Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Baas Federal Reserve: beteugelen inflatie zal pijn doen

Baas Federal Reserve: beteugelen inflatie zal pijn doen

JACKSON HOLE (ANP/AFP) - Het beteugelen van de torenhoge inflatie zal Amerikaanse bedrijven en gezinnen pijn doen. Maar als het niet lukt om de prijsstijgingen in te dammen zijn de gevolgen nog veel schadelijker. Dat is althans de mening van Jerome Powell, de baas van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve.

Powell gaf zijn langverwachte toespraak in de jaarlijkse bijeenkomst voor centrale bankiers in Jackson Hole. Daarin zei hij dat de Fed krachtig zal optreden om de inflatie te beteugelen. De laatste tijd heeft de centralebankenkoepel meermaals de rente verhoogd. Dat gebeurde de laatste twee keer met reuzensprongen van 0,75 procentpunt. Volgens Powell zal de economie langere tijd last houden van de ingrepen. Ook op de arbeidsmarkt zal de agressieve benadering van de Fed worden gevoeld. Deze gevolgen noemde Powell "ongelukkige kosten" bij het terugdringen van de inflatie die tot boven de 9 procent is opgelopen.

"Het herstellen van de prijsstabiliteit zal enige tijd in beslag nemen en vereist een krachtig gebruik van onze instrumenten om vraag en aanbod beter in balans te brengen," vertelde hij tijdens de bijeenkomst. "Hogere rentetarieven, tragere groei en zachtere arbeidsmarktomstandigheden zullen de inflatie terugdringen, maar ook huishoudens en bedrijven pijn doen", aldus Powell. "Maar als we er niet in slagen de prijsstabiliteit te herstellen, zou dat veel meer pijn betekenen."

Door de eerste tekenen van vertraging in 's werelds grootste economie en door de afnemende prijsdruk ontstond er op de financiële markten enige hoop dat de Fed minder agressief de rentes zou verhogen. Daarbij werd ook voorzichtig rekening gehouden met een totaal andere koers. Powell trapte die hoop echter de grond in door duidelijk te maken dat het beleid van de Fed stevig genoeg moet blijven om de inflatie terug te brengen tot de doelstelling van 2 procent.

Meer uit Financieel

Faillissement dichtbij voor verpakkingsloze super Pieter Pot

ROTTERDAM (ANP) - De al tijden noodlijdende verpakkingsloze onlinesupermarkt Pieter Pot dreigt dinsdag failliet te worden verklaard. De onderneming meldt dat schuldeiser pensioenfonds BPFL het bankroet heeft aangevraagd, waar Pieter Pot het niet mee eens is. "We hadden gehoopt op een coulanceregeling omdat de weg naar herstel succesvol verloopt. Het is afwachten hoe de rechter dinsdag beslist", licht algemeen directeur Jouri Schoemaker toe.

25 minuten geleden
Curator verwacht doorstart e-bikemerk Qwic, leveringen al hervat

AMSTERDAM (ANP) - De curator van het failliet verklaarde e-bikemerk Qwic heeft "goede hoop" op een snelle doorstart van het Amsterdamse bedrijf. Daarom kunnen mensen die nog een bestelling hadden uitstaan bij de onderneming, er weer op rekenen dat deze binnenkort wordt geleverd. Advocaat Jeroen van Straaten van Wieringa Advocaten meldt dat het stilgevallen leveringsproces weer wordt opgestart.

1 uur geleden
Betalingsverwerker Adyen helpt AEX-index verder omhoog

AMSTERDAM (ANP) - Betalingsverwerker Adyen was maandag wederom de grote uitblinker in de AEX-index op het Damrak. De Nederlandse onderneming zette de winstreeks van de vorige handelsdagen voort met een nieuwe plus van 2,6 procent. Adyen werd afgelopen week al zo'n 10 procent meer waard dankzij positieve oordelen van analisten.

2 uur geleden
Koerssprong Macy's op Wall Street door overnamespeculatie

NEW YORK (ANP) - Macy's werd maandag bijna 16 procent meer waard op de aandelenbeurzen in New York. Volgens zakenkrant The Wall Street Journal heeft een groep investeerders een voorstel gedaan om de Amerikaanse warenhuisketen te kopen voor 5,8 miljard dollar (zo'n 5,4 miljard euro). Het is echter nog niet duidelijk of Macy's, dat ook eigenaar is van de luxe warenhuizen Bloomingdale's en de luxe cosmeticawinkels van Bluemercury, het bod steunt.

4 uur geleden
FNV waarschuwt voor spoorstakingen uit onvrede over loonbod

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV waarschuwt voor mogelijke stakingsacties in Nederland bij de Nederlandse Spoorwegen, uit onvrede over een loonbod van het spoorbedrijf. Volgens de bond gaan vakbondsleden woensdag naar het hoofdkantoor van de NS in Utrecht, om "nog één laatste waarschuwing" te geven. "Komt er geen beweging, dan volgen er stakingen", meldt de FNV.

4 uur geleden
VN-organisatie ziet minder wereldwijde handel in 2023

GENÈVE (ANP/BLOOMBERG) - De wereldwijde handel is dit jaar duidelijk kleiner dan vorig jaar, meldt de VN-conferentie over handel en ontwikkeling (UNCTAD) in een nieuw rapport. Dat komt onder meer door gestegen rentes en spanningen tussen de Verenigde Staten en China. Voor volgend jaar rekent de VN-organisatie nog niet echt op verbetering.

4 uur geleden
Ophef om campagne modeketen Zara door associatie met oorlog Gaza

ARTEIXO (ANP) - Modewinkelketen Zara krijgt online kritiek op een recente campagne. Daarin staan modellen afgebeeld met mannequins die in witte lakens zijn gewikkeld. Op sociale media maken verschillende mensen de vergelijking met dode slachtoffers van de oorlog tussen Israël en Hamas die op bepaalde afbeeldingen ook in witte lakens zijn gewikkeld.

4 uur geleden