Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Baltische landen wijzen Russische diplomaten uit

Baltische landen wijzen Russische diplomaten uit

VILNIUS (ANP/RTR) - Litouwen, Letland en Estland wijzen in totaal vier Russische diplomaten uit als teken van solidariteit met Tsjechië. De regering in Praag wees afgelopen week achttien Russische diplomaten de deur omdat twee Russische spionnen achter een fatale explosie in een munitiedepot in 2014 zouden zitten.

Tsjechië vroeg vervolgens andere EU-landen dat voorbeeld te volgen. Buurland Slowakije gaf daar donderdag gehoor aan door drie Russische diplomaten uit te wijzen. De Litouwse minister van Buitenlandse Zaken Gabrielius Landsbergis maakte vrijdag de reactie van de drie Baltische staten bekend. Hij sprak van een "ongekend en gevaarlijk incident". Litouwen stuurt twee Russen weg en de twee andere Baltische landen elk een.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei donderdag in een telefoongesprek met de Tsjechische premier Andrej Babiš solidair te zijn met Praag, maar kondigde geen maatregelen aan. Ook de EU en de NAVO hebben solidariteit betuigd.

Zoektocht

Rusland wees in een reactie al twintig Tsjechen en drie Slowaken uit, maar de diplomatieke ruzie is nog niet ten einde. Minister van Buitenlandse Zaken Jakub Kulhanek eist dat het aantal personeelsleden in de Russische ambassade in Praag voor eind mei gelijk moet zijn aan het aantal Tsjechen in de ambassade in Moskou, dat zijn er nu nog ongeveer 25. Rusland heeft nog zo'n honderd medewerkers in de diplomatieke vertegenwoordiging in Praag, van wie er dus 75 naar huis zouden moeten.

De Tsjechische politie is sinds een week op zoek naar twee Russen met meerdere paspoorten die naast betrokkenheid bij de explosie ook worden verdacht van de vergiftiging van de voormalige Russische spion Sergej Skripal en zijn dochter Joelia in Engeland. Rusland ontkent iets met de explosie te maken te hebben en noemt de Tsjechische beschuldigingen "provocatief en onvriendelijk". Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft al aangekondigd dat er nog een "gepaste reactie" volgt.

Meer uit Buitenland

Tunesië wil niet Europese grenswacht zijn

TUNIS (ANP) - Tunesië is niet van plan de rol van grenswacht op zich te nemen ten behoeve van andere landen. Dat zegt de Tunesische president Kais Saied op de vooravond van een topontmoeting omtrent migratie.

2 uur geleden
Trump: wrede vervolging is een aanfluiting van gerechtigheid

COLUMBUS (ANP/RTR) - Bij zijn eerste publieke optreden nadat hij werd aangeklaagd voor tientallen misdrijven, haalde voormalig president Donald Trump uit naar president Joe Biden en het Amerikaanse ministerie van Justitie. Op de Republikeinse staatsconventie in de staat Georgia zei hij dat de "wrede vervolging een aanfluiting is van gerechtigheid".

4 uur geleden
Macron vraagt Iran onmiddellijk te stoppen met steun aan Rusland

PARIJS (ANP/AFP/RTR) - De Franse president Emmanuel Macron heeft gebeld met zijn Iraanse ambtgenoot Ebrahim Raisi met de vraag "een onmiddellijk einde te maken" aan de militaire steun die het land biedt aan Rusland in de strijd tegen Kyiv. Macron benadrukte de "humanitaire gevolgen" van de aanvallen die in Oekraïne plaatsvinden met Iraanse drones.

6 uur geleden
AzG: regenseizoen brengt hulp Soedanese vluchtelingen in gevaar

GOZ BEÏDA (ANP) - Artsen Zonder Grenzen (AzG) maakt zich zorgen over het lot van Soedanese vluchtelingen in Tsjaad. Door de start van het regenseizoen dreigen tienduizenden vluchtelingen verstookt te blijven van hulp.

6 uur geleden
Na vertrek Johnson stappen nog twee Britse parlementsleden op

LONDEN (ANP/RTR) - Nadat de voormalige Britse premier Boris Johnson vrijdag is opgestapt als lid van het Britse Lagerhuis, hebben nog twee vertrouwelingen van hem zijn voorbeeld gevolgd. Vrijdag gaf Nadine Dorries aan te vertrekken en zaterdag kondigde ook Nigel Adams aan op te stappen. Beiden waren minister in de regering van Johnson.

8 uur geleden
Veertien lichamen aangetroffen na bosbranden in Kazachstan

ASTANA (ANP/RTR) - In het noordoosten van Kazachstan zijn in de nasleep van grote bosbranden zeker veertien lichamen aangetroffen. Dat meldt de overheid van het Centraal-Aziatische land. Die had eerder aangekondigd dat reddingswerkers op zoek gingen naar opzichters van het bos die door het vuur vastzaten.

9 uur geleden
Witte neushoorn doet na zeventien jaar herintrede in Congo

KINSHASA (ANP/AFP) - Zestien exemplaren van de zeldzame witte neushoorn zijn overgebracht van een privépark in Zuid-Afrika naar het Garamba Nationaal Park in Congo. Daarmee leven er voor het eerst sinds 2006 weer witte neushoorns in het Centraal-Afrikaanse land.

9 uur geleden