Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Baas In Eigen Buik: zwarte dag voor mensen met baarmoeder

Baas In Eigen Buik: zwarte dag voor mensen met baarmoeder

AMSTERDAM (ANP) - "Een zwarte dag voor mensen met een baarmoeder wereldwijd." Dat is de reactie van de Nederlandse organisatie Baas In Eigen Buik op een uitspraak van het Hooggerechtshof in de Verenigde Staten eerder vrijdag over abortus, waarmee het grondwettelijke recht erop werd tenietgedaan.

Volgens de organisatie komt de uitspraak niet als een verrassing, maar "slaat die desalniettemin hard in". De organisatie is "geschokt, woedend en verdrietig".

"Dit is een ramp voor het zelfbeschikkingsrecht van mensen met een baarmoeder. Het herinnert ons bovendien aan de kwetsbaarheid van het abortusrecht, ook hier in Nederland."

Ondermijning

Volgens de organisatie zullen miljoenen Amerikanen binnenkort geen toegang meer hebben tot een veilige abortus. "Dit is een ondermijning van de menselijkheid van miljoenen Amerikaanse mensen met een baarmoeder. Dat onrecht gaat iedereen aan", aldus Annemieke van Straalen van Baas In Eigen Buik.

Vorige maand waren er op de Dam in Amsterdam honderden mensen op de been bij een solidariteitsactie, nadat zij hadden vernomen van het voornemen van het Hooggerechtshof.

Meer uit Gezond

CNV dreigt met nieuwe acties voor loonsverhoging zorgpersoneel

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet "kan zich opmaken voor acties" als er geen geld bij komt voor het verhogen van de salarissen voor zorgpersoneel, zegt CNV. De vakbond reageert daarmee op een interview met zorgminister Conny Helder in vakblad Zorgvisie.

8 uur geleden
Actiegroepen huisartsen boos over rol bij volgende coronaprik

DEN HAAG (ANP) - Twee actiegroepen van huisartsen zijn boos op zorgminister Ernst Kuipers. Ze hebben hem een 'motie van treurnis' gestuurd over het extra werk dat zij te doen krijgen in de voorbereiding op de volgende coronavaccinatieronde, zo bevestigt een van de twee groepen na berichtgeving van het AD. "Het is de zoveelste keer dat huisartsen, zonder overleg, geconfronteerd worden met extra werk", schrijven de actiegroepen 'Help de huisarts verzuipt' en 'De Bevlogen Huisartsen'.

9 uur geleden
Gezondheidsautoriteit VS wil geen afstand en quarantaine meer

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse gezondheidsautoriteit CDC heeft het in zijn jongste aanbevelingen over het algemeen gehad met beperkende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Afstand houden, verplichte coronatests en quarantaines zijn bijvoorbeeld over het algemeen niet meer zinvol, omdat er zo veel is veranderd sinds het virus opdook bijna twee jaar geleden, aldus Greta Massetti van de CDC.

21 uur geleden
Afgelopen week ruim 3500 mensen gevaccineerd tegen apenpokken

BILTHOVEN (ANP) - Tot en met woensdag hebben 5541 mensen een preventieve inenting tegen het apenpokkenvirus gekregen. Dat zijn er 3565 meer dan een week geleden. In alle 25 GGD-regio's worden nu prikken gezet, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het is niet bekend hoeveel mensen waren uitgenodigd, dus hoe hoog de opkomst is, is niet bekend.

1 dag geleden
Minder dan 700 patiënten met corona in de ziekenhuizen

ZEIST (ANP) - Het aantal mensen met corona in de Nederlandse ziekenhuizen is voor het eerst sinds eind juni onder de 700 gezakt. Momenteel zijn nog 690 patiënten met corona opgenomen, zo valt op te maken uit de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

1 dag geleden
Aantal nieuwe coronagevallen blijft flink afnemen

BILTHOVEN (ANP) - Het aantal nieuwe bevestigde coronagevallen blijft afnemen. Het RIVM registreerde afgelopen week 14.878 positieve testuitslagen. Dat zijn er zo'n 30 procent minder dan de week daarvoor.

3 dagen geleden
Hoop op Lyme-vaccin over een jaar of drie

CAPELLE AAN DEN IJSSEL/AMSTERDAM (ANP) - Farmaceuten Pfizer en Valneva hopen tegen 2025 een vaccin te hebben ontwikkeld tegen de ziekte van Lyme. Een al lopend onderzoek naar dit VLA15 gaat binnenkort een nieuwe, zeer belangrijke fase in, met vijftig partners en 6000 proefpersonen vanaf vijf jaar wereldwijd. Behalve in Nederland zal het worden uitgevoerd in Finland, Duitsland, Polen, Zweden en de Verenigde Staten, allemaal landen waar Lyme veel voorkomt.

3 dagen geleden