
Baas noodfonds ESM bepleit hogere schuldengrens voor EU-lidstaten
BERLIJN (ANP) - Ook na de coronacrisis zouden lidstaten van de Europese Unie meer moeten kunnen lenen dan begrotingsregels uit het Stabiliteitspact toestaan. Daarvoor pleit Klaus Regling, de hoogste baas van het permanente noodfonds voor eurolanden, in een interview met weekblad Der Spiegel. Officieel mogen lidstaten hun schulden niet laten oplopen tot meer dan 60 procent van de omvang van de economie, maar volgens Regling is de bovengrens door de lage rentes achterhaald.
"Politici moeten beseffen dat een land te veel kan lenen, maar ook te weinig", aldus Regling in Der Spiegel. De Duitser staat sinds de oprichting van het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM) in 2012 aan het hoofd van het fonds dat als vangnet dient voor eurolanden in financiële problemen.
De begrotingsregels voor EU-lidstaten, waar Regling in de jaren tachtig zelf over onderhandelde, zijn wegens de coronapandemie opgeschort. Maar ook als ze weer gaan gelden, zou het ESM-hoofd graag zien dat er meer ruimte voor staatsschulden komt. "Rentes zijn veel lager dan dertig jaar geleden, dus de schulden zouden omhoog kunnen zonder dat ze overheidsbegrotingen extra belasten." Hij rekent voor dat Italië in de jaren negentig nog 12 procent van het bruto binnenlands product kwijt was aan rentes, terwijl dat nu nog maar 3 procent is.
Als landen ineens veel minder gaan lenen, zou dat volgens Regling ook nadelige gevolgen hebben voor spaarders. Lage rentes zijn niet alleen het gevolg van ingrepen van centrale banken, maar ook van een overaanbod van spaargeld in de vergrijzende westerse wereld. Zouden Europese landen minder schulden aangaan, dan daalt de vraag naar spaargeld verder en zakken ook de rentes op spaarrekeningen.
Meer uit Financieel
STRAATSBURG (ANP) - Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen accepteert niet dat China handel blijft drijven met Rusland gezien de oorlog in Oekraïne. Dat zei ze dinsdag in een toespraak in het Europees Parlement.
9 minuten geledenSTRAATSBURG (ANP) - Het Europees Parlement heeft met een ruime meerderheid ingestemd met de toetreding van Bulgarije tot de eurozone. Dit betekent dat Bulgarije op 1 januari 2026 de euro kan invoeren.
23 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Vastgoedpartijen en woningcorporaties vertegenwoordigd in Aedes, IVBN, NEPROM, Professioneel Platform Vastgoed.nl en Vastgoed Belang roepen de overheid op het investeringsklimaat op de woningmarkt te verbeteren. Volgens de organisaties is de situatie de afgelopen tijd verslechterd, ondanks eerdere beleidsafspraken zoals de Woontop en de Nationale Prestatieafspraken.
31 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Nederlandse ondernemers hebben sinds 1992 te hoge transactiekosten afgedragen aan Visa en Mastercard. Dat stelt Stichting MIFC, die daarom heeft besloten rechtszaken aan te spannen tegen de creditcardmaatschappijen. Het gaat specifiek om betalingen met creditcards die buiten Europa zijn uitgegeven.
1 uur geledenSTUTTGART (ANP/DPA) - Porsche heeft in de eerste helft van dit jaar minder auto's verkocht, mede door een lagere verkoop op de Chinese markt. In de Verenigde Staten groeide de verkoop juist.
2 uur geledenEINDHOVEN (ANP) - Eindhoven Airport breidt parkeerterrein P3 op de luchthaven fors uit. Er komt een extra parkeergarage met 1125 parkeerplaatsen bij, is in een persbericht naar buiten gebracht.
2 uur geledenSCHIPHOL (ANP) - De wachttijden voor vrachtwagens om goederen te laden of lossen op Schiphol zijn "onacceptabel lang" geworden. Vrachtwagens wachten soms vier tot acht uur voordat ze kunnen lossen, stelt managing director Maarten van As van brancheorganisatie Air Cargo Nederland (ACN). De afhandeling van luchtvracht op Schiphol kampt volgens hem al langer met problemen.
2 uur geleden