
Bakkers houden het zwaar ondanks dalende energieprijzen
DEN HAAG (ANP) - Hoewel de gasprijzen de afgelopen tijd stevig zijn gedaald, blijft de situatie voor veel bakkers precair. De energiecrisis was inmiddels al voor 35 bakkers met zo'n 70 vestigingen aanleiding om hun zaak te sluiten, weet directeur Marie-Hélène Zengerink van de Nederlandse Brood- en banketbakkers Ondernemers Vereniging (NBOV). "Besparen op energie is moeilijk en veel hangt af van wanneer je contract afloopt."
Bakkerij De Gangmaker met vestigingen in de Zeeuwse plaatsen Kruiningen, Yerseke, Kapelle en Kamperland sloot deze week nog de deuren. En die keuze snapt Zengerink. "De prijzen voor energie liggen nu vaak drie tot tien keer zo hoog als voor de energiecrisis." Bakkers kunnen die gestegen kosten alleen maar doorberekenen aan hun klanten. Maar daarbij bestaat het risico dat klanten wegblijven."
Voor industriële bakkerijen is de situatie wel wat gunstiger geworden, laat directeur Wim Kannegieter van de Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij (NVB) weten. "Onze afnemers hebben ingezien dat de bakkers niet als enige de gestegen kosten moesten dragen. Voor ons is het nu geen alarmfase rood meer." Maar het gevaar is nog niet geweken. "Als de prijzen weer stijgen kan het zo weer anders zijn."
Assortiment
Bakkers kunnen niet zo makkelijk veel energie besparen, legt adviseur Friso Berghuis van Bakkerijmonitor uit. "Je kunt een brood niet op een lagere temperatuur bakken. Ovens, koelingen en diepvriezen zet je natuurlijk niet zomaar uit."
Om kosten te besparen kunnen bakkers wel goed kijken wat wanneer verkoopt en hun assortiment daaraan aanpassen. Het assortiment versmallen kan voor lagere kosten zorgen. Bijvoorbeeld omdat minder personeel nodig is. "Je hebt dan minder verschillende producten dus kun je efficiënter produceren."
Investeringen nodig
Voor de echte energiebesparingen zijn dus grote investeringen nodig. Maar dat geld hebben veel kleine bakkers niet, stelt Zengerink van de NBOV. "Veel bakkersbedrijven teren al maanden in op hun reserves." Bovendien is er onzekerheid over de techniek waarin je moet investeren, legt Berghuis uit. "Een jaar geleden had de bakkerswereld niet gedacht in deze situatie te zitten."
De adviseur denkt dat veel bakkers de situatie nu met argusogen bekijken. "Als er een tweede ronde met prijspieken komt, dan zullen veel ondernemers mogelijk stoppen." Ondertussen is deze maand een spannende voor veel bakkers. "Ik hoor dat veel bakkers per januari een nieuw energiecontract kregen. Tegelijkertijd is januari sowieso een mindere maand."
Sommige bakkers zullen hun zaak mogelijk overdoen aan een branchegenoot met meerdere filialen. "Deze crisis verandert de sector duidelijk", verwacht Berghuis dan ook.
Meer uit Financieel
LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Luchtvaartmaatschappijen vliegen veel meer door het luchtruim van Afghanistan omdat door het conflict tussen Israël en Iran grote delen van het Midden-Oosten zijn gesloten voor vliegverkeer en alternatieve routes worden gekozen. Volgens luchtvaartmonitor Flightradar24 is er sinds het uitbreken van het conflict vorige week vrijdag een zeer sterke stijging van het aantal vluchten boven Afghanistan te zien.
12 uur geledenSINT-PETERSBURG (ANP/BLOOMBERG) - De productieverhogingen van oliekartel OPEC+ van de afgelopen tijd waren verstandig, nu de olieprijzen flink zijn gestegen door de onrust in het Midden-Oosten. Dat zei topman Igor Sechin van het Russische olieconcern Rosneft op een economisch forum in Sint-Petersburg. Rosneft is de grootste olieproducent van Rusland.
15 uur geledenSEOUL (ANP/RTR) - De Zuid-Koreaanse minister van Handel Yeo Han-koo gaat deze week naar de Verenigde Staten om te praten over de importheffingen van president Donald Trump. Volgens het Zuid-Koreaanse ministerie van Handel duurt dat verblijf van zondag tot vrijdag.
16 uur geledenWASHINGTON (ANP/DPA) - Het handelsconflict met de Verenigde Staten door de importheffingen van de Amerikaanse president Donald Trump kost de Duitse economie miljoenen per dag. Dat heeft de Duitse minister van Economische Zaken Katherina Reiche gezegd bij een bezoek aan Washington voor handelsgesprekken. Ze benadrukte dan ook dat het belangrijk is dat er snel een oplossing wordt gevonden voor de handelsonrust.
18 uur geledenWASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Federal Reserve, de Amerikaanse koepel van centrale banken, zou in juli over moeten gaan tot een renteverlaging. Dat zei Fed-gouverneur Christopher Waller in een interview met zakenzender CNBC. Hij denkt namelijk dat de impact van de importheffingen van president Donald Trump op de inflatie beperkt en van korte duur zal zijn. Afgelopen week hield de Fed de rente nog voor de vierde keer op rij onveranderd.
19 uur geledenWASHINGTON (ANP/BLOOMBERG/BELGA) - Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft vrijdag een verzoek afgewezen van twee familiebedrijven die veel van Donald Trumps importheffingen ongeldig willen laten verklaren. De bedrijven wilden de heffingen versneld aanvechten. Het Hooggerechtshof heeft bepaald dat de Amerikaanse regering de gebruikelijke dertig dagen de tijd krijgt om met een reactie te komen.
1 dag geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York lieten vrijdag weinig beweging zien. Beleggers bleven terughoudend en hielden de ontwikkelingen in de oorlog tussen Israël en Iran in de gaten.
1 dag geleden