Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Baby's op één kinderopvang mogen vervroegd vaccin tegen mazelen

Baby's op één kinderopvang mogen vervroegd vaccin tegen mazelen

EINDHOVEN (ANP) - De GGD Brabant-Zuidoost geeft ouders van jonge kinderen die naar één kinderdagverblijf in de regio gaan de mogelijkheid om hun kind vervroegd te laten vaccineren tegen mazelen. Normaal krijgen kinderen pas met 14 maanden de prik die beschermt tegen bof, mazelen en rodehond (BMR). Door de lokale mazelenuitbraak in Eindhoven en omgeving mogen baby's op de bewuste kinderopvanglocatie die nu vanaf de leeftijd van 6 maanden.

"Ook oudere kinderen op dat kinderdagverblijf, die eerder geen BMR-prik gehad hebben, krijgen de mogelijkheid om deze alsnog te nemen", voegt de GGD eraan toe. Details over de locatie maakt de dienst niet bekend.

Het gebruikelijke vaccinatiemoment van 14 maanden is niet willekeurig gekozen: uit onderzoek is bekend dat vroeger vaccineren een iets minder goede bescherming biedt op de langere termijn. "In deze specifieke situatie wegen de voordelen van een vroegtijdige bescherming op tegen de nadelen", concludeert de GGD echter.

Besmettingen

De afgelopen weken zijn in het gebied 44 besmettingen gemeld, vooral onder jonge kinderen. Op andere plekken in Brabant en Limburg hebben dit jaar ook al enkele mensen het virus opgelopen, waarmee de teller landelijk boven de vijftig staat.

Het ziekteverloop bij mazelen is meestal relatief mild. Soms treden echter ernstige complicaties op, zoals longontsteking of hersenvliesontsteking. In zeldzame gevallen is de ziekte dodelijk.

Medische experts en instituten als het RIVM hebben het afgelopen jaar herhaaldelijk gewaarschuwd voor een te lage vaccinatiegraad. Die is vorig jaar voor jonge kinderen tot onder de 90 procent gedaald. Daardoor krijgen besmettelijke ziekten als mazelen weer meer kans zich te verspreiden.

Meer uit Binnenland

Wandellegioen trekt op warme dag verder, over de Zevenheuvelen

NIJMEGEN (ANP) - Voor de ruim 43.000 wandelaars van de Nijmeegse Vierdaagse is de derde dag van het evenement een 'bergetappe', met de Zevenheuvelenweg bij Groesbeek op de route. Het is daar altijd zo druk, dat de weg sinds maandagavond is afgesloten om mensen die een plekje willen claimen te weren.

9 uur geleden
Advocaat slachtoffers 'bangalijst' doet aangifte van afpersing

UTRECHT (ANP) - Advocaat Ina Brouwer, die de Utrechtse studentes bijstaat die slachtoffer werden van zogeheten 'bangalijsten', heeft aangifte gedaan van afpersing en bedreiging. Dat bevestigt Brouwer na berichtgeving door onder meer het AD. Aanleiding voor de aangifte is een bericht op Telegram waarin een anonieme afzender onder meer eist dat Brouwer 10.000 euro aan bitcoins betaalt en stopt met haar hulp aan de studentes. Als zij dat niet doet, gaat het "exposen" door, zou in het bericht staan.

16 uur geleden
Vermiste bezoeker festival Wildeburg dood gevonden in Ens

ENS (ANP) - De politie heeft het lichaam gevonden van de bezoeker van festival Wildeburg die sinds afgelopen zondag was vermist. De 34-jarige man uit Lochem werd aangetroffen in het gras ter hoogte van de Zwartemeerweg in Ens, niet ver van Kraggenburg waar het festival plaatsvond.

16 uur geleden
Duitse politie arresteert drie Nederlandse plofkrakers

HAMBURG (ANP) - De Duitse politie heeft drie Nederlanders aangehouden na een mislukte plofkraak. Volgens de politie waren de mannen van plan een geldautomaat op te blazen in Embsen, ten zuiden van Hamburg, melden Noord-Duitse media.

17 uur geleden
Britse WO II-bom gevonden in Bunnik, ruimingsplan in de maak

BUNNIK (ANP) - Op het terrein van een houthandel in Bunnik is maandag een niet-ontplofte bom uit de Tweede Wereldoorlog gevonden, meldt de Utrechtse gemeente woensdagmiddag. De vliegtuigbom, een Britse 500-ponder, is afgedekt en veiliggesteld door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD).

17 uur geleden
Slachtoffers van MH17-vliegramp herdacht in Park Vijfhuizen

VIJFHUIZEN (ANP) - Bij het Nationaal Monument MH17 in Park Vijfhuizen zijn woensdagmiddag de slachtoffers van de MH17-vliegramp herdacht. Het is woensdag tien jaar geleden dat het passagiersvliegtuig boven Oekraïne uit de lucht werd geschoten door pro-Russische separatisten. Alle 298 inzittenden kwamen om het leven.

20 uur geleden
ANWB verwacht komend weekend weer vakantiedrukte op de weg

DEN HAAG (ANP) - Net als in de voorgaande twee weekenden verwacht de ANWB ook komend weekend veel vakantiedrukte op de weg. Na vrijdag beginnen kinderen in het noorden van het land aan hun schoolvakantie. In Nederland is het vooral vrijdagmiddag erg druk op de weg, terwijl in het buitenland de meeste vakantiefiles op zaterdag staan, aldus de ANWB.

21 uur geleden