Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ballon boven Latijns-Amerika was ook Chinees

Ballon boven Latijns-Amerika was ook Chinees

BEIJING (ANP/BLOOMBERG/AFP) - De ballon die vorige week boven Latijns-Amerika vloog, was van China. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat er geen sprake was van opzet. De ballon voor "civiele doeleinden" zou door de wind uit koers zijn geblazen.

Eerder werd dezelfde reden gegeven voor een Chinese ballon in het luchtruim van de Verenigde Staten. Die ballon, volgens de Amerikanen bedoeld voor spionage, werd zaterdag door een straaljager neergeschoten. Volgens Beijing werd met de onbemande ballon wetenschappelijk onderzoek gedaan, vooral naar het weer.

De ballon boven Latijns-Amerika werd vrijdag waargenomen in het luchtruim van Costa Rica, Colombia en Venezuela. Waar de ballon nu is, is niet bekend. Op de vraag hoe het komt dat China de controle over twee ballonnen heeft verloren, had een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken geen antwoord.

Volgens de woordvoerder hebben de VS met het neerschieten van de ballon overdreven gereageerd en de banden tussen de landen "ernstig beschadigd". De Amerikaanse actie wordt "onacceptabel en onverantwoordelijk" genoemd. China meent dat het land het internationaal recht volgt en geen bedreiging vormt voor andere landen. Intussen verzamelen de Amerikaanse autoriteiten de resten van de neergeschoten ballon voor onderzoek.

Meer uit Buitenland

Zuid-Korea en VS vieren jubileum met militaire oefeningen in juni

SEOUL (ANP/RTR) - Zuid-Koreaanse en Amerikaanse strijdkrachten houden in juni hun tot nu grootste gezamenlijke militaire oefeningen waarbij met scherp wordt geschoten, meldt het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie. De oefeningen maken deel uit van de viering van het 70-jarige bestaan van het bondgenootschap tussen de twee landen.

6 minuten geleden
Sunaks Brexitdeal stuit op verzet van unionisten en brexiteers

LONDEN (ANP) - Het Britse Lagerhuis buigt zich over de Brexitafspraken die premier Rishi Sunak heeft afgesproken met de Europese Commissie. Waarschijnlijk kan Sunak op een meerderheid rekenen voor het nieuwe handelsprotocol, maar een aanzienlijk verzet van Noord-Ieren en binnen zijn eigen partij zou een fikse tegenvaller zijn voor de premier.

4 uur geleden
Mogelijk besluit over vervolging Trump door 'grand jury' Manhattan

NEW YORK (ANP) - De beslissing of ex-president Donald Trump wordt aangeklaagd en of er een arrestatiebevel tegen hem komt, wordt volgens Amerikaanse media waarschijnlijk woensdag in Manhattan, New York, genomen. Het zou de eerste keer zijn dat een ex-president strafrechtelijk wordt vervolgd.

5 uur geleden
Opnieuw ongeregeldheden bij Franse pensioenprotesten

PARIJS (ANP/RTR/AFP/BELGA) - In Frankrijk zijn bij spontane protesten tegen de pensioenhervorming opnieuw ongeregeldheden uitgebroken, onder meer in Parijs, Nantes, Montpellier en Lille. Dat melden Franse media. De politie zette bijvoorbeeld in de hoofdstad traangas in om betogers uiteen te drijven.

12 uur geleden
Saudi-Arabië: ramadan begint donderdag

RIYAD (ANP/AFP) - Saudi-Arabië heeft gezegd dat de ramadan komende donderdag begint. Veel moslims wereldwijd volgen de start- en einddatum van Saudi-Arabië, waar de heilige plaatsen Mekka en Medina liggen.

13 uur geleden
Oeganda doet homo's en transgenders helemaal in de ban

KAMPALA (ANP/RTR) - Het Oost-Afrikaanse Oeganda doet onder anderen homo's, lesbiennes en transgenders helemaal in de ban. Zelfs het je identificeren als zodanig wordt strafbaar.

13 uur geleden
Dodelijk marburgvirus duikt op in Tanzania

DODOMA (ANP/AFP) - Het dodelijke marburgvirus heeft in het Oost-Afrikaanse Tanzania zeker vijf slachtoffers geëist. Volgens de autoriteiten is de verspreiding van de ziekte inmiddels onder controle gebracht. Er zou geen reden zijn tot paniek.

15 uur geleden