Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Baas vliegtuigmotorenmaker Rolls-Royce gelooft niet in waterstof

Baas vliegtuigmotorenmaker Rolls-Royce gelooft niet in waterstof

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De Britse fabrikant van vliegtuigmotoren Rolls-Royce gelooft niet dat stroom of waterstof toekomst hebben voor de aandrijving van vliegtuigen. Volgens de begin dit jaar aangetreden topman Tufan Erginbilgic is duurzame vliegtuigbrandstof, ofwel zogeheten sustainable aviation fuel (SAF), de enige manier voor grote luchtvaartmaatschappijen om klimaatdoelen te halen.

Hij voorziet dat de conventionele verbrandingsmotoren nog tientallen jaren noodzakelijk zullen zijn. "Ik geloof niet dat waterstof in de komende vijftien tot twintig jaar een rol zal spelen", stelt Erginbilgic. Rolls-Royce werkt echter wel samen met prijsvechter easyJet aan waterstoftechnologie, maar dit is een kleine tak van het concern.

Een woordvoerster van Rolls-Royce benadrukt echter dat het concern zich blijft inzetten voor de ontwikkeling van waterstof, samen met easyJet. "We hebben vorig jaar 's werelds eerste moderne vliegtuigmotor op groene waterstof laten draaien en we zijn van plan om volgend jaar een motor met hogere stuwkracht op waterstof op de grond te testen. We hebben nog steeds ambities om deze technologie op de lange termijn naar testvluchten te brengen."

Banen schrappen

De hoogste baas van Rolls-Royce, een voormalig bestuurder bij olieconcern BP, heeft als doelstelling om de operationele winst van het bedrijf te laten verviervoudigen. Hij maakte vorige maand bekend dat er wereldwijd tussen de 2000 en 2500 banen geschrapt gaan worden om het bedrijf efficiënter te maken.

De luchtvaartindustrie staat onder groeiende druk om de uitstoot te verlagen. De Europese vliegtuigbouwer Airbus zet hiervoor juist wel in op het ontwikkelen van waterstofmotoren. Volgens Airbus worden de eerste waterstofvliegtuigen in 2035 in gebruik genomen.

Elektrische divisie

Rolls-Royce maakte ook plannen bekend om zijn elektrische divisie, die aandrijfsystemen ontwikkelt voor vliegtuigen zoals vliegende taxi's, van de hand te doen. Volgens Erginbilgic moet het bedrijf "keuzes maken over de toewijzing van geldmiddelen". Hij stelt dat de elektrische tak "meer waarde oplevert bij een derde partij".

Overigens staat de producent van vliegtuigmotoren los van autobouwer Rolls-Royce. De automobieldivisie valt al sinds de jaren zeventig niet meer onder het concern. Auto's van het merk Rolls-Royce worden al langere tijd geproduceerd onder de vlag van het Duitse BMW.

Meer uit Financieel

Koersval Weight Watchers, Wall Street sluit februari af met winst

NEW YORK (ANP) - Afslankbedrijf Weight Watchers maakte donderdag een koersduikeling op Wall Street van ruim 18 procent. Beleggers schrokken van de aankondiging dat Oprah Winfrey dit jaar stopt als bestuurslid van de dieetorganisatie. De presentatrice zit sinds oktober 2015 in het bestuur, maar stelt zich niet beschikbaar voor een nieuwe termijn bij de aandeelhoudersvergadering in mei. Eerder zorgde Oprah ook al voor opschudding, nadat zij toegaf afslankmedicijnen te gebruiken.

1 uur geleden
TenneT: nieuwe kerncentrales niet probleemloos op stroomnet

ARNHEM (ANP) - De twee nieuwe kerncentrales die het kabinet wil laten bouwen, kunnen in de meeste gevallen niet probleemloos op het overvolle stroomnet worden aangesloten. Hoogspanningsnetbeheerder TenneT deed onderzoek naar verschillende mogelijkheden met kerncentrales in het Zeeuwse Borssele en op de Maasvlakte in Rotterdam, de twee locaties die het kabinet in beeld heeft.

4 uur geleden
Verzekeraar NN schittert op Damrak, Air France-KLM hard omlaag

AMSTERDAM (ANP) - Verzekeraar NN Group was donderdag de grote winnaar bij de hoofdfondsen op het Damrak na de publicatie van gunstige jaarresultaten. Het concern deed vooral goede zaken bij onderdeel NN Bank dankzij de gestegen rente. Ook ging het volgens het bedrijf goed met het Nederlandse schadebedrijf. NN Group zag de jaarwinst wel dalen, maar liet in de tweede helft van het jaar een sterke verbetering zien.

5 uur geleden
Hoogleraar: ambitie van bouw bijna miljoen woningen niet haalbaar

DEN HAAG (ANP) - De komende jaren gaan geen 981.000 woningen gebouwd worden, het aantal dat het demissionaire kabinet tot 2030 voor ogen heeft. Dat zegt ook Peter Boelhouwer, hoogleraar Huisvestingssystemen aan de TU Delft, tijdens de Woontop in Den Haag. "De opgave is enorm", voegt hij daaraan toe. Boelhouwer denkt dat het woningtekort de komende jaren bovendien zal oplopen. Eerder gaven andere vastgoedexperts al aan dat de kabinetsplannen niet haalbaar zijn.

6 uur geleden
Controle op verhuurders Airbnb strenger door nieuwe Europese wet

DEN HAAG (ANP) - Mensen die hun huis verhuren aan vakantiegangers via platforms als Airbnb en Booking krijgen binnenkort te maken met strengere Europese regels. Het Europees Parlement heeft donderdag ingestemd met een wet die voorschrijft dat de platforms gegevens over verhuurders moeten delen met onder meer gemeenten. Lokale bestuurders kunnen daardoor strenger optreden als verhuurders zich niet aan de regels houden.

7 uur geleden
Weight Watchers onderuit op Wall Street na vertrek Oprah

NEW YORK (ANP) - Weight Watchers ging donderdag onderuit op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers schrokken van de aankondiging dat Oprah Winfrey dit jaar stopt als bestuurslid van de dieetorganisatie. De presentatrice zit sinds oktober 2015 in het bestuur, maar stelt zich niet beschikbaar voor een nieuwe termijn bij de aandeelhoudersvergadering in mei. Eerder zorgde Oprah ook al voor opschudding, nadat zij toegaf afslankmedicijnen te gebruiken. Het aandeel WW International kelderde bijna 22 procent.

7 uur geleden
Forse kwartaalwinst voor El Al door oorlog in Gaza

TEL AVIV (ANP/RTR) - De Israëlische luchtvaartmaatschappij El Al heeft in het laatste kwartaal van 2023 aanzienlijk meer winst gemaakt dan in dezelfde periode het jaar daarvoor. El Al vervoerde veel militaire reservisten naar Israël en profiteerde van het feit dat ze een van de weinige luchtvaartmaatschappijen is die nog van en naar Tel Aviv vliegt.

8 uur geleden