Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Baltische staten bereiken akkoord om toegang Russen te beperken

Baltische staten bereiken akkoord om toegang Russen te beperken

VILNIUS (ANP/RTR) - De Baltische staten, Litouwen, Letland en Estland, hebben een principeakkoord bereikt om de toegang van Russische burgers te beperken die uit eigen land dan wel vanuit Belarus willen inreizen. De Letse minister van Buitenlandse Zaken, Edgars Rinkevics, liet weten dat de maatregelen in de loop van deze maand ingaan.

Er zullen uitzonderingen worden gemaakt, bijvoorbeeld voor mensen die om humanitaire dan wel familiaire redenen komen. Dat geldt ook voor diplomaten en vrachtwagenchauffeurs. Volgens Rinkevics is het aantal Russische burgers dat de drie landen binnenkomt, de afgelopen maanden en weken "dramatisch" gestegen. "Het is daarmee een kwestie van openbare veiligheid aan het worden, maar ook een thema van politieke en morele aard", zei hij.

De roep om het Russische burgers lastiger te maken binnen te komen klinkt al langer. De Europese Unie heeft inmiddels aangekondigd de komst van Russen te gaan bemoeilijken. Het aanvragen van een visum wordt ingewikkelder, tijdrovender en duurder gemaakt. Vooral de oostelijke lidstaten willen de beperkingen nóg zwaarder maken, bijvoorbeeld door helemaal geen visa meer aan toeristen te geven.

Veel landen vinden het onacceptabel dat Russen op hun grondgebied vakantie vieren terwijl Rusland oorlog voert tegen Oekraïne.

Meer uit Buitenland

Ultranationalistische betogers botsen met politie in Jeruzalem

JERUZALEM (ANP/DPA/BELGA) - Bij de start van een mars van ultranationalistische Israëliërs in Jeruzalem is het donderdagavond tot confrontaties met de politie gekomen. De politie zou hebben verhinderd dat tientallen demonstranten door de Oude Stad, het ommuurde centrum, trokken.

4 uur geleden
Israëlische media delen beelden van Palestijnse gevangenen

TEL AVIV (ANP/AFP) - Israëlische media hebben donderdag beelden gedeeld van tientallen Palestijnse mannen die handboeien om hebben, geblinddoekt zijn en alleen ondergoed dragen. Volgens het Israëlische leger gaat het om "terroristen die zich hebben overgegeven".

4 uur geleden
Armenië en Azerbeidzjan werken aan normaliseren banden

BAKOE/JEREVAN (ANP/AFP) - Armenië en Azerbeidzjan laten in een zeldzame gezamenlijke verklaring weten stappen te zullen zetten om de onderlinge banden te normaliseren. Ze zijn overeengekomen het vertrouwen op te bouwen en als onderdeel daarvan zal er een gevangenenruil plaatsvinden. Bakoe laat 32 Armeense militairen vrij en Jerevan twee Azerbeidzjaanse militairen.

5 uur geleden
Witte Huis: Israël en Hamas niet dicht bij nieuwe deal

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het Witte Huis zegt dat Israël en Hamas niet dicht bij een nieuwe deal zijn over het instellen van een humanitaire pauze. Sinds de oorlog twee maanden geleden uitbrak, zijn de strijdende partijen één keer erin geslaagd een tijdelijk staakt-het-vuren in te voeren.

6 uur geleden
VN-Veiligheidsraad houdt vrijdag overleg over situatie Gazastrook

NEW YORK (ANP/DPA) - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties houdt vrijdag overleg over de situatie in de Gazastrook. VN-chef António Guterres heeft de VN-Veiligheidsraad opdracht gegeven zich te buigen over het gewapende conflict. De bijeenkomst wordt volgens de VN om 10.00 uur lokale tijd gehouden in New York.

6 uur geleden
Oekraïne roept burgers op elektriciteit te besparen

KYIV (ANP/AFP/RTR) - Oekraïne roept burgers op stroom te besparen na een aanval op een energiecentrale in het land. Door deze en andere schade, een gebrek aan zonne-energie en de lage temperaturen is er een stroomtekort in het land, aldus premier Denys Sjmyhal.

8 uur geleden
Raisi veroordeelt 'genocide' in Gaza tijdens overleg met Poetin

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - De Iraanse president Ebrahim Raisi heeft de "genocide" in de Gazastrook veroordeeld in een overleg met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin in Moskou. Het is volgens Poetin belangrijk om samen de situatie in het Midden-Oosten, met name in de Palestijnse gebieden, te bespreken.

9 uur geleden