
Baas noodfonds ESM bepleit hogere schuldengrens voor EU-lidstaten
BERLIJN (ANP) - Ook na de coronacrisis zouden lidstaten van de Europese Unie meer moeten kunnen lenen dan begrotingsregels uit het Stabiliteitspact toestaan. Daarvoor pleit Klaus Regling, de hoogste baas van het permanente noodfonds voor eurolanden, in een interview met weekblad Der Spiegel. Officieel mogen lidstaten hun schulden niet laten oplopen tot meer dan 60 procent van de omvang van de economie, maar volgens Regling is de bovengrens door de lage rentes achterhaald.
"Politici moeten beseffen dat een land te veel kan lenen, maar ook te weinig", aldus Regling in Der Spiegel. De Duitser staat sinds de oprichting van het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM) in 2012 aan het hoofd van het fonds dat als vangnet dient voor eurolanden in financiële problemen.
De begrotingsregels voor EU-lidstaten, waar Regling in de jaren tachtig zelf over onderhandelde, zijn wegens de coronapandemie opgeschort. Maar ook als ze weer gaan gelden, zou het ESM-hoofd graag zien dat er meer ruimte voor staatsschulden komt. "Rentes zijn veel lager dan dertig jaar geleden, dus de schulden zouden omhoog kunnen zonder dat ze overheidsbegrotingen extra belasten." Hij rekent voor dat Italië in de jaren negentig nog 12 procent van het bruto binnenlands product kwijt was aan rentes, terwijl dat nu nog maar 3 procent is.
Als landen ineens veel minder gaan lenen, zou dat volgens Regling ook nadelige gevolgen hebben voor spaarders. Lage rentes zijn niet alleen het gevolg van ingrepen van centrale banken, maar ook van een overaanbod van spaargeld in de vergrijzende westerse wereld. Zouden Europese landen minder schulden aangaan, dan daalt de vraag naar spaargeld verder en zakken ook de rentes op spaarrekeningen.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York lieten vrijdag weinig beweging zien, na de nieuwe recordstanden van een dag eerder. Beleggers leken te zijn geschrokken van een artikel in de Financial Times. Ingewijden zeiden tegen de krant dat Donald Trump aandringt op een importheffing van minstens 15 tot 20 procent op goederen uit de Europese Unie.
2 uur geledenMENLO PARK (ANP/BLOOMBERG) - Meta Platforms, het moederbedrijf van onder meer Facebook en Instagram, zal de gedragscode voor AI-systemen van de Europese Commissie niet ondertekenen. Dit meldt de directeur voor internationale aangelegenheden bij Meta, Joel Kaplan, op het socialemediaplatform LinkedIn.
3 uur geledenGORINCHEM (ANP) - Scheepsbouwer Damen Shipyards heeft het Openbaar Ministerie (OM) verzocht af te zien van vervolging van een verdenking in een strafzaak tegen het bedrijf. Het gaat om de verdenking dat Damen sanctiemaatregelen tegen Rusland zou hebben overtreden. Dit bevestigt een woordvoerder na berichtgeving door het FD.
4 uur geledenWASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump dringt aan op een importheffing van minstens 15 tot 20 procent voor de Europese Unie. Daarmee heeft hij zijn eisen in handelsgesprekken opgeschroefd, melden ingewijden aan de Financial Times (FT).
4 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index is vrijdag met een kleine min geëindigd. Met name de koers van ASML drukte de stemming in de hoofdindex op het Damrak. De chipmachinemaker uit Veldhoven zakte 2,6 procent.
6 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Meer dan 100.000 aanvragen voor het Tijdelijk Noodfonds Energie zijn al goedgekeurd. Het fonds verwachtte al ongeveer zoveel huishoudens te kunnen helpen met de energierekening, nadat 224.000 aanvragen waren ingediend. Een op de tien aanvragen moet nog worden beoordeeld en worden mogelijk ook goedgekeurd.
8 uur geledenRIJSWIJK (ANP) - Alexander Pechtold stopt op 1 januari als voorzitter van de raad van commissarissen van de Nederlandse Loterij. De voormalig leider van D66 ziet het niet zitten om de functie te combineren met zijn nieuwe baan als burgemeester van Delft, waar hij in september mee begint. Dat meldt de Nederlandse Loterij, bekend van onder meer Staatsloterij en TOTO.
9 uur geleden