Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Badloe wint ook het gevecht om het goud

Badloe wint ook het gevecht om het goud

ENOSHIMA (ANP) - Kiran Badloe moest een zwaar gevecht leveren met vriend en tweevoudig olympisch kampioen Dorian van Rijsselberghe om zich te plaatsen voor de Spelen van Tokio. Het was een overwinning op zich, zaterdag in de Baai van Enoshima gevolgd door de hem nog ontbrekende titel. Na drie wereldtitels moest het olympisch goud nog even indalen. "Dit is toch nog anders dan een WK", vertelde de 26-jarige windsurfer uit Almere.

Badloe moest in de medalrace alleen nog starten en finishen nadat hij donderdag al onbereikbaar was geworden voor de concurrentie. Hij maakte zijn status meer dan weer, al wilde hij benadrukken dat het zeker geen makkelijke week was geweest. "Had ik nog een diskwalificatie gepakt dan had het nog lastig kunnen worden."

Vanaf donderdag waren de felicitaties al binnengestroomd. "Ik heb veel mooie reacties gehad, die van mijn vriendin en mijn ouders deden me het meest. Ze leven zo mee en zaten altijd klaar om het te volgen, ook al was het steeds heel vroeg. Theoretisch gezien was het natuurlijk nog niet over, maar het moest wel heel raar lopen wilde die titel me nog ontgaan."

Battle

In zijn woonplaats Laguna Beach, California zat Van Rijsselberghe te volgen hoe Badloe het ervan afbracht. Er was ook bijna dagelijks contact. "Gewoon lekker je ding doen, stuurde hij vandaag nog. Het is super hoe hij meeleeft. Ik had echt niet gedacht dat hij het 's nachts achter zijn laptop zou gaan volgen."

Met Van Rijsselberghe, de olympisch kampioen van 2012 en 2016, streed hij de afgelopen jaren om dat ene olympische startbewijs. Het was misschien nog wel een zwaardere klus dan het behalen van de olympische titel. "Het was een 'battle' van drie jaar, minimaal zo moeilijk als de afgelopen week hier." Badloe besliste het duel, dat verspreid was over drie WK's, in februari 2020 in het Australische Sorrento. Van Rijsselberghe gunde het zijn zes jaar jongere vriend en trainingsgenoot en sloot zijn loopbaan meteen af. Hij gaat niet meer foilen, de opvolger van het windsurfen op een board met een draagvleugel en in Parijs 2024 olympisch.

Badloe moest vervolgens een jaar langer wachten op zijn olympische debuut. Met de Nieuw-Zeelandse coach Aaron McIntosh, de man die ook Van Rijsselberghe bij zijn twee olympische titels begeleidde, benutte hij de tijd goed. "Optimaal, denk ik. En we zijn met het oog op de toekomst ook gaan foilen. Daarmee bleven we fris voor als we weer op de oude plank stapten. Het draait toch vooral om energie, motivatie en pit."

Meer uit Sport

Hoogspringer Kobielski voorlopig geschorst na positieve test

MONACO (ANP) - De Poolse hoogspringer Norbert Kobielski is vlak voor de start van de Olympische Spelen voorlopig geschorst. De Athletics Integrity Unit (AIU) maakte dinsdag bekend dat de atleet tijdens een controle positief heeft getest op de verboden stof pentedrone.

1 minuut geleden
FIA zet streep door plan voor nieuw puntensysteem in Formule 1

LONDON (ANP/RTR) - De Formule 1 houdt het huidige puntensysteem, waarbij de top 10 uit de uitslag van een grand prix punten krijgt. Een voorstel om meer deelnemers in de uitslag punten te geven, is afgewezen, maakte autosportbond FIA bekend.

22 minuten geleden
Tourwinnaar Pogacar ook de beste in Profronde Surhuisterveen

SURHUISTERVEEN (ANP) - Tourwinnaar Tadej Pogacar heeft de profronde van Surhuisterveen op zijn naam geschreven. De 25-jarige Sloveen, die afgelopen zondag voor de derde keer de Ronde van Frankrijk won, was de grote naam in het startveld van het wielercriterium in Friesland en maakte dat waar met een solozege.

1 uur geleden
Dressuuramazone Dujardin geschorst om overtreding paardenwelzijn

LAUSANNE (ANP) - De Federatie voor Paardensport (FEI) heeft de Britse dressuuramazone Charlotte Dujardin met onmiddellijke ingang voorlopig geschorst voor een periode van zes maanden. De 39-jarige Britse, met zes olympische medailles gedeeld recordhouder van Groot-Brittannië bij de vrouwen, heeft de regels voor het 'paardenwelzijn' overtreden, meldt de federatie.

3 uur geleden
Van de Zandschulp verliest op challenger van Zwitserse tiener

ZUG (ANP) - Tennisser Botic van de Zandschulp is op het challengertoernooi van Zug in Zwitserland meteen uitgeschakeld. De 28-jarige Nederlander verloor in de eerste ronde van de 19-jarige Zwitser Mika Brunhold: 7-5 (5) 3-6 7-6 (5).

3 uur geleden
Dressuuramazone Dujardin trekt zich terug van Spelen om onderzoek

PARIJS (ANP/RTR) - Dressuuramazone Charlotte Dujardin neemt niet deel aan de Olympische Spelen. De 39-jarige Britse, met zes olympische medailles gedeeld recordhouder van Groot-Brittannië bij de vrouwen, heeft zich teruggetrokken om een onderzoek van de internationale paardensportbond FEI. Dat verklaarde Dujardin dinsdag.

5 uur geleden
Olympiërs krijgen advies mondkapje te dragen en boks te geven

PARIJS (ANP) - Nederlandse sporters en begeleiders krijgen rond de Olympische Spelen in Parijs het advies om in drukke ruimtes een mondkapje te dragen en mensen te begroeten met een boks in plaats van een knuffel of hand. "Zo willen we allerlei soorten infecties voorkomen. Maar we hebben geen regels, alleen adviezen", zo licht een woordvoerder van sportkoepel NOC*NSF toe.

5 uur geleden