Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Banken bij verliezers op rood Damrak

Banken bij verliezers op rood Damrak

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is dinsdag met verliezen gesloten. Ook elders in Europa eindigden de belangrijkste graadmeters lager. Optimisme over economisch herstel maakte plaats voor voorzichtigheid op de financiële markten. Daarbij waren financieel dienstverleners op het Damrak de grootste verliezers.

De AEX-index op Beursplein 5 eindigde 0,8 procent lager op 561,75 punten. De MidKap raakte 2,4 procent kwijt tot 774,72 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt zakten tot ruim 2 procent

Berichten uit onder andere Frankrijk en Duitsland wezen beleggers nog eens op de grote impact van de coronapandemie. De Duitse fabrieksorders kenden in april de sterkste krimp ooit gemeten, terwijl de Franse centrale bank er niet op rekent dat de economie van het land voor 2022 is hersteld van de crisis.

Banken

De banken en verzekeraars ING, ABN AMRO, NN en ASR stonden onderaan in de AEX met verliezen tot 5,5 procent. Mogelijk speelt daarbij de waarschuwing van de European Systemic Risk Board een rol. De adviesraad voor de financiële sector vindt dat banken zeker tot het einde van dit jaar moeten afzien van dividendbetalingen of aandeleninkoopprogramma's. Ook andere grote Europese banken gaven terrein prijs.

In de MidKap staakte luchtvaartcombinatie Air France-KLM de recente sterke opmars en zakte 8,3 procent, ondanks het nieuws dat Frankrijk in totaal 15 miljard euro heeft gereserveerd voor steun aan de luchtvaartindustrie die hard wordt geraakt door de coronacrisis. Luchtvaartfondsen stegen de voorbije dagen nog hard dankzij een positieve stemming rond de heropening van de economieën.

Basic-Fit

Basic-Fit daalde 3,9 procent in de MidKap. De sportscholenuitbater heeft ruim 133 miljoen euro opgehaald met de uitgifte van nieuwe aandelen. Met het geld wil het bedrijf de balans versterken en zijn groeistrategie doorzetten.

BP verloor 3,4 procent in Londen. De Britse oliereus gaat 10.000 banen schrappen als gevolg van de daling van de vraag naar olie vanwege de virusuitbraak. In Frankfurt daalde Lufthansa 0,8 procent. Lufthansa-dochter Austrian Airlines krijgt voor 450 miljoen euro steun van Oostenrijk.

De euro was 1,1360 dollar waard, tegen 1,1299 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,2 procent minder op 38,11 dollar. Brentolie zakte 0,4 procent in prijs tot 40,64 dollar.

Meer uit Financieel

BBC: lange rijen op Britse luchthavens door storing e-gates

LONDEN (ANP/DPA/RTR/BLOOMBERG) - Passagiers die zaterdag arriveerden op luchthavens in het Verenigd Koninkrijk hadden te maken met lange wachtrijen vanwege een storing bij de elektronische paspoortcontrole, meldt de BBC. De problemen met de e-gates op onder meer de Londense luchthavens Heathrow en Gatwick en het vliegveld van Manchester begonnen vrijdagavond. Het ministerie van Binnenlandse Zaken liet zaterdagavond weten dat het probleem is opgelost en bedankte de getroffen reizigers voor hun geduld.

11 uur geleden
Irak lanceert miljardenproject voor verbinding zuiden met Turkije

BAGDAD (ANP/RTR/AFP) - De Iraakse overheid heeft zaterdag een project gelanceerd ter waarde van 17 miljard dollar voor de verbinding van een ​​belangrijke goederenhaven aan de zuidkust via spoor en wegen met de grens met Turkije. Het miljardenproject moet helpen bij het transformeren van de Iraakse economie na decennia van oorlog en conflict in het land.

11 uur geleden
Onderzoek ECB: klimaatverandering kan inflatie aanjagen

FRANKFURT (ANP/BLOOMBERG) - Klimaatverandering kan de komende tien jaar de wereldwijde inflatie aan gaan jagen, bijvoorbeeld omdat voedselprijzen harder stijgen. Dat stelt de Europese Centrale Bank (ECB) op basis van nieuw onderzoek. Volgens de studie kan het jaarlijks om een stijging met meer dan 1 procentpunt gaan.

12 uur geleden
VDL dreigt met intrekking bonus bij doorgaan stakingen Nedcar

BORN (ANP) - VDL dreigt met het intrekken van een bonus van 7500 euro als de medewerkers van Nedcar doorgaan met staken. Dat blijkt uit een interne mededeling van Nedcar-directeur John van Soerland aan de medewerkers van de autofabriek in Born.

14 uur geleden
Peiling: meeste Duitsers sceptisch over digitale euro

FRANKFURT (ANP/DPA) - Een meerderheid van de Duitsers staat sceptisch tegen de eventuele komst van een digitale euro, waaraan wordt gewerkt door de Europese Centrale Bank (ECB). Dat blijkt uit een peiling die de Duitse branchevereniging voor banken heeft laten uitvoeren. Uit de enquête kwam naar voren dat driekwart van de ondervraagden het er in meer of mindere mate mee eens is dat die digitale euro overbodig is omdat bestaande betalingsmogelijkheden toereikend zijn.

15 uur geleden
Frankrijk krijgt nieuwe waarschuwing over kredietwaardigheid

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - Frankrijk heeft een nieuwe waarschuwing gekregen van een kredietbeoordelaar over zijn financiële status. Het kleinere Europese kredietbeoordelingsbureau Scope heeft de zogeheten outlook voor de Franse kredietwaardigheid verlaagd van stabiel naar negatief. Dat betekent dat Scope zijn oordeel over de Franse rating kan gaan verlagen, vooral vanwege zorgen over de hoge overheidsschuld.

16 uur geleden
Twitter stapt uit vrijwillige EU-overeenkomst rond desinformatie

BRUSSEL (ANP/DPA) - Twitter houdt zich niet langer aan een vrijwillige Europese gedragscode voor internetplatforms. Eurocommissaris Thierry Breton (Industrie) meldt op Twitter dat het sociale medium van Elon Musk uit de EU-overeenkomst is gestapt.

18 uur geleden