Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Baas Spaans statistiekbureau weg na rel om inflatieberekening

Baas Spaans statistiekbureau weg na rel om inflatieberekening

MADRID (ANP/BLOOMBERG) - Het hoofd van het Spaanse statistiekbureau INE is opgestapt. Officieel deed Juan Manuel Rodriguez Poo dat om persoonlijke redenen, maar het statistiekbureau kreeg de afgelopen tijd de nodige kritiek te verduren. Onder meer de reden waarop het de inflatie berekende viel niet overal bij de overheid even goed.

De manier waarop de energieprijzen door INE in de inflatie werden meegeteld, zou leiden tot een te hoog inflatiecijfer, zo klonk het vanuit de overheid, maar ook van andere economen. Daarnaast zou het statistiekbureau voor de inflatie ook kijken naar producten die verouderd zijn en daarom niet door een groot deel van de Spaanse bevolking gebruikt worden.

Verdere kritiek was er toen de Spaanse statistici vorig jaar het economische groeicijfer voor het tweede kwartaal scherp naar beneden bijstelden. Dat gebeurde juist nadat er goede cijfers over de banengroei en de hoeveelheid belasting die de overheid had opgehaald naar buiten waren gekomen, wat voor de critici moeilijk verenigbaar was.

Het vertrek van Rodriguez Poo is volgens de conservatieve partij Partido Popular een poging van de regering om haar greep op staatsinstellingen te versterken. De oppositiepartij wordt in haar mening gesterkt omdat de regering van premier Pedro Sanchez niet alleen snel een opvolger aan wil wijzen, maar ook nieuwe regels voor het statistiekbureau wil opstellen. Dat zou meer databronnen moeten gaan gebruiken en ook zogeheten 'big data', massaal vergaarde gegevens, moeten benutten.

Meer uit Financieel

Winst Xiaomi keldert door zwakke verkopen smartphones

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - Het Chinese Xiaomi, de op twee na grootste smartphoneproducent ter wereld, heeft de winst in het afgelopen kwartaal met ruim 80 procent zien kelderen. Het bedrijf had last van de strikte lockdownmaatregelen in China tegen het coronavirus, waardoor de verkoop van smartphones hard werd geraakt. Ook wereldwijd werden minder smartphones verkocht.

44 minuten geleden
Boeren: aardappelen, suikerbieten en fruit zijn dit jaar kleiner

DEN HAAG (ANP) - Aardappelen, suikerbieten en fruit zoals appels en peren zullen dit jaar kleiner uitvallen door de extreme droogte, verwacht boerenorganisatie ZLTO. De recente regenval is goed geweest voor de landbouw, maar het tekort aan water is zo groot dat dat niet door enkele regenbuien gedekt wordt, zegt een woordvoerder. "Iedere druppel telt, maar de realiteit is wel dat dit een druppel op de gloeiende plaat is."

59 minuten geleden
Dura Vermeer knapt landingsbaan Limburgs vliegveld op

MAASTRICHT (ANP) - De provincie Limburg is van plan bouwbedrijf Dura Vermeer de opdracht te gunnen voor het renoveren van de landingsbaan van Maastricht Aachen Airport (MAA). Dat schrijft de Limburgse gedeputeerde Stefan Satijn (VVD) vrijdag aan Provinciale Staten.

1 uur geleden
Duitsland mag energieslurpers te hulp schieten

BRUSSEL (ANP) - Duitsland mag bedrijven die veel energie verbruiken met tientallen miljarden euro's helpen om de kosten te dragen van hun CO2-uitstoot. De Europese Commissie staat de staatssteun toe, onder meer om te voorkomen dat bijvoorbeeld hoogovens of chemische fabrieken uitwijken naar het buitenland.

2 uur geleden
Moederbedrijf Thuisbezorgd.nl uitblinker in licht hogere AEX

AMSTERDAM (ANP) - Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway was vrijdag een positieve uitschieter in de AEX-index, die een kleine winst liet zien. Het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl werd ruim een derde meer waard na de aankondiging zijn belang in het Braziliaanse bezorgbedrijf iFood te verkopen aan techinvesteerder Prosus. De overnamesom kan oplopen tot 1,8 miljard euro afhankelijk van de prestaties van het onderdeel in de komende maanden. Prosus (plus 0,6 procent) krijgt iFood daarmee volledig in handen.

2 uur geleden
Kabinet kijkt vooral naar koopkracht op langere termijn

DEN HAAG (ANP) - Minister Sigrid Kaag (Financiƫn) noemt het "vreselijk' dat mensen door de gestegen kosten van levensonderhoud niet meer kunnen rondkomen. "Die armoedeval is iets wat niet bij Nederland past." Daarom werkt het kabinet volgens haar hard aan maatregelen waardoor mensen ook op de langere termijn meer te besteden krijgen.

2 uur geleden
Logistieke zorgen Rijn ebben iets weg door stijgend Duits peil

KAUB (ANP/BLOOMBERG) - Het waterpeil van de Rijn bij een belangrijk punt van de rivier in Duitsland zal naar verwachting begin volgende week stijgen. Daardoor nemen de acute zorgen over de bevaarbaarheid van de rivier wat af.

2 uur geleden