Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Baas DNB: belastingstelsel is aan herziening toe

Baas DNB: belastingstelsel is aan herziening toe

AMSTERDAM (ANP) - Het Nederlandse belastingstelsel voor particulieren is aan een forse herziening toe. Dat zei Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank (DNB) bij tv-programma Goedemorgen Nederland van WNL. Volgens Knot is het huidige belastingstelsel heel erg ingewikkeld. "Steeds meer mensen hebben moeite met invullen", aldus de DNB-baas. Hij wees vooral naar het "toeslagencircus", waar mensen niet wijs uit lijken te worden.

Volgens Knot is het twintig jaar geleden dat het belastingstelsel voor het laatst grondig werd herzien. Sinds die tijd zijn er steeds meer politieke wensen verpakt. "Die kerstboom die wordt zwaarder en zwaarder", aldus Knot. Hij meent dat de tijd daarom rijp is voor een fundamentele herziening. Door het stelsel te vereenvoudigen moet het voor alle mensen beter te begrijpen zijn.

Verder werd Knot gevraagd naar de toenemende signalen over een ophanden zijnde recessie. Knot zei zeker rekening te houden met eventuele krimp, al zal het volgens hem niet zo'n vaart lopen. Als de economie al een lichte terugval laat zien, is het volgens de DNB-baas ook zaak dat dit niet wordt "gedramatiseerd".

Wel erkent Knot dat de inflatie op dit moment veel te hoog is. Dat is vooral het effect van de stijgende energie- en voedselprijzen. Ingrepen door de toezichthouder kunnen daar niet zo snel iets aan veranderen. Wat voor hem belangrijk is dat de angst voor inflatie "geen wortel schiet" in de economie. Zo waarschuwde hij onder andere voor de loon-prijsspiraal waarbij gestegen loonkosten door producenten worden doorberekend in de prijzen. De hogere prijzen zouden juist weer tot hogere looneisen leiden, aangezien werknemers hun koopkracht willen behouden.

Meer uit Financieel

EU verlengt importbeperkingen voor Oekraïens graan

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie wil de importbeperkingen voor graan en andere landbouwproducten uit Oekraïne verlengen. Oost-Europese boeren kunnen de hervatting van de import van de goedkope waar van Oekraïense concurrenten nog niet aan, meent de Europese Commissie.

14 minuten geleden
Schiphol test tilrobot om personeel in bagagehal te helpen

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol test een nieuwe robot die in de bagagehal koffers kan tillen en daarmee het werk voor het personeel kan verlichten. Ook wordt een robot getest die koffers opzij kan schuiven naar de bagageband. De luchthaven kondigt aan nog een aantal andere tilhulpen en volledig geautomatiseerde systemen te willen testen.

1 uur geleden
Streamingdienst Viaplay keldert na winstalarm, UMG daalt mee

AMSTERDAM (ANP) - De Zweedse videostreamingdienst Viaplay is maandag keihard gekelderd op de beurs in Stockholm. De dienst, in Nederland vooral bekend als de plek waar de Formule 1-races van Max Verstappen en voetbalwedstrijden uit de Engelse Premier League te zien zijn, verlaagde zijn verwachtingen voor dit jaar en trok de prognoses voor de langere termijn in. Ook stapte de topman op.

3 uur geleden
Lagarde: inflatie nog steeds te hoog, meer renteverhogingen nodig

BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - Consumenten en bedrijven hoeven voorlopig nog niet te verwachten dat de Europese Centrale Bank (ECB) stopt met het verhogen van de rente. Volgens president Christine Lagarde zijn er nog geen tekenen dat de hoge inflatie, zoals het duurder worden van voedsel, zijn piek heeft bereikt. Dat is wel nodig voordat de ECB gaat stoppen met zijn maatregelen om de inflatie in te dammen.

3 uur geleden
Werknemers sociaalwerkbedrijven plannen massale staking

UTRECHT (ANP) - Werknemers van sociaalwerkbedrijven gaan woensdag staken, melden vakbonden FNV en CNV. Duizenden werknemers met een arbeidsbeperking gaan demonstreren in Utrecht, aldus de bonden, die laten weten dat zo'n 160 bussen hen vanuit heel Nederland naar de Domstad zullen vervoeren. Ze willen dat hun cao wordt opengebroken en de lonen worden verhoogd.

4 uur geleden
Scheepsbouw had moeilijk jaar, maar ontvangt weer bestellingen

ROTTERDAM (ANP) - De Nederlandse scheepsbouw heeft onder meer door leveringsproblemen en sancties tegen Rusland een uitdagend jaar achter de rug. Zowel binnenvaartschepen als zeeschepen werden in 2022 minder opgeleverd, meldt belangenbehartiger Netherlands Maritime Technology (NMT) in zijn jaarverslag. Nieuwe bestellingen, bijvoorbeeld voor luxejachten, komen wel weer goed binnen.

4 uur geleden
Apple stijgt op Wall Street en nadert beurswaarde 3 biljoen

NEW YORK (ANP) - Het aandeel Apple ging maandag licht omhoog op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers kijken uit naar de jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie van het Amerikaanse techconcern. Volgens geruchten zal Apple een eigen virtualrealitybril (VR) presteren, een product waar de iPhonemaker zich tot nu toe niet aan heeft gewaagd. De bril zou het belangrijkste nieuwe product van het concern worden sinds de Apple Watch in 2014.

5 uur geleden