcern Unibail-Rodamco-Westfield wonnen meer dan 2 procent. Fintechbedrijf Adyen sloot de rij met een min van 2,1 procent.

Prosus steeg 1,9 procent. De techinvesteerder, die een groot belang heeft in het Chinese Tencent, lijkt te profiteren van de belofte van de Chinese premier Li Keqiang om minder streng te zijn voor de techsector in China. Just Eat Takeaway klom 1,5 procent. De eigenaar van Thuisbezorgd.nl heeft de samenwerking op het gebied van bezorgingen met de Amerikaanse fastfoodketen McDonald's verstrekt.

Shell

Shell won 1,1 procent. Het olie- en gasconcern heeft definitief beroep aangetekend tegen de uitspraak van een rechter in een door Milieudefensie aangespannen zaak om zijn uitstoot te verminderen. Shell maakt vooral bezwaar tegen de eis dat het de uitstoot van de gebruikers van zijn brandstoffen moet compenseren.

Bij de middelgrote fondsen was metalenspecialist AMG de sterkste stijger met een winst van 4,5 procent. Biotechnologiebedrijf Galapagos stond onderaan met een verlies van 0,6 procent.

De euro was 1,099 dollar waard, tegen 1,1104 dollar een dag eerder. De olieprijzen gingen wat omlaag na de recente opmars. Een vat Amerikaanse olie werd 0,6 procent goedkoper op 111,45 dollar. Brentolie kostte 0,5 procent minder op 115,05 dollar.

Meer uit Financieel

Afvalfonds: meer extra statiegeldmachines, niet alleen in supers

LEIDSCHENDAM (ANP) - Bij supermarkten moeten komende jaren honderden extra statiegeldmachines komen, om ervoor te zorgen dat mensen meer plastic flessen gaan inleveren. Dat staat in een nieuw plan dat het Afvalfonds Verpakkingen heeft ingediend bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

4 uur geleden
Krant: ongeveer helft Duitse intercitytreinen arriveert te laat

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse spoorwegmaatschappij Deutsche Bahn (DB) heeft in november de slechtste punctualiteitscijfers in acht jaar neergezet met zijn langeafstandstreinen. Vorige maand arriveerde ongeveer de helft van de ICE's en normale intercity's van de onderneming te laat op bestemming, schrijft de Duitse krant Bild am Sonntag.

6 uur geleden
Beursweek in teken van banenrapport VS, bezoek China en top Dubai

AMSTERDAM (ANP) - In de nieuwe beursweek gaat de aandacht van beleggers vooral uit naar het belangrijke banenrapport uit de Verenigde Staten. In de agenda staat ook een bezoek van voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen aan China. De financiële markten zullen daarnaast met een schuin oog kijken naar de klimaattop in Dubai en de inmiddels weer in volle hevigheid voortwoedende oorlog in de Gazastrook.

6 uur geleden
Duitse kerstmarkten klagen over hoge kosten voor muziek

BERLIJN (ANP/DPA) - Veel exploitanten van kerstmarkten in Duitsland klagen over de buitensporige kosten voor muziek. Ze moeten namelijk voor de muziekrechten betalen bij het Gesellschaft für musikalische Aufführungs- und mechanische Vervielfältigungsrechte (GEMA). Die auteursrechtenorganisatie heeft zijn tarieven soms flink verhoogd omdat kerstmarkten eerder onjuiste gegevens doorspeelden om kosten te drukken.

10 uur geleden
Macron: toezeggingen voor handelsverdrag Mercosur niet voldoende

DUBAI (ANP/DPA/BLOOMBERG) - De onderhandelingen voor een handelsovereenkomst tussen de Europese Unie en vier Zuid-Amerikaanse landen lijkt extra vertraging op te lopen. Volgens de Franse president Emmanuel Macron zijn de toezeggingen op het gebied van milieu die Brussel heeft gekregen, namelijk niet voldoende. Daarmee boort hij recente hoop op een spoedig akkoord weer de grond in.

11 uur geleden
Amazon laat satellieten door rivaal SpaceX de ruimte inschieten

SEATTLE (ANP/BLOOMBERG) - Amazon heeft een contract getekend met Elon Musks ruimtevaartbedrijf SpaceX voor de lancering van satellieten voor zijn Project Kuiper. Het webwinkel- en techbedrijf wil een netwerk van duizenden satellieten opzetten om internetdiensten aan te bieden op aarde, maar vertrouwt daarbij voortaan dus deels op zijn belangrijkste rivaal. SpaceX heeft voor het eigen Starlink al zo'n 5000 satellieten de ruimte ingeschoten om eveneens internet aan te bieden.

1 dag geleden
OpenAI stelt komst GPT Store uit om recente bestuurschaos

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, het Amerikaanse bedrijf achter chatbot ChatGPT, stelt de lancering van zijn GPT Store uit tot begin volgend jaar. Eigenlijk had de nieuwe onlinewinkel met door gebruikers aangepaste chatbots eind dit jaar al gereed moeten zijn. Volgens de pionier op gebied van kunstmatige intelligentie (AI) heeft de vertraging te maken met de recente onrust rond het afzetten en vervolgens terugkomen van topman Sam Altman.

1 dag geleden