Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Baas noodfonds ESM bepleit hogere schuldengrens voor EU-lidstaten

Baas noodfonds ESM bepleit hogere schuldengrens voor EU-lidstaten

BERLIJN (ANP) - Ook na de coronacrisis zouden lidstaten van de Europese Unie meer moeten kunnen lenen dan begrotingsregels uit het Stabiliteitspact toestaan. Daarvoor pleit Klaus Regling, de hoogste baas van het permanente noodfonds voor eurolanden, in een interview met weekblad Der Spiegel. Officieel mogen lidstaten hun schulden niet laten oplopen tot meer dan 60 procent van de omvang van de economie, maar volgens Regling is de bovengrens door de lage rentes achterhaald.

"Politici moeten beseffen dat een land te veel kan lenen, maar ook te weinig", aldus Regling in Der Spiegel. De Duitser staat sinds de oprichting van het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM) in 2012 aan het hoofd van het fonds dat als vangnet dient voor eurolanden in financiële problemen.

De begrotingsregels voor EU-lidstaten, waar Regling in de jaren tachtig zelf over onderhandelde, zijn wegens de coronapandemie opgeschort. Maar ook als ze weer gaan gelden, zou het ESM-hoofd graag zien dat er meer ruimte voor staatsschulden komt. "Rentes zijn veel lager dan dertig jaar geleden, dus de schulden zouden omhoog kunnen zonder dat ze overheidsbegrotingen extra belasten." Hij rekent voor dat Italië in de jaren negentig nog 12 procent van het bruto binnenlands product kwijt was aan rentes, terwijl dat nu nog maar 3 procent is.

Als landen ineens veel minder gaan lenen, zou dat volgens Regling ook nadelige gevolgen hebben voor spaarders. Lage rentes zijn niet alleen het gevolg van ingrepen van centrale banken, maar ook van een overaanbod van spaargeld in de vergrijzende westerse wereld. Zouden Europese landen minder schulden aangaan, dan daalt de vraag naar spaargeld verder en zakken ook de rentes op spaarrekeningen.

Meer uit Financieel

Beleggers kijken naar banenrapport, oliebesluit en gasmarkt

AMSTERDAM (ANP/RTR) - In de eerste handelsweek van de nieuwe beursmaand oktober zal de aandacht van beleggers vooral uitgaan naar het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid. Ook komen de landen van oliekartel OPEC en bondgenoten als Rusland weer bij elkaar voor een besluit over de olieprijzen. En het is interessant om de gasprijzen in de gaten te houden. Deze week is de eerste week na het dichtdraaien van de gaskraan in Groningen.

1 uur geleden
Vakbond FNV kondigt werkonderbrekingen aan in houthandel

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV roept medewerkers in de houthandel op om komende tijd soms voor bepaalde tijd hun werk neer te leggen. Daarmee wil de bond zijn eisen voor een nieuwe cao kracht bijzetten. De eerste werkonderbrekingen staan maandag gepland bij een reeks vestigingen van Jongeneel en PontMeyer in Den Bosch, Eindhoven, Oss en Tilburg.

4 uur geleden
Chinese lotenverkoop fors omhoog te midden van haperende economie

BEIJING (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De verkoop van loten voor loterijen is fors omhoog gegaan in China, te midden van de toegenomen zorgen over de Chinese economie en de flink opgelopen jeugdwerkloosheid. Volgens de laatste cijfers van de overheid van het Aziatische land ligt de lotenverkoop dit jaar vooralsnog meer dan 50 procent hoger dan vorig jaar.

4 uur geleden
Koers Bitcoin kent eerste kwartaalverlies van dit jaar

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De bitcoin kende van juli tot en met september zijn eerste kwartaalverlies van dit jaar. 's Werelds meest bekende cryptomunt, die momenteel wordt verhandeld rond de 27.000 dollar, zakte ongeveer 11 procent in waarde. Volgens kenners heeft dat onder meer te maken met de toegenomen onzekerheid over de economie en het vooruitzicht dat de rente waarschijnlijk nog langere tijd op een hoog niveau zal blijven. Ook is er de laatste tijd veel onrust rond de grote cryptobeurs Binance.

5 uur geleden
Nieuwste iPhone kan erg heet worden, Apple werkt aan oplossing

CUPERTINO (ANP/BLOOMBERG) - De nieuwste iPhone kan in de eerste dagen na aanschaf erg heet worden vanwege een bug in de nieuwste iOS 17-software en de overuren die het apparaat dan moet maken voor het updaten van apps. Dat heeft Apple toegegeven na klachten van gebruikers dat hun iPhone 15 Pro soms te warm werd om aan te raken. Het Amerikaanse concern zegt binnenkort met oplossingen te komen. Gebruikers zouden niet bang hoeven te zijn dat hun telefoon schade ondervindt.

7 uur geleden
Makelaars: 55.000 woningzoekers op Open Huizen Dag

NIEUWEGEIN (ANP) - Ongeveer 55.000 geïnteresseerde woningzoekers hebben zaterdag meegedaan aan de Open Huizen Dag. Dat laat makelaarsorganisatie NVM weten. In totaal konden ongeveer 9000 deelnemende huizen tussen 11.00 en 15.00 uur bezichtigd worden zonder een afspraak te maken.

23 uur geleden
Maandenlange staking truckers langs Duitse snelweg voorbij

FRANKFURT (ANP/DPA) - Een maandenlange staking van voornamelijk vrachtwagenchauffeurs uit Georgië en Oezbekistan op een parkeerterrein langs een Duitse snelweg is voorbij. De truckers hadden ruim twee maanden geleden het werk neergelegd op een parkeerterrein van een pompstation bij Gräfenhausen ten zuiden van Frankfurt, omdat ze niet kregen uitbetaald door hun Poolse werkgever.

1 dag geleden