Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Banden financiële sector met Russische markt goed voor miljarden

Banden financiële sector met Russische markt goed voor miljarden

AMSTERDAM (ANP) - De Nederlandse financiële sector heeft in totaal voor ongeveer 11,4 miljard euro aan Russische aandelen en obligaties in bezit en leningen uitstaan in Rusland of bij Russische klanten. Dat lijkt veel, maar in het grote geheel is het financiële risico dat banken, verzekeraars en pensioenfondsen lopen door de internationale sancties tegen Rusland daarmee beperkt, laat De Nederlandsche Bank (DNB) weten.

Volgens cijfers van de toezichthouder gaat het om een kwart procent van alle beleggingen en leningen van de Nederlandse financiële sector. Banken zijn goed voor 5,8 miljard euro van het genoemde bedrag, waarbij is gekeken naar de situatie in het laatste kwartaal van vorig jaar.

Dat laatste cijfer betreft waarschijnlijk vooral leningen van ING. Die bank heeft eerder zelf al laten weten voor 5,3 miljard euro aan leningen verstrekt te hebben aan Russische klanten. ING heeft ook aangekondigd geen nieuwe zaken meer te doen met Russische bedrijven vanwege de Russische inval in Oekraïne. Rabobank sprak op zijn beurt van 400 miljoen euro aan banden met de Russische markt en bij ABN AMRO werd in het jaarverslag een bedrag genoemd van 50 miljoen euro.

Pensioenfondsen

Begin deze maand had DNB al naar buiten gebracht dat Nederlandse pensioenfondsen voor zo'n 5 miljard euro aan Russische aandelen en obligaties in bezit hadden. Een aantal grote pensioenfondsen wil van die beleggingen af, maar dat is lastig door de sluiting van de Moskouse beurs en beperkingen die Russische autoriteiten hebben opgelegd.

De financiële banden met Rusland van verzekeraars zijn beperkter, met een totaalbedrag van 350 miljoen euro. Bij beleggingsinstellingen gaat het daarnaast om 250 miljoen euro. Beleggingsinstellingen zijn vooral beleggingsfondsen waar beleggers hun geld in kunnen stoppen.

Meer uit Financieel

Techbedrijven stijgen op Wall Street, olieprijzen zakken weer

NEW YORK (ANP) - Techbedrijven als chipmaker AMD, Facebook-moederbedrijf Meta en elektrische autofabrikant Tesla stonden donderdag tussen de stijgers op de beurzen in New York. De bedrijven kregen er tot 4,8 procent bij. Verder ging de prijs van olie weer omlaag, na een flinke opmars een dag eerder.

7 uur geleden
Tesla aangeklaagd om racisme op de werkvloer

AUSTIN (ANP/BLOOMBERG) - Tesla is aangeklaagd door een Amerikaans agentschap dat optreedt tegen discriminatie op de werkvloer. De elektrische autofabrikant zou een racistische werkomgeving hebben gecreëerd voor zwarte werknemers in een fabriek in Californië.

8 uur geleden
ASR in cassatie tegen uitspraak gerechtshof rond 'woekerpolis'

AMSTERDAM (ANP) - Verzekeraar ASR stapt naar de Hoge Raad na een uitspraak van het gerechtshof in Den Haag op dinsdag. Centraal in die zaak staan drie beleggingsverzekeringsproducten die in de periode tussen 1989 en 2004 werden aangeboden door Aegon, waarvan ASR onlangs de Nederlandse activiteiten overnam. De zaak is aangespannen door de vereniging Woekerpolis.nl.

9 uur geleden
ABN AMRO schrapt 70 procent van de banen in New York

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Het personeelsbestand van ABN AMRO in New York krimpt tegen het einde van het jaar met 70 procent. Het gaat om in totaal 52 van de 73 functies in de Amerikaanse stad. Het schrappen van die banen is onderdeel van de strategie van de bank om de focus meer te leggen op Europa.

10 uur geleden
Bronnen: bedrijf achter game Fortnite schrapt honderden banen

CARY (ANP/BLOOMBERG) - Epic Games, de ontwikkelaar van de populaire videogame Fortnite, ontslaat 870 werknemers. Dat melden bronnen aan persbureau Bloomberg. Het bedrijf zou dat hebben aangekondigd in een memo gericht aan het personeel, maar heeft zelf nog niet gereageerd op een verzoek om commentaar.

11 uur geleden
UWV: wetten soms te complex om benodigde hulp te kunnen bieden

AMSTERDAM (ANP) - Uitkeringsinstantie UWV kan mensen niet altijd de hulp bieden die ze nodig hebben, omdat Nederlandse wetten soms te ingewikkeld zijn. Dit zei de instantie donderdag in een gesprek met leden van de Tweede Kamer.

11 uur geleden
Afvalverwerker Renewi maakt koerssprong op Damrak na overnamebod

AMSTERDAM (ANP) - Afvalverwerker Renewi heeft donderdag een koerssprong van bijna 39 procent gemaakt. Dat gebeurde na een bod van een Australisch beleggingsfonds, dat het Nederlands-Britse bedrijf wil overnemen. Renewi werd daarmee gewaardeerd op zo'n 636 miljoen pond, omgerekend 736 miljoen euro. De afvalverwerker zelf vindt die prijs echter te laag.

11 uur geleden