
Baas OM: activisten beter thee brengen dan strafrecht erbij halen
AMSTERDAM (ANP) - Te veel zaken blijven al op de plank liggen om ook milieuactivisten die snelwegen blokkeren, zoals onlangs op de A10, te vervolgen. Dat stelt de hoogste baas van het Openbaar Ministerie in het programma WNL Op Zondag. Volgens Rinus Otte helpt het bij wijze van spreken meer om de activisten "uit hartelijkheid" gratis koffie en thee te brengen zonder mobiel toilet, "dan dat je het strafrecht erbij haalt".
"We vissen in een oceaan vol onrecht. We hebben onvoldoende vissersboten om alle onrecht op te hengelen en om daarvoor een veroordeling te krijgen", zegt de voorzitter van het College van procureurs-generaal. Volgens Otte zoeken de milieuactivisten een "martelaarsrol" en willen ze graag een boete om daar weer mee naar de rechter te kunnen. "Je kan dat niet met het strafrecht oplossen, omdat we al veel te veel zaken hebben die zijn blijven liggen."
In de Tweede Kamer werd eerder deze week kritiek geuit, waaronder door een aantal formerende partijen, over het vrijuitgaan van milieuactivisten die bij een actie eind 2022 over hekken klommen en op het verboden terrein van Schiphol rondliepen. Ook de bijna vierhonderd mensen die in december op de A10 bij Amsterdam werden aangehouden, zijn bijna allemaal dezelfde dag weer zonder straf heengezonden.
Opnieuw blokkeren
Demissionair justitieminister Dilan Yesilgöz gaf in de Kamer aan dat ze met het OM zal bespreken hoe dit soort illegale acties beter aan te pakken zijn, waarbij het demonstratierecht zou worden misbruikt.
Extinction Rebellion wil op 3 februari de Utrechtsebaan (A12) in Den Haag en op zaterdag 24 februari de A10 opnieuw blokkeren.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Met extra belastingvrijstellingen wil de VVD een koopwoning voor meer mensen bereikbaar maken. Starters moeten wat de liberalen betreft tot 75.000 euro belastingvrij kunnen sparen voor de koop van een eigen woning. Ook wil de partij de mogelijkheden verruimen voor ouders om voor dit doel belastingvrij te schenken aan hun kinderen.
14 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De petitie van GroenLinks-PvdA tegen de twee strenge asielwetten is ruim 110.000 keer ondertekend. De wetten kregen vorige week steun van een meerderheid van de Tweede Kamer. De opstellers roepen mensen op om de petitie te ondertekenen om de Eerste Kamer - die de wetten na de zomervakantie behandelt - op andere gedachten te brengen.
20 uur geledenPARAMARIBO (ANP) - In het Surinaamse parlement is Jennifer Simons (71) zondagmiddag gekozen tot president. Omdat er geen tegenkandidaat was, gebeurde dat zonder stemming. Gregory Rusland is gekozen tot vicepresident." Op 16 juli neemt Simons de leiding van het land officieel over van Chan Santokhi. Zij zal leiding geven aan een coalitie van zes partijen.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Teun Struycken (Justitie, NSC) weet nog niet wat de strengere asielwet gaat betekenen voor het al nijpende cellentekort. De Tweede Kamer stemde na een chaotische dag in met de asielwet, waarin nu ook staat dat illegaliteit en hulp aan illegalen strafbaar zijn. Illegalen of helpers kunnen tot zes maanden celstraf krijgen, terwijl het kabinet vanwege het cellentekort nu al toestaat dat gevangenen tot twee weken eerder de cel mogen verlaten.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Thierry Aartsen (Milieu) is blij met het voorstel van het bedrijfsleven om jaarlijks minstens 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen. Voorafgaand aan de ministerraad zegt de demissionaire VVD-bewindsman dat hij "nu eindelijk een keer die discussie kan gaan voeren."
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van 94 Tweede Kamerleden heeft voor de asielnoodmaatregelenwet gestemd na een avond waarin de fracties van NSC en SGP tot op het laatst onbeslist waren. De partijen hadden veel moeite met het wijzigingsvoorstel van de PVV over de strafbaarstelling van illegaliteit, omdat ze vreesden dat humanitaire hulp aan illegalen daardoor strafbaar zou worden.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Een ruime meerderheid van 95 Kamerleden heeft voor de wet gestemd over een tweestatusstelsel. Hierin wordt geregeld dat vluchtelingen worden opgedeeld in twee groepen, waarvan er één minder rechten krijgt. Het is nog allerminst zeker of de wet ook op voldoende steun kan rekenen in de Eerste Kamer. Daar is de steun van het CDA belangrijk en die partij is tegen.
4 dagen geleden