Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bangladesh begint met omstreden verplaatsing Rohingya naar eiland

Bangladesh begint met omstreden verplaatsing Rohingya naar eiland

DHAKA (ANP/AFP/RTR) - Bangladesh is begonnen met het verplaatsen van zeker vierhonderd Rohingya-vluchtelingen naar een afgelegen eiland. Mensenrechtenorganisaties keuren het transport af en noemen het plan "kortzichtig en onmenselijk". Desalniettemin is Bangladesh van plan om uiteindelijk duizenden Rohingya naar het eiland te transporteren.

De mensenrechtenorganisaties betwijfelen of de verhuizing wel vrijwillig en veilig is en roepen op te stoppen met het transport. Het eiland ligt gevaarlijk laag in zee en is vatbaar voor overstromingen en cyclonen. De Verenigde Naties zeiden "beperkte informatie" te hebben gekregen over de verplaatsingen.

De politie bracht donderdag de vluchtelingen in bussen naar een haven, om later aan boord van een schip te gaan voor het vervoer. Bangladesh zegt dat de Rohingya met de verplaatsing instemden. "Ze gaan er met plezier naartoe. Niemand wordt gedwongen," aldus Mohammed Shamsud Douza, de verantwoordelijke regeringsfunctionaris.

Overstromingen

De marine van Bangladesh heeft op het eiland onderdak gebouwd voor minimaal 100.000 Rohingya-vluchtelingen en een dijk aangelegd om overstromingen te voorkomen. De autoriteiten willen de vluchtelingen tot april verplaatsen, omdat de zee dan rustig is.

Bijna een miljoen Rohingya leven in Bangladesh. Een groot deel van hen vluchtte daarheen toen het leger in Myanmar hen verjoeg.

Meer uit Buitenland

Peruaans hof geeft opdracht tot vrijlating oud-president Fujimori

AREQUIPA (ANP/AFP/RTR) - Het grondwettelijk hof van Peru heeft opdracht gegeven om de voormalige president Alberto Fujimori vrij te laten. De 85-jarige Fujimori werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 25 jaar voor misdaden tegen de menselijkheid onder zijn bewind.

16 minuten geleden
VS denken dat bemanning van bij Japan vermist vliegtuig dood is

TOKIO (ANP/AFP) - De Amerikaanse krijgsmacht gaat ervan uit dat alle acht inzittenden van een militair vliegtuig dat verdween voor de kust van Japan, zijn omgekomen. Naar de resten van twee inzittenden wordt nog gezocht, maar het is onwaarschijnlijk dat zij nog in leven zijn. De Amerikaanse president Joe Biden en de minister van Defensie Lloyd Austin hebben hun medeleven betuigd.

59 minuten geleden
Denny Laine, medeoprichter The Moody Blues en Wings, overleden

NAPLES (ANP) - Denny Laine, medeoprichter van The Moody Blues en Wings, is op 79-jarige leeftijd overleden. De Britse muzikant en zanger kampte met een longziekte.

2 uur geleden
Parlementsvoorzitter VS die waarnam tijdens machtsstrijd stopt

WASHINGTON (ANP/RTR) - De voormalige waarnemend voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Patrick McHenry stelt zich niet herkiesbaar. McHenry viel in tijdens een wekenlange machtsstrijd binnen zijn eigen Republikeinse partij nadat in oktober Kevin McCarthy werd afgezet.

2 uur geleden
VS komen met sancties tegen kolonisten Westelijke Jordaanoever

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Verenigde Staten leggen sancties op aan extremistische Israëlische kolonisten die Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever hebben aangevallen. Minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken zegt dat de maatregelen gelden voor iedereen die "de vrede, de veiligheid of de stabiliteit op de Westoever ondermijnt" en dus ook voor Palestijnen die Israëlische burgers hebben aangevallen.

3 uur geleden
Dodental oorlog Gaza boven de 16.000, Israël telt 138 gijzelaars

GAZA-STAD (ANP/AFP/RTR) - De oorlog tussen Hamas en Israël heeft in de Gazastrook aan 16.248 mensen het leven gekost, meldden de lokale autoriteiten dinsdag. Dat zijn er ruim driehonderd meer dan maandag werd gemeld.

3 uur geleden
Libanese militair omgekomen door Israëlische beschieting

BEIROET (ANP/AFP) - Een Libanese militair is in de grensregio met Israël om het leven gekomen door Israëlische beschietingen, zegt de Libanese krijgsmacht. Het is de eerste keer dat een militair uit Libanon gedood is sinds de oorlog tussen Hamas en Israël uitbrak op 7 oktober.

5 uur geleden