Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bach-fans komen musici tegemoet

Bach-fans komen musici tegemoet

NAARDEN (ANP) - De helft van de mensen die kaarten kochten voor de afgelaste uitvoeringen van Bachs Matthäus-Passion door de Nederlandse Bachvereniging in Naarden hoeven het geld daarvoor niet of slechts gedeeltelijk terug. De organisatie laat dat geld nu rechtstreeks ten goede komen aan de betrokken freelance musici, voor wie de zes uitvoeringen een substantieel deel betekenen van hun jaarinkomen.

"We hebben een erg betrokken publiek", aldus de organisatie. Bij de afgelasting wegens de coronacrisis zei de vereniging al te hopen dat de Matthäus-liefhebbers van (een deel van) het geld zouden afzien ten bate van de musici. Dat kon ze alleen vragen bij de uitvoeringen in Naarden, omdat ze die zelf organiseert. De vereniging zou buiten Naarden nog zeven andere uitvoeringen doen, maar die zijn organisatorisch de verantwoordelijkheid van de zalen.

In Naarden waren in totaal 9000 stoelen beschikbaar, waarvoor 2400 keer een kaart of kaartjes werden gekocht. De entreebewijzen verschillen nogal in prijs.

Jos van Veldhoven

De Bachvereniging zet wel een uitvoering uit 2014 onder leiding van Jos van Veldhoven online via een eigen platform. Ze is niet de enige die online gaat met Bach. Vrijdag is om 19.00 uur een Matthäus-Passion door het Concertgebouworkest te zien via Facebook, YouTube en de website van Het Concertgebouw. Het gaat om een versie onder leiding van Iván Fischer uit 2012. De stream maakt deel uit van een Europees initiatief waarbij twintig Europese concertzalen samen concerten uitzenden.

De versie uit 2012 is ook zondag weer te beleven. Het Koninklijk Concertgebouworkest zelf is vanwege de coronacrisis de komende twee maanden iedere zondag om 10.30 uur te zien en te horen op RTL Z. Op de dag dat het orkest Matthäus-Passion in werkelijkheid zou uitvoeren, gaat de reeks bij RTL Z beginnen met ook deze Matthäus.

Medio maart deden ook acteurs een oproep aan het publiek om geen geld terug te vragen voor door de coronacrisis geannuleerde voorstellingen, omdat de coronamaatregelen ook een enorme klap betekenen voor alle podiumkunsten.

Meer uit Binnenland

Provincies opgelucht over extra miljoenen voor openbaar vervoer

DEN HAAG (ANP) - De provincies zijn blij en opgelucht dat de Tweede Kamer miljoenen wil uittrekken om volgend jaar prijsstijgingen in het openbaar vervoer te voorkomen. "Een neerwaartse spiraal lijkt hiermee voorkomen. Dit is een eerste belangrijke stap om het ov er weer bovenop te helpen", stelt het IPO, de koepelorganisatie van de provincies.

1 uur geleden
Argos: meer meldingen grensoverschrijdend gedrag op universiteiten

HILVERSUM (ANP) - Universiteiten hebben de afgelopen vier jaar fors meer meldingen binnengekregen van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Tot die conclusie komt Argos na een enquête onder alle universiteiten in Nederland, bevestigt een journalist van het onderzoeksprogramma na berichtgeving door NRC. Het gaat om meer dan een verdubbeling: in 2019 ontvingen universiteiten 141 meldingen, vorig jaar waren dat er 300.

2 uur geleden
Kustwacht Curaçao houdt vluchtelingenboot aan met vijf kinderen

WILLEMSTAD (ANP) - De Kustwacht in het Caribisch gebied heeft in de nacht van woensdag op donderdag vlak bij Curaçao een boot met negentien Venezolanen aangehouden. Op de boot zaten zeven mannen, zeven vrouwen en vijf kinderen, onder wie een baby. Dat is donderdag bekendgemaakt.

3 uur geleden
Vijfde verdachte aangehouden in onderzoek Telegrambedreigingen

HILVERSUM (ANP) - De politie heeft woensdag een vijfde verdachte opgepakt in de zaak die draait om het zogeheten Looijkartel, een voormalige groep op de berichtendienst Telegram waarin duizenden beledigingen, bedreigingen en oproepen tot geweld rondgingen. Het gaat om een 24-jarige man uit Beverwijk, bevestigt de politie donderdag na berichtgeving door NH Nieuws. Hij wordt verdacht van deelname aan een criminele organisatie.

6 uur geleden
Algemeen directeur provincie Gelderland vertrekt per direct

ARNHEM (ANP) - De algemeen directeur van de provincie Gelderland, Mirjam Nienhuis, heeft donderdag per direct haar taken neergelegd. Zij trekt het zich persoonlijk aan dat zij zich tot het uiterste heeft ingespannen om alle medewerkers een veilige werkomgeving te bieden, maar dat dat kennelijk niet genoeg was. Tot die conclusie komt zij na alle ophef van de afgelopen dagen over de Gelderse commissaris van de Koning John Berends, die beschuldigd wordt van grensoverschrijdend gedrag. Berends heeft eerder donderdag zijn taken tijdelijk neergelegd.

6 uur geleden
OV-NL: volgend jaar kwart miljard minder voor studentenvervoer

DEN HAAG (ANP) - Het geld dat ov-bedrijven van de overheid krijgen om studenten gratis te laten reizen valt volgend jaar 260 miljoen euro lager uit, meldt OV-NL. Volgens de branchevereniging komt deze verlaging door een vertekende berekening vanuit het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). OV-NL verwacht door deze financiële tegenvaller een afschaling van studentenlijnen, terwijl volgens de vereniging juist veel studenten gebruikmaken van ov nu ze door de kamernood vaker thuis wonen.

6 uur geleden
Kennisinstituut WODC onderzoekt toename minderjarige asielzoekers

DEN HAAG (ANP) - De reden voor de toename van het aantal minderjarige asielzoekers dat naar ons land komt, wordt momenteel onderzocht door het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC). Ook kijkt het kennisinstituut waarom ze voor Nederland kiezen. Het onderzoek is net begonnen en neemt naar verwachting nog enkele maanden in beslag, zegt onderzoeker Işik Kulu-Glasgow van het WODC.

7 uur geleden