Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bank of England verhoogt rente opnieuw vanwege hoge inflatie

Bank of England verhoogt rente opnieuw vanwege hoge inflatie

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De Bank of England heeft het belangrijkste rentetarief in het Verenigd Koninkrijk opnieuw verhoogd. De Britse centrale bank wil daarmee de hoge inflatie bestrijden. Het levensonderhoud van de Britten is al flink duurder geworden en de centrale bank verwacht dat de inflatie door de oorlog in Oekraïne in het tweede kwartaal een piek van ruim 8 procent zal bereiken.

Het was de derde keer op rij dat de Bank of England het rentetarief opschroefde met 25 basispunten. Het huidige rentetarief bedraagt nu 0,75 procent, waarmee de Britse rente weer op het niveau staat van voor de coronacrisis. Toen werd de rente juist verlaagd om de economie te ondersteunen. Door de rente te verhogen wordt geld lenen nu weer duurder en is er minder geld beschikbaar, wat de prijzen moet drukken.

De rentestap was conform de verwachting van economen. De beleidsbepalers van de Britse centrale bank waren niet unaniem over het rentebesluit. Acht van de negen bestuurders stemden voor en een stemde tegen een renteverhoging.

Verdere rentestappen

De verwachte piek in de inflatie van ruim 8 procent betekent volgens de centrale bank dat de druk op de inkomens van huishoudens in het Verenigd Koninkrijk "veel groter" zal zijn dan in februari werd voorzien. Toen werd nog uitgegaan van een inflatiepiek van 7,25 procent. De centrale bank waarschuwde ook dat de oorlog in Oekraïne de problemen in de wereldwijde toeleveringsketens zal verergeren. De druk op de inkomens zal daarnaast leiden tot zwakkere groeivooruitzichten en een stijging van de werkloosheid.

De beleidsmakers van de Britse centrale bank lijken ook iets voorzichtiger te zijn geworden over verdere rentestappen. Een verdere verkrapping van het monetaire beleid, ofwel een verdere verhoging van de rente, in de komende maanden is volgens de Bank of England nu "misschien" gepast, terwijl vorige maand nog werd vermeld dat een dergelijke stap "waarschijnlijk" is.

De centrale bank zal daarbij in de komende maanden een lastige afweging moeten maken tussen inflatiebestrijding en de toenemende bedreigingen voor de economische groei als gevolg van de oorlog in Oekraïne. De Bank of England is wel de eerste grote centrale bank die de rente weer heeft teruggebracht tot het niveau van voor de coronacrisis. De Amerikaanse centrale bank schroefde woensdag voor het eerst sinds 2018 de rente op. De Europese Centrale Bank lijkt ondanks de hard oplopende inflatie in de eurozone nog geen plannen te hebben om de rente te verhogen.

Meer uit Financieel

Maandenlange staking truckers langs Duitse snelweg voorbij

FRANKFURT (ANP/DPA) - Een maandenlange staking van voornamelijk vrachtwagenchauffeurs uit Georgië en Oezbekistan op een parkeerterrein langs een Duitse snelweg is voorbij. De truckers hadden ruim twee maanden geleden het werk neergelegd op een parkeerterrein van een pompstation bij Gräfenhausen ten zuiden van Frankfurt, omdat ze niet kregen uitbetaald door hun Poolse werkgever.

44 minuten geleden
Oliebedrijf BP ziet in korte tijd opnieuw topbestuurder opstappen

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Het grote Britse olie- en gasconcern BP ziet binnen enkele weken opnieuw een topbestuurder vertrekken. Nu gaat het om het hoofd van de Amerikaanse activiteiten van BP die weggaat. Eerder deze maand stapte al topman Bernard Looney onverwacht op vanwege relaties met collega's bij BP in het verleden.

1 uur geleden
Turkse minister reist naar Europa voor buitenlandse investeringen

ANKARA (ANP/BLOOMBERG) - De Turkse minister van Financiën Mehmet Simsek gaat naar Europa om te praten met internationale investeerders over meer buitenlandse investeringen in Turkije. Hij zal komende week een bijeenkomst in Londen bijwonen die wordt georganiseerd door de grote banken Citigroup en Bank of America en later in de maand dan praten met investeerders in Parijs.

2 uur geleden
Lobbygroep Italiaans bedrijfsleven somber over economie

ROME (ANP/BLOOMBERG) - De grootste bedrijfslobbygroep van Italië is somber gesteld over de economie voor de rest van dit jaar. Volgens Confindustria is er zwakte in de industrie en dienstensector en zorgen de renteverhogingen door de Europese Centrale Bank (ECB) en stijgende energiekosten voor tegenwind.

3 uur geleden
Topbestuurders Ford en GM boos over uitbreiding autostaking

DETROIT (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De hoogste bestuurders van de Amerikaanse autobedrijven Ford Motor en General Motors (GM) zijn boos op autovakbond UAW nu een grote staking is uitgebreid. Vrijdag werd bekend dat nog meer werknemers van autofabrieken van Ford en GM in de Verenigde Staten het werk neerleggen. De staking is inmiddels de derde week ingegaan en er lijkt geen einde in zicht.

4 uur geleden
Minister Yellen: shutdown ondermijnt groei economie VS

WASHINGTON (ANP/RTR) - Een shutdown van de Amerikaanse overheid zal de groei van de economie van de Verenigde Staten ondermijnen omdat belangrijke overheidsprogramma's voor bedrijven geraakt worden en grote infrastructuurprojecten vertraging oplopen. Dat zei de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen.

5 uur geleden
Bedrijvigheid industrie China voor eerst in 6 maanden gegroeid

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - De bedrijvigheid in de omvangrijke Chinese industrie is in september voor het eerst in zes maanden tijd weer gegroeid, wat erop kan duiden dat de economie van China langzaam aan het opkrabbelen is na een periode van zwakte.

6 uur geleden