Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Banken en techbedrijven helpen Nikkei aan stevige winst

Banken en techbedrijven helpen Nikkei aan stevige winst

TOKIO (ANP) - In Tokio, waar beleggers terugkeerden na een vrije dag, maakte de aandelenbeurs woensdag een inhaalslag. Vooral de Japanse banken toonden herstel doordat de zorgen over de financiële stabiliteit in de wereldwijde bankensector zijn afgenomen. Ook de techbedrijven wonnen terrein in navolging van de stevige koerswinsten bij Amerikaanse techbedrijven. De andere belangrijke aandelenmarkten in Azië gingen eveneens verder omhoog.

Nu de rust in de financiële sector lijkt te zijn teruggekeerd kijken beleggers vooral uit naar het rentebesluit van de Federal Reserve, dat later op de dag bekend wordt gemaakt. De Amerikaanse centrale bank zal naar verwachting de rente verder verhogen in de strijd tegen de hoge inflatie. Wel wordt verwacht dat de Fed de rente wat minder agressief zal opvoeren dan eerder werd voorzien om de kalmte in de bankensector te bewaren.

De Japanse hoofdindex, de Nikkei 225, sloot 1,9 procent hoger. De grote banken Mizuho Financial Group, Sumitomo Mitsui Financial Group en Mitsubishi UFJ Financial Group dikten tot 3 procent aan. De Japanse techinvesteerder SoftBank steeg bijna 3 procent in navolging van de koerswinst van 1,6 procent van de Amerikaanse techgraadmeter Nasdaq. Elektronicaconcern Sony klom ruim 1 procent en ook autofabrikant Toyota (plus 1,6 procent) behoorde tot de sterkste stijgers.

Geely

De Britse banken HSBC en Standard Chartered, die beide beursnoteringen hebben in Hongkong, gingen verder omhoog en wonnen 3 en 4 procent in navolging van de koerswinsten in de Amerikaanse bankensector. De Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen liet weten dat de regering klaarstaat meer noodmaatregelen te nemen om klanttegoeden te garanderen.

De Chinese autofabrikant Geely zette ook de opmars voort en dikte nog eens 3 procent aan na de publicatie van sterke jaarcijfers eerder deze week. De Chinese techbedrijven Alibaba en Tencent stegen 3 en 1,6 procent. De Hang Seng-index in Hongkong noteerde mede daardoor tussentijds 1,7 procent in de plus. De hoofdindex in Shanghai won 0,2 procent en de Kospi in Seoul klom 1,2 procent. De Australische All Ordinaries kreeg er 0,9 procent bij.

Meer uit Financieel

FNV: vaste banen en hoger loon nodig tegen criminaliteit Schiphol

SCHIPHOL (ANP) - Lage lonen en tijdelijke contracten voor werknemers op Schiphol vergroten de risico's voor criminele ondermijning op de luchthaven. Dat stelt vakbond FNV in een reactie op de arrestatie van een luchthavenmedewerker op verdenking van betrokkenheid bij internationale drugshandel. De bond vindt dat nu actie moet worden ondernomen en dat werknemers op Schiphol vaste contracten en hogere lonen moeten krijgen.

2 uur geleden
Minister wil actie van banken om discriminatie tegen te gaan

DEN HAAG (ANP) - Een op de tien mensen in Nederland ervaart discriminatie in het contact met banken en betaalinstellingen. Vooral jongeren en mensen met een niet-westerse migratieachtergrond vinden dat zij met "overmatige" controle te maken krijgen. Dat is de uitkomst van onderzoek van KPMG en Ipsos I&O in opdracht van het ministerie van Financiën.

2 uur geleden
Rusland wil Taliban uitnodigen op economisch topforum, aldus TASS

MOSKOU (ANP/RTR) - Rusland is van plan de Taliban uit Afghanistan uit te nodigen voor een belangrijk economische forum in Sint-Petersburg in juni. Dat meldt het Russische staatspersbureau TASS op basis van informatie van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

2 uur geleden
Banken moeten van DNB klantendiscriminatie gerichter tegengaan

AMSTERDAM (ANP) - Nederlandse banken moeten meer doen om het discrimineren van klanten tegen te gaan. Dat concludeert De Nederlandsche Bank (DNB) na onderzoek. Veel banken hebben al maatregelen genomen, maar deze zijn veelal gericht op de eigen werkvloer en niet op het klantcontact.

3 uur geleden
ACM akkoord met overname smeerkaasproducent ERU

AMSTERDAM (ANP) - De Autoriteit Consument & Markt (ACM) geeft toestemming voor de overname van Koninklijke ERU, bekend van Goudkuipje-smeerkaas, door de Belgische kaasproducent St. Paul. Die overname werd in april aangekondigd. Volgens de ACM wordt de concurrentie door de overname niet verstoord.

4 uur geleden
Duits ondernemersvertrouwen stagneert na recente stijging

MÜNCHEN (ANP/BLOOMBERG) - Het vertrouwen van Duitse ondernemers in de economie is in mei onveranderd gebleven ten opzichte van een maand eerder, meldt het Duitse economische onderzoeksinstituut Ifo. Het ondernemersklimaat in de grootste economie van Europa en de belangrijkste handelspartner van Nederland lijkt daarmee te stagneren na een verbetering in de voorgaande drie maanden.

4 uur geleden
AEX-index begint afwachtend aan belangrijke inflatieweek

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak is maandag licht lager begonnen. Beleggers deden het rustig aan in afwachting van het nieuwe inflatiecijfer van de eurozone, dat op vrijdag verschijnt. Op die dag wordt ook het favoriete inflatiecijfer van de Amerikaanse Federal Reserve bekendgemaakt.

6 uur geleden