Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Babysterfte sterk gedaald in twintig jaar

Babysterfte sterk gedaald in twintig jaar

DEN HAAG (ANP) - Vorig jaar zijn in Nederland 617 baby's in hun eerste levensjaar overleden, een sterke daling vergeleken met twintig jaar geleden. Toen bedroeg de sterfte onder zuigelingen nog meer dan 1000, maakte statistiekbureau CBS bekend.

In 2015 werd het laagste sterftecijfer ooit neergezet. In dat jaar ging het om 561 baby's.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek schrijft de daling van de afgelopen twintig jaar toe aan onder meer een afname van het aantal tienermoeders. Deze jonge moeders hebben vaak een zwakke sociaal-economische positie en dat hangt volgens het CBS samen met lagere overlevingskansen van zuigelingen.

Bij vrouwen die jonger dan 20 jaar zijn overlijden gemiddeld 10,3 op iedere 1000 levend geboren zuigelingen voor de eerste verjaardag. Daarmee ligt de sterftekans van baby’s van deze jonge vrouwen bijna drie keer zo hoog als gemiddeld.

Volgens het CBS liggen de sterftecijfers tegenwoordig ook lager door een verbeterde prenatale screening, een onderzoek om te kijken of het ongeboren kind aangeboren afwijkingen heeft. Ook een daling van het aantal meerlingzwangerschappen en richtlijnen om wiegendood te voorkomen spelen een rol.

Gemiddeld overlijden in Nederland ongeveer 3,6 op de 1000 kinderen in hun eerste levensjaar, in lijn met het gemiddelde in de Europese Unie. In Roemenië en Bulgarije was de zuigelingensterfte het hoogst, met 6 per 1000. Ook in Kroatië, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, België en Denemarken lag de babysterfte hoger dan in Nederland. In Estland, Slovenië en Zweden was dit het laagst, met 2 of minder per 1000 levendgeborenen.

Meer uit Binnenland

Feyenoord gehuldigd op Binnenrotte na bekerwinst

ROTTERDAM (ANP) - De Rotterdamse club Feyenoord wordt gehuldigd op de Binnenrotte in het centrum van de stad. De voetballers wonnen zondagavond in De Kuip met 1-0 de strijd om de KNVB-beker van het Nijmeegse NEC.

2 uur geleden
Civiele rechter buigt zich over mondkapjesdeal Sywert van Lienden

AMSTERDAM (ANP) - De Nederlandse Staat staat maandag in de rechtbank in Amsterdam tegenover het bedrijf van Sywert van Lienden en twee compagnons in een zaak over de omstreden mondkapjesdeal. De overheid wil de miljoenen terug die met de handel in mondkapjes zijn verdiend.

2 uur geleden
Huldiging Feyenoord maandag op de Binnenrotte

ROTTERDAM (ANP) - KNVB-bekerwinnaar Feyenoord wordt maandag gehuldigd op de Binnenrotte in het centrum van Rotterdam. De club won zondagavond in De Kuip met 1-0 van NEC uit Nijmegen.

9 uur geleden
Deken bemiddelt tussen Sywert van Lienden en SHA

AMSTERDAM (ANP) - De deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten heeft bemiddeld tussen Sywert van Lienden en de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA). Onderwerp van gesprek was het beslag dat door de stichting is gelegd op Van Liendens bezittingen. Dat bevestigt advocaat Jaap-Willem Roozemond, die Van Lienden sinds deze week kosteloos bijstaat, na berichtgeving door het FD.

10 uur geleden
Omwonenden Tata Steel in actie voor schone lucht

IJMUIDEN (ANP) - Ongeveer 150 demonstranten hebben zondagmiddag meegedaan aan de wandeling 'Samen voor schone lucht'. De deelnemers vertrokken rond 13.30 uur vanaf een verzamelplek in IJmuiden richting het hoofdkantoor van Tata Steel Nederland.

13 uur geleden
Bank op A2 bij Vught, automobilisten moeten uitwijken

VUGHT (ANP) - Op de A2 bij Vught heeft zondag een bank gestaan. Uit een filmpje dat Rijkswaterstaat op X heeft geplaatst, blijkt dat automobilisten moesten uitwijken via de vluchtstrook om een botsing ermee te voorkomen.

15 uur geleden
Circa 150 demonstranten begonnen aan wandeling naar Tata Steel

IJMUIDEN (ANP) - Ongeveer 150 mensen hebben zich zondagmiddag verzameld in IJmuiden om mee te doen aan de wandeling 'Samen voor schone lucht'. De stoet die eindigt bij het hoofdkantoor van Tata Steel Nederland is rond 13.30 uur vertrokken, laat een woordvoerder van Greenpeace weten.

15 uur geleden