Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Banengroei VS veel sterker dan verwacht, werkloosheid iets hoger

Banengroei VS veel sterker dan verwacht, werkloosheid iets hoger

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De banengroei in de Verenigde Staten is in januari hoger uitgekomen dan voorzien. Volgens een overheidsrapport kwamen er in de eerste maand van het jaar 467.000 banen bij. De aanwas gebeurde op het moment dat verschillende bedrijven worstelden met de impact van de omikronvariant van het coronavirus.

Kenners hadden in doorsnee gerekend op 125.000 banen die er, los van de landbouw, zouden bijkomen. De werkloosheid in de VS kwam uit op 4 procent, wat een lichte toename betekende. Verder stegen de gemiddelde uurlonen ook. De interpretatie van de gegevens van januari wordt bemoeilijkt door een aantal factoren, waaronder omikron en de wijze waarop rekening wordt gehouden met werknemers die ziek thuis zitten.

De ontwikkelingen op de arbeidsmarkt spelen een belangrijke rol in het rentebeleid van de Federal Reserve, de koepel van centrale banken in de Verenigde Staten. Die heeft eerder aangegeven de rentes dit jaar meermaals te zullen verhogen, als de economische omstandigheden dat toelaten.

Wijdverspreid

Het beter dan verwachte rapport versterkt nog eens het stempel "sterk" dat voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve vorige week gaf aan de arbeidsmarkt. Ook bevestigen de cijfers het voornemen van de centrale bank om de rente in maart te verhogen. Dit nadat de inflatie onlangs uitkwam op het hoogste niveau in veertig jaar.

De sneller dan verwachte stijging van de lonen kan de bezorgdheid in de markt aanwakkeren over een nog agressiever optreden van de Fed tegen de inflatie dit jaar. In totaal waren 3,6 miljoen werkende Amerikanen in januari niet aan de slag wegens ziekte, meer dan twee keer zoveel als in december.

De banengroei was wijdverspreid over de economie. Zo was er alleen al in de horeca- en de vrijetijdssector sprake van een toename van 151.000 banen. Ook bij vervoer en opslag, detailhandel en professionele en zakelijke dienstverlening was een solide stijging zichtbaar. Mogelijk dat werknemers vanwege de krappe arbeidsmarkt ervoor kiezen vakantiekrachten langer dan normaal in dienst te houden.

Meer uit Financieel

Meer Oekraïense vluchtelingen aan het werk, helft heeft nu baan

DEN HAAG (ANP) - Het aantal vluchtelingen uit Oekraïne dat in Nederland een betaalde baan heeft gevonden is opnieuw toegenomen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) had de helft van hen, in de leeftijd van 15 tot 65 jaar, op 1 mei werk. Een half jaar eerder was dat nog 44 procent.

5 minuten geleden
Krant: bedrijf achter ChatGPT mogelijk al 90 miljard dollar waard

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, de maker van chatbot ChatGPT, praat met investeerders over een mogelijke aandelenverkoop waarbij de start-up zou worden gewaardeerd op 80 miljard tot 90 miljard dollar. Dat meldt zakenkrant The Wall Street Journal op basis van ingewijden. Een dergelijk prijskaartje zou betekenen dat OpenAI inmiddels bijna drie keer zo veel waard is als bij een instapmoment van investeerders eerder dit jaar. Ook zou de op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) pionierende onderneming daarmee een van de hoogst gewaardeerde start-ups ter wereld worden.

1 uur geleden
Rentevrees Wall Street raakt beurswaarde Apple en Amazon

NEW YORK (ANP) - Grote techbedrijven als Apple, Microsoft, Amazon en Google-moeder Alphabet hebben dinsdag duidelijk aan beurswaarde ingeleverd op Wall Street. Amerikaanse beleggers maken zich namelijk zorgen over het door de Federal Reserve geschetste vooruitzicht dat de rente waarschijnlijk langer hoog blijft dan eerder aangenomen.

1 uur geleden
Claimorganisatie: mokerslag voor NN in woekerpoliszaak

DEN HAAG (ANP) - Nationale-Nederlanden (NN) heeft in het verleden bij mensen met een beleggingsverzekering kosten ingehouden die niet met de klant overeengekomen waren. Tot die conclusie is het gerechtshof in Den Haag gekomen, dat daarmee volgens claimorganisatie Woekerpolis.nl een "mokerslag" uitdeelt aan de verzekeraar.

2 uur geleden
Biden brengt 'historisch' bezoek aan stakers bij autofabrikanten

MICHIGAN (ANP/AFP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft zich in Michigan aangesloten bij stakende medewerkers van autobedrijven. De 80-jarige Democraat droeg een pet met het logo van vakbond UAW en sprak de stakers toe met een megafoon. Hij verklaarde dat de medewerkers van Ford, General Motors (GM) en Stellantis een forse loonsverhoging verdienen.

2 uur geleden
Amerikaanse toezichthouder beschuldigt Amazon van monopoliegedrag

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse mededingingswaakhond FTC beschuldigt Amazon van monopoliegedrag op het gebied van onlinemarktplaatsen. Volgens de toezichthouder, die hierbij samen optrekt met zeventien Amerikaanse staten, dwingt Amazon verkopers op zijn platform in feite om gebruik te maken van de eigen logistieke diensten en bezorgdiensten. In ruil daarvoor worden hun producten dan prominent op Amazon geplaatst. Ook wordt het Amazon kwalijk genomen dat het bedrijf verkopers straft die voor hun waar lagere prijzen hanteren op concurrerende sites.

5 uur geleden
Curatoren willen winkels Big Bazar

AMSTERDAM (ANP) - De overgebleven winkels van het failliet verklaarde Big Bazar blijven de komende tijd "zoveel mogelijk" open. Dat hebben curatoren Hanneke De Coninck en Wybe Mollema aangekondigd. Of er nog een doorstart inzit voor de koopjesketen en wat dit dan betekent voor de circa 900 resterende werknemers en de schuldeisers, durven ze nog niet te zeggen. Dat gaan ze eerst onderzoeken.

5 uur geleden