Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Banengroei VS veel sterker dan verwacht, werkloosheid iets hoger

Banengroei VS veel sterker dan verwacht, werkloosheid iets hoger

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De banengroei in de Verenigde Staten is in januari hoger uitgekomen dan voorzien. Volgens een overheidsrapport kwamen er in de eerste maand van het jaar 467.000 banen bij. De aanwas gebeurde op het moment dat verschillende bedrijven worstelden met de impact van de omikronvariant van het coronavirus.

Kenners hadden in doorsnee gerekend op 125.000 banen die er, los van de landbouw, zouden bijkomen. De werkloosheid in de VS kwam uit op 4 procent, wat een lichte toename betekende. Verder stegen de gemiddelde uurlonen ook. De interpretatie van de gegevens van januari wordt bemoeilijkt door een aantal factoren, waaronder omikron en de wijze waarop rekening wordt gehouden met werknemers die ziek thuis zitten.

De ontwikkelingen op de arbeidsmarkt spelen een belangrijke rol in het rentebeleid van de Federal Reserve, de koepel van centrale banken in de Verenigde Staten. Die heeft eerder aangegeven de rentes dit jaar meermaals te zullen verhogen, als de economische omstandigheden dat toelaten.

Wijdverspreid

Het beter dan verwachte rapport versterkt nog eens het stempel "sterk" dat voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve vorige week gaf aan de arbeidsmarkt. Ook bevestigen de cijfers het voornemen van de centrale bank om de rente in maart te verhogen. Dit nadat de inflatie onlangs uitkwam op het hoogste niveau in veertig jaar.

De sneller dan verwachte stijging van de lonen kan de bezorgdheid in de markt aanwakkeren over een nog agressiever optreden van de Fed tegen de inflatie dit jaar. In totaal waren 3,6 miljoen werkende Amerikanen in januari niet aan de slag wegens ziekte, meer dan twee keer zoveel als in december.

De banengroei was wijdverspreid over de economie. Zo was er alleen al in de horeca- en de vrijetijdssector sprake van een toename van 151.000 banen. Ook bij vervoer en opslag, detailhandel en professionele en zakelijke dienstverlening was een solide stijging zichtbaar. Mogelijk dat werknemers vanwege de krappe arbeidsmarkt ervoor kiezen vakantiekrachten langer dan normaal in dienst te houden.

Meer uit Financieel

Maker fitnessapparatuur Peloton maakt koerssprong op Wall Street

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Maker van slimme fitnessapparatuur Peloton heeft vrijdag een koerssprong van bijna 14 procent gemaakt op Wall Street op een verder vrij rustige beursdag. De Amerikaanse onderneming kondigde aan bijna 800 banen te schrappen, veel van zijn speciale winkelshowrooms te sluiten en zijn prijzen te verhogen.

27 minuten geleden
Sancties zetten omvang Russische economie jaren terug in de tijd

MOSKOU (ANP/BLOOMBERG) - Door de internationale boycot van Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne is de omvang van de Russische economie teruggezet naar het niveau van 2018. Dat volgt volgens economen van persbureau Bloomberg uit nieuwe cijfers van het federale statistiekbureau in Moskou.

1 uur geleden
Spanje vraagt Duitsland om hulp voor gaspijp naar Centraal-Europa

MADRID (ANP/DPA) - De Spaanse regering heeft Duitsland om hulp gevraagd voor het voltooien van een lang geplande gaspijpleiding tussen Portugal en Centraal-Europa. Volgens verantwoordelijk minister Teresa Ribera zou Duitsland zich moeten mengen in de onderhandelingen over de pijpleiding, die nu nog stopt bij Hostalric in Catalonië, oftewel meer dan 100 kilometer van de grens. Aan Franse kant moet er ook nog zo'n 120 kilometer pijpleiding worden aangelegd.

1 uur geleden
Veel verzet tegen Hongaars plan voor houtkap om kachel te stoken

BOEDAPEST (ANP/AFP/BLOOMBERG) - In Hongarije is veel verzet tegen een decreet van de overheid om het kappen van bos in onder meer natuurparken toe te staan voor het verkrijgen van brandhout. Met die maatregel wil de regering van premier Viktor Orbán de bevolking een alternatief bieden om in de winter alsnog de kachel te kunnen stoken, nu de levering van gas uit Rusland hoogst onzeker is.

1 uur geleden
NN verwacht verzekeringspremies te moeten verhogen

DEN HAAG (ANP) - Verzekeraar NN verwacht de premies voor verzekeringen opnieuw te moeten verhogen vanwege de sterke prijsstijgingen. De premies voor particuliere inboedel- en schadeverzekeringen stegen dit jaar al gemiddeld met 5 procent, zegt topman David Knibbe in een interview met financieel persbureau Bloomberg.

4 uur geleden
Europese beleggers trekken zich op aan afkoelende inflatie in VS

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen zijn overwegend met winsten het weekend in gegaan. De aandelenmarkten leken zich op te trekken aan de afkoelende inflatie in de Verenigde Staten. Beleggers deden het verder rustig aan, nu het kwartaalcijferseizoen bijna ten einde loopt.

4 uur geleden
Vakbonden bereiden acties bij NS voor, mogelijk stakingen

UTRECHT (ANP) - Vakbonden bereiden acties en mogelijk stakingen voor bij de Nederlandse Spoorwegen. Vrijdagmiddag liep een ultimatum af dat ze aan het spoorbedrijf hadden gesteld en de NS kwam niet tegemoet aan hun eisen voor een nieuwe cao. Het openbaarvervoersbedrijf zelf zei eerder teleurgesteld te zijn in de opstelling van FNV, CNV en VVMC en dreigde met een rechtszaak om stakingen te voorkomen.

6 uur geleden