Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bank of England vergroot omvang opkoopprogramma

Bank of England vergroot omvang opkoopprogramma

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse centrale bank gaat zijn opkoopprogramma voor obligaties vergroten naar 745 miljard pond, omgerekend 830 miljard euro. Eerder stond de omvang van dat programma op 645 miljard pond. De Bank of England (BoE) meldde donderdag ook dat de rente wordt gehandhaafd op het historisch lage niveau van 0,1 procent, na eerdere renteverlagingen dit jaar in verband met de coronacrisis.

Onder het opkoopprogramma vallen hoofdzakelijk Britse staatsobligaties, maar ook obligaties van bedrijven. Dit programma moet zorgen voor extra liquiditeit in het financiële systeem en steun voor de economie, terwijl ook de inflatie moet worden aangejaagd. De economie van Groot-Brittannië is hard getroffen door de coronacrisis en de maatregelen om de virusuitbraak tegen te gaan. De BoE verwacht tegen het eind van het jaar het opkoopprogramma volledig te hebben uitgevoerd.

Het besluit om het opkoopprogramma te vergroten werd gesteund door acht van de negen beleidsmakers bij de BoE. Het besluit om de rente onveranderd te laten was unaniem. De BoE gaf aan klaar te staan met meer steunmaatregelen als die nodig zijn.

Sterkste daling

De Britse economie is in april met meer dan 20 procent gekrompen, werd vorige week bekend. Dat is de sterkste daling ooit gemeten in Groot-Brittannië. Volgens de BoE trekt de economie inmiddels weer wat aan en kan de krimp dit jaar iets minder sterk uitvallen dan de 14 procent waarvoor eerder werd gevreesd.

De Britse arbeidsmarkt blijft volgens de centrale bank wel buitengewoon zwak. Bijna 3 miljoen Britten hebben sinds de virusuitbraak een werkloosheidsuitkering aangevraagd, terwijl ook ruim 11 miljoen arbeidsplaatsen behouden blijven door steun van de overheid. Daarbij betaalt de overheid 80 procent van het loon van werknemers die met tijdelijk verlof zijn gestuurd, maar niet worden ontslagen.

Meer uit Financieel

Theranos-oprichter Holmes begint aan celstraf om megafraude

BRYAN (ANP/AFP) - Elizabeth Holmes, de voormalig topvrouw van het Amerikaanse biotechbedrijf Theranos, heeft zich bij een gevangenis in Texas gemeld voor haar celstraf. Vorig jaar veroordeelde rechter haar tot een gevangenisstraf van elf jaar wegens grootschalige fraude bij het bloedtestbedrijf dat ze had opgericht. Ze hield beleggers lange tijd voor dat Theranos met een nieuwe testmethode snel en efficiënt diagnoses kon stellen, maar uiteindelijk kwam aan het licht dat het meeste werk met conventionele testapparatuur gebeurde.

53 minuten geleden
Mexicanen verkopen voor 3,3 miljard euro Heineken-aandelen

MONTERREY (ANP) - Het Mexicaanse drankenbedrijf Femsa verkoopt voor 3,3 miljard euro aan aandelen in Heineken. De bierbrouwer zelf koopt een deel van die stukken.

2 uur geleden
Duitse hoofdrolspeler grote dividendfraude krijgt weer 8 jaar cel

WIESBADEN (ANP/DPA/BLOOMBERG) - Een Duitse spilfiguur in omvangrijke fraude met dividenden is opnieuw tot acht jaar cel veroordeeld. De rechtbank van Wiesbaden achtte de oud-belastingdienstmedewerker Hanno Berger schuldig aan verschillende vormen van belastingontwijking. Hij werd eind vorig jaar ook al in een andere belastingzaak veroordeeld tot acht jaar cel, maar ging daartegen in beroep.

3 uur geleden
Chipbedrijf ASML sterkste stijger in lagere AEX-index

AMSTERDAM (ANP) - Chipmachinefabrikant ASML was dinsdag koploper in de Amsterdamse AEX-index die in het rood is gesloten. ASML bleef profiteren van het optimisme in de chipsector over de ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI). De laatste tijd hebben de chipfondsen op Beursplein 5 daardoor stevige koersstijgingen laten zien.

4 uur geleden
Werkgevers willen harde doelstellingen voor lagere regeldruk

DEN HAAG (ANP) - Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland willen per departement harde doelstellingen om de regeldruk te verminderen. Dat zeggen ze in een reactie op het nieuws dat bedrijven door nieuwe wetgeving vorig jaar met meer regeldruk te maken kregen, wat ondernemers structureel 194 miljoen euro extra kostte.

4 uur geleden
Prijsvrij wil via hoger beroep toch rectificatie Consumentenbond

DEN HAAG (ANP) - Reisaanbieders Prijsvrij en D-Reizen gaan in beroep tegen een uitspraak van de rechtbank Den Haag over een publicatie van de Consumentenbond rond vermeend misleidende advertenties. Ze probeerden de Consumentenbond via een kort geding te verplichten een artikel te rectificeren, maar kregen geen gelijk. De reisondernemingen, die onder dezelfde eigenaar vallen, denken dat het vonnis van vorige week voldoende aanknopingspunten biedt om toch een aanpassing af te dwingen.

5 uur geleden
Ook geen middagploeg aan de slag in autofabriek Nedcar

EINDHOVEN (ANP) - Het is industrieel concern VDL niet gelukt om de middagdienst in zijn autofabriek Nedcar in het Limburgse Born op te starten. Er waren te weinig mensen bereid om te werken om voldoende bezetting te hebben, meldt een woordvoerder van het bedrijf. Eerder op de dag legde een door vakbonden georganiseerde staking de productie al stil in de assemblagefabriek.

5 uur geleden