Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Baas Deutsche Bank: Duitsland goed voorbereid op gascrisis

Baas Deutsche Bank: Duitsland goed voorbereid op gascrisis

BERLIJN (ANP/BLOOMBERG) - Duitsland is enorm veerkrachtig en meer dan voldoende in staat om weerstand te bieden aan de impact van het wegvallen van aardgas uit Rusland. Dat heeft Christian Sewing, de topman van Deutsche Bank, gezegd in een interview met zakenkrant Frankfurter Allgemeine.

"Ongeacht hoe erg het wordt", Duitsland kan de economische gevolgen prima aan, zei Sewing. Duitsland heeft de grootste economie van de eurozone. Het volledig wegvallen van aardgas uit Rusland zou volgens hem een recessie in kunnen leiden.

Sewing waarschuwde in de krant voor de potentiƫle gevolgen van de stijgende kosten voor huishoudens en zei dat "de grootste last voor mensen nog moet komen". Daarbij waarschuwde hij voor het verder oplopen van de Duitse inflatie. Die zou boven de 10 procent uit kunnen komen als Rusland de gasleveringen aan Duitsland stopzet. De Duitse inflatie is al opgelopen naar 8,5 procent deze maand. "Als de maandelijkse uitgaven hoger zijn dan de inkomsten, zullen consumenten minder kopen en zal de stemming in het land verslechteren", aldus de topman.

"Maar de economische veerkracht van ons land is zo groot, dat moeten we niet bagatelliseren", zei de banktopman tegen de krant. Ook het weerstandsvermogen van de financiƫle sector, "waarvoor de banken samen verantwoordelijk zijn", is volgens Sewing groot. "Ik ben ervan overtuigd dat de Duitse economie dit overleeft als we samenwerken."

Meer uit Financieel

Duitse boeren vrezen mislukte oogsten door droogte

BERLIJN (ANP/DPA) - Duitse boeren vrezen dat oogsten kunnen mislukken vanwege de enorme droogte. De problemen door de droogte komen bovenop de uitdagingen voor boeren door de sterk gestegen kosten voor energie, kunstmest en veevoer, zegt de president van brancheorganisatie Deutscher Bauernverband (DBV).

12 minuten geleden
Moeder Peijnenburg verkoopt meer koek, maar niet in Nederland

LEMBEKE (ANP/BELGA) - De Belgische koekjesbakker Lotus Bakeries, het moederbedrijf van merken als Peijnenburg en Snelle Jelle, verkocht in de eerste helft van dit jaar ruim 6 procent meer koekjes dan in dezelfde periode vorig jaar. Maar door prijsverhogingen deed het bedrijf in Nederland minder goede zaken.

16 minuten geleden
Scheepsbouwer Damen heeft voor recordbedrag aan werk liggen

GORINCHEM (ANP) - Scheepsbouwer Damen Shipyards heeft voor een recordbedrag aan werk op de plank liggen. Het bedrijf merkt een grote vraag naar jachten. Daarnaast zit ook de orderportefeuille bij de divisie die werkschepen maakt goed vol.

51 minuten geleden
Verzekeraar Aegon zet opmars voort in licht lagere AEX

AMSTERDAM (ANP) - Aegon zette vrijdag de opmars voort op het Damrak en won ruim 1 procent na een verhoging van het koersdoel door analisten van Berenberg. De verzekeraar kreeg er donderdag al bijna 9 procent bij na goed ontvangen kwartaalcijfers. Beleggers deden het verder rustig aan nu het kwartaalcijferseizoen bijna ten einde loopt. Ook staakte Wall Street donderdag de rally die volgde op de meevallende inflatiecijfers uit de Verenigde Staten.

1 uur geleden
Britse economie krimpt door zuinige consument

LONDEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De Britse economie is in het tweede kwartaal van dit jaar gekrompen ten opzichte van de eerste drie maanden van dit jaar. Het is de eerste krimp in het Verenigd Koninkrijk sinds het begin van de coronacrisis. De omvang van de economie nam 0,1 procent af, wat wel minder was dan economen in doorsnee hadden verwacht. Vooral huishoudens hielden de uitgaven scherper in de gaten.

1 uur geleden
De Volksbank houdt winst in eerste jaarhelft stabiel

UTRECHT (ANP) - De Volksbank heeft over de eerste zes maanden van het jaar een winst van 95 miljoen euro in de boeken gezet. Daarmee hield het concern achter onder meer SNS en RegioBank 1 miljoen euro meer over onder de streep in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder.

1 uur geleden
Warm begin van de winter kan energieshock Europa beperken

DEN HAAG (ANP/BLOOMBERG) - Verwacht relatief warm weer in het najaar kan Europa helpen om deze winter zonder energieproblemen door te komen. Voor oktober worden temperaturen verwacht die bovengemiddeld hoog zijn, waardoor de Europese landen meer tijd hebben om gasvoorraden aan te vullen. De kans dat er later in de winter verplichte afsluitingen komen nemen daardoor af. Europa probeert snel minder afhankelijk te worden van Russisch gas, maar is in de overgangsperiode kwetsbaar.

1 uur geleden