
Baas uitzendconcern: AI kost banen, maar zorgt ook voor nieuw werk
ZÜRICH (ANP/AFP) - Door de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) gaan er straks niet alleen banen verloren, maar komen er ook weer nieuwe banen bij. Dat voorziet Denis Machuel, topman van 's werelds grootste uitzendconcern Adecco. Volgens hem leidt de technologische ontwikkeling achter chatbots als ChatGPT op de arbeidsmarkt waarschijnlijk tot "de grootste ontwrichting en revolutie die we in decennia hebben gezien".
"De technologie zorgt voor een veel beter begrip van de interactie tussen mensen en markten, maar brengt ook complexiteit met zich mee", stelt Machuel in gesprek met het Franse persbureau AFP. Dat betekent volgens hem dat computers enerzijds veel taken van mensen zullen overnemen, maar anderzijds raakt de wereld waarschijnlijk overspoeld met "nog meer data, nog meer manieren om naar verbanden, producten en diensten te kijken". "En voor dit alles hebben we mensen nodig", aldus de Fransman.
Volgens de Adecco-topman is het nu nog te vroeg om in detail aan te geven welk werk straks niet meer door mensen gedaan hoeft te worden, en welke nieuwe banen erbij komen. In algemene zin wil hij er wel wat over zeggen: "Als je alleen maar informatie berekent, verzamelt en verwerkt, dan loopt je baan gevaar, of het nu een baan is in de financiële wereld, in de juridische wereld of in het zakenleven, want dat is wat kunstmatige intelligentie doet."
Grote verschillen
Waarschijnlijk zullen dienstverlenende beroepen zwaarder getroffen worden dan arbeiders die in de productie werken. "Tenminste op de korte termijn", voegt de deskundige toe. Maar binnen de dienstverlening zijn er ook weer grote verschillen. Werk waarbij het opbouwen van relaties, strategisch denken en het oplossen van problemen erg belangrijk is, kan volgens de topman niet zomaar door AI worden gedaan.
Machuel benadrukt dat het niet per se iets negatiefs is dat AI taken van ons overneemt. "Meestal is het soort alledaagse taken dat kan worden geautomatiseerd niet het meest opwindende voor mensen om te doen. Dus als je dat kunt automatiseren, krijg je meer tijd om je op de leukere dingen te concentreren."
Meer uit Financieel
WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Donald Trump heeft op zijn platform Truth Social laten weten dat de importheffingen voor verschillende landen maandag om 12.00 uur lokale tijd (18.00 uur Nederlandse tijd) per brief bekend worden gemaakt. Trump dreigt ook met aanvullende tarieven van 10 procent voor landen die zich aansluiten bij het "anti-Amerikaanse beleid" van BRICS.
1 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - TikTok bouwt een nieuwe versie van zijn app voor gebruikers in de Verenigde Staten, voorafgaand aan de geplande verkoop van de app aan een groep investeerders. Dat meldt The Information, een nieuwssite over technologie. Het platform voor korte video's zou de nieuwe app op 5 september in Amerikaanse appstores willen lanceren.
11 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - Washington staat op het punt om meerdere handelsakkoorden te sluiten. "We verwachten de komende dagen enkele grote aankondigingen", zei de Amerikaanse minister van Financiën Scott Bessent in een gesprek met nieuwszender CNN.
15 uur geledenBEIJING (ANP/BLOOMBERG) - China voert invoerbeperkingen in op medische apparatuur uit de Europese Unie zodra de waarde ervan boven de 45 miljoen yuan (ongeveer 5,4 miljoen euro) uitkomt. De "tegenmaatregel" treedt zondag in werking, maakte het Chinese ministerie van Financiën bekend.
20 uur geledenPARAMARIBO (ANP/RTR) - Het Maleisische oliebedrijf Petronas begint zondag met het boren naar olie voor de kust van Suriname. De proefboringen zijn bedoeld om extra oliereserves op te sporen, maakte het Surinaamse staatsoliebedrijf Staatsolie zaterdag bekend.
1 dag geledenPARIJS (ANP) - Vanaf 2028 kan Europa het zonder Russisch gas stellen, doordat er in de Verenigde Staten en Qatar volop nieuwe exportinstallaties voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) worden gebouwd. Dat zei Patrick Pouyanné, topman van het Franse olie- en gasconcern TotalEnergies.
1 dag geledenMOSKOU (ANP/BLOOMBERG) - Rusland heeft zijn exportheffing op tarwe voor het eerst naar nul verlaagd sinds de invoering in juni 2021, om de stagnerende graanverkoop aan te jagen. De maatregel volgt op een sterke daling van de Russische export van tarwe. Het land is wereldwijd de grootste exporteur van deze graansoort, maar voerde in juni slechts 1,12 miljoen ton uit. Dat is een kwart van de hoeveelheid van een jaar geleden.
1 dag geleden