Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Baas centrale bank Italië huiverig voor te forse renteverhogingen

Baas centrale bank Italië huiverig voor te forse renteverhogingen

ROME (ANP/BLOOMBERG) - De baas van de Italiaanse centrale bank Ignazio Visco waarschuwt dat nieuwe agressieve renteverhogingen de kans op een recessie vergroten. Hij is daarmee een van de schaarse kopstukken van de Europese Centrale Bank (ECB) die niet openlijk toezegt de hoge inflatie met stevige rentestappen te willen indammen.

"De oplopende inflatie gaat op dit moment gepaard met een verslechtering van de economische vooruitzichten", zei hij. "In die context zouden te snelle en stevige renteverhogingen het risico op een recessie vergroten."

De Italiaan deed zijn uitspraak op dezelfde dag dat zijn Nederlandse evenknie, Klaas Knot, tegenover de NOS nogmaals herhaalde dat er meer renteverhogingen van de ECB aan zitten te komen. Knot zei verrast te zijn door de inflatie van ruim 17 procent in Nederland in september.

Federal Reserve

Maar Visco ziet niet veel in openlijke verklaringen over forse renteverhogingen die ver vooruitlopen op de rentevergaderingen van de ECB zelf. Met zulke uitingen dreigt de ECB al vooraf met handen en voeten gebonden te zijn aan een even grote stap als de renteverhoging met 0,75 procentpunt van deze maand.

Vanwege de sterke prijsstijgingen hebben tal van centrale banken de rentes stevig opgevoerd. Critici verwijten de ECB te lang te hebben getreuzeld met ingrijpen, terwijl bijvoorbeeld de Federal Reserve van de Verenigde Staten al eerder begon met renteverhogingen. Maar Visco is het daar niet mee eens. "De aanname dat de ECB de Fed de komende maanden blindelings volgt zou een ernstige misrekening kunnen zijn."

Staatsschuld

Visco had ook een boodschap voor de nieuwe Italiaanse regering, die waarschijnlijk onder leiding van de uiterst rechtse Giorgia Meloni komt te staan. Italië kan via steunmaatregelen huishoudens en bedrijven weliswaar steun bieden te midden van de energiecrisis, maar het land moet voorkomen dat toekomstige generaties daar de dupe van worden. "Voor Italië brengt dat het gevaar mee dat de overheidsschuld ontspoort en de huidige daling stopt."

Het Zuid-Europese land heeft na Griekenland de hoogste staatsschuld van de eurozone. De schulden bedroegen eind vorig jaar meer dan 150 procent van het bruto binnenlands product.

Meer uit Financieel

Chipbedrijf ASMI bij winnaars in lagere Amsterdamse AEX-index

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de Amsterdamse aandelenbeurs is dinsdag met verlies gesloten. Chiptoeleverancier ASMI stond bij de sterkste stijgers onder de hoofdfondsen op het Damrak. Het bedrijf gaf aan dat de resultaten minder gedrukt zullen worden door nieuwe Amerikaanse beperkingen voor de export naar China dan eerder gedacht. ASMI schroefde daardoor zijn omzetverwachting voor het huidige kwartaal op. Verder bleef de stemming onder beleggers voorzichtig door de ontwikkelingen in China, waar protesten zijn uitgebroken tegen het strenge coronabeleid. Die zorgden maandag voor onrust op de financiële markten.

12 minuten geleden
Kwaliteit EU-statistieken 'voldoende maar met tekortkomingen'

LUXEMBURG (ANP) - Europese statistieken zijn "over het algemeen van voldoende kwaliteit", al zijn op bepaalde terreinen nog "tekortkomingen". De Europese Rekenkamer concludeert dat dinsdag in een nieuw rapport over de betrouwbaarheid en volledigheid van statistiek in de Europese Unie. Zo moeten de cijfers beter op de behoeften van gebruikers worden afgestemd, en zijn op sommige gebieden - zoals gezondheid en bedrijven - niet altijd alle gegevens beschikbaar.

1 uur geleden
Onderzoek: Amerikanen gaven 11,3 miljard uit op Cyber Monday

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Amerikanen hebben op Cyber Monday voor 11,3 miljard dollar, omgerekend bijna 11 miljard euro, aan spullen gekocht bij webshops. Dat meldde marktonderzoeker Adobe Analytics. Volgens de analisten profiteerden Amerikaanse consumenten vooral van de vele aanbiedingen en kortingsacties bij webshops.

1 uur geleden
Duitse inflatie iets afgezwakt in november

WIESBADEN (ANP) - De inflatie in Duitsland is in november licht afgezwakt, met name door de wat lagere kosten voor energie. Volgens voorlopige cijfers van het Duitse federale statistiekbureau Destatis bedroeg de inflatie op basis van de geharmoniseerde Europese meetmethode 11,3 procent op jaarbasis, tegen 11,6 procent een maand eerder.

2 uur geleden
Europese miljoenenboetes voor kunststoffenkartel

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie heeft vijf fabrikanten van een grondstof voor plastic miljoenenboetes opgelegd. De vijf vormden jarenlang een kartel om de prijs van styreen te manipuleren.

2 uur geleden
Chinese techbedrijven stijgen op voorzichtig Wall Street

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York gingen dinsdag licht omhoog na de verliesbeurt een dag eerder. De Chinese technologiebedrijven met beursnoteringen op Wall Street behoorden tot de sterkste stijgers door de afnemende zorgen over de sociale onrust in China over de strenge coronamaatregelen. Hoewel China lijkt vast te houden aan het strikte coronabeleid, zullen de autoriteiten mogelijk op lokaal niveau wel aanpassingen doen om de onrust in het land wat tot bedaren te brengen.

2 uur geleden
Onderzoek: duurzame beleggers duurder uit bij financieel advies

AMSTERDAM (ANP) - Beleggingsadviseurs zijn geneigd particuliere cliënten die het liefst duurzaam willen beleggen, meer geld te vragen dan conventionele beleggers. Dat concludeerden onderzoekers van verschillende Nederlandse universiteiten in een voorlopig onderzoek, waarbij ze met 415 financieel adviseurs meekeken hoe ze hun prijzen aanpasten op duurzaamheidswensen. Het viel ze daarbij op dat er geen extra inspanning of vaardigheid tegenover staat als duurzame beleggers meer betalen.

3 uur geleden