Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Banengroei VS veel zwakker dan verwacht in september

Banengroei VS veel zwakker dan verwacht in september

WASHINGTON (ANP) - De werkgelegenheid in de Verenigde Staten is in september veel minder toegenomen dan verwacht. Volgens het Amerikaanse ministerie van Arbeid nam de werkgelegenheid met 194.000 arbeidsplaatsen toe. Economen hadden in doorsnee op een groei van 500.000 nieuwe banen in 's werelds grootste economie gerekend. Het cijfer van augustus werd wel opwaarts bijgesteld naar een aanwas van 366.000 arbeidsplaatsen, van een eerder gemelde 235.000 nieuwe banen.

Het banenrapport speelt een belangrijke rol bij het monetaire beleid van de Federal Reserve, de koepel van centrale banken in de VS. Bij afzwakkend herstel van de arbeidsmarkt van de coronacrisis kan de Fed zijn steunmaatregelen langer in stand houden. De Fed heeft aangekondigd dit jaar te willen beginnen met de afbouw van zijn maandelijkse opkoopprogramma van obligaties.

Maar door dit slechte cijfer kan dat besluit moeilijker worden gemaakt voor de centrale bank. Fed-voorzitter Jerome Powell heeft gezegd dat er een "redelijk goed" banenrapport moet komen voor september om over te gaan tot het afbouwen van de coronasteunmaatregelen dit jaar.

Krapte op arbeidsmarkt

De tegenvallende banengroei kan erop duiden dat werkgevers moeite hebben om vacatures in te vullen vanwege de krapte op de arbeidsmarkt. Mogelijk kunnen mensen ook afgeschrikt worden door de vaccinatieregels bij veel bedrijven, terwijl ook de verspreiding van de Delta-variant van het coronavirus in de VS zorgt voor voorzichtigheid bij het aannemen van nieuw personeel.

De Amerikaanse werkloosheid daalde in september wel verder naar 4,8 procent, van 5,2 procent in augustus. In april vorig jaar tijdens de coronapandemie piekte de werkloosheid in de VS nog op bijna 15 procent.

Meer uit Financieel

Optimisme op Wall Street na schuldendeal en banenrapport

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met aanzienlijke winsten geƫindigd. Het optimisme kreeg de overhand nadat ook de Senaat had ingestemd met het verhogen van het schuldenplafond voor de federale overheid van de Verenigde Staten, waarmee betalingsproblemen voor de grootmacht zijn afgewend. Sportmerk Lululemon maakte indruk met kwartaalcijfers en won fors aan waarde.

51 minuten geleden
Witte Huis: Biden kan schuldendeal zaterdag ondertekenen

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Joe Biden ondertekent mogelijk zaterdag al het wetsvoorstel dat de verhoging van het schuldenplafond regelt, meldt een regeringswoordvoerster. Nu ook de Senaat heeft ingestemd met een ruimere limiet, moeten Amerikaanse parlementariƫrs de laatste details van het voorstel uitwerken. Zodra dat is gebeurd, kan Biden er volgens het Witte Huis vrijwel direct zijn handtekening onder zetten.

1 uur geleden
Zomer vol stakingen van beveiligers op Britse luchthaven Heathrow

LONDEN (ANP/RTR) - Reizigers die deze zomer naar Londen vliegen, krijgen mogelijk te maken met chaos. Ruim 2000 beveiligers op luchthaven Heathrow zijn van plan in het hoogseizoen meerdere dagen te gaan staken, maakte vakbond Unite bekend.

2 uur geleden
Bloomberg: 3M mikt op miljardenschikking in VS om PFAS

SAINT PAUL (ANP/BLOOMBERG) - Industrieel conglomeraat 3M treft mogelijk een schikking van 10 miljard dollar (9,3 miljard euro) met een aantal Amerikaanse steden vanwege vervuiling met PFAS. Daarover hebben de partijen een voorlopig akkoord gesloten, schrijft Bloomberg op basis van ingewijden.

2 uur geleden
Amsterdamse aandelenbeurs met winst weekend in na schuldendeal VS

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is met een aanzienlijke winst het weekend in gegaan. Beleggers verwerkten onder andere het akkoord dat senatoren in de Verenigde Staten gaven voor de verhoging van het Amerikaanse schuldenplafond, waarmee betalingsproblemen voor de grootmacht zijn afgewend.

5 uur geleden
Sportmerk Lululemon grote winnaar op positief Wall Street

NEW YORK (ANP) - Lululemon is vrijdag hard gestegen bij de opening van de beurzen in New York. De Canadees-Amerikaanse sportkledingfabrikant, onder andere bekend van yogaleggings, lijkt geen last te hebben van de hoge inflatie en zag de verkopen in het afgelopen kwartaal sterk toenemen. Ook gaf het sportmerk positieve verwachtingen af voor huidige kwartaal en werden de omzet- en winstverwachtingen voor het hele boekjaar verhoogd. Het aandeel werd beloond met een koerswinst van 15 procent. Branchegenoot Nike ging mee omhoog en won 3 procent.

7 uur geleden
Amerikaanse arbeidsmarkt groeit harder

WASHINGTON (ANP) - De groei van de werkgelegenheid in de Verenigde Staten is in mei toegenomen vergeleken met een maand eerder. Volgens het Amerikaanse ministerie van Arbeid kwamen er vorige maand 339.000 nieuwe arbeidsplaatsen bij in de grootste economie ter wereld. In april waren dat er nog een herziene 294.000.

8 uur geleden