Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Baas centrale bank Italië huiverig voor te forse renteverhogingen

Baas centrale bank Italië huiverig voor te forse renteverhogingen

ROME (ANP/BLOOMBERG) - De baas van de Italiaanse centrale bank Ignazio Visco waarschuwt dat nieuwe agressieve renteverhogingen de kans op een recessie vergroten. Hij is daarmee een van de schaarse kopstukken van de Europese Centrale Bank (ECB) die niet openlijk toezegt de hoge inflatie met stevige rentestappen te willen indammen.

"De oplopende inflatie gaat op dit moment gepaard met een verslechtering van de economische vooruitzichten", zei hij. "In die context zouden te snelle en stevige renteverhogingen het risico op een recessie vergroten."

De Italiaan deed zijn uitspraak op dezelfde dag dat zijn Nederlandse evenknie, Klaas Knot, tegenover de NOS nogmaals herhaalde dat er meer renteverhogingen van de ECB aan zitten te komen. Knot zei verrast te zijn door de inflatie van ruim 17 procent in Nederland in september.

Federal Reserve

Maar Visco ziet niet veel in openlijke verklaringen over forse renteverhogingen die ver vooruitlopen op de rentevergaderingen van de ECB zelf. Met zulke uitingen dreigt de ECB al vooraf met handen en voeten gebonden te zijn aan een even grote stap als de renteverhoging met 0,75 procentpunt van deze maand.

Vanwege de sterke prijsstijgingen hebben tal van centrale banken de rentes stevig opgevoerd. Critici verwijten de ECB te lang te hebben getreuzeld met ingrijpen, terwijl bijvoorbeeld de Federal Reserve van de Verenigde Staten al eerder begon met renteverhogingen. Maar Visco is het daar niet mee eens. "De aanname dat de ECB de Fed de komende maanden blindelings volgt zou een ernstige misrekening kunnen zijn."

Staatsschuld

Visco had ook een boodschap voor de nieuwe Italiaanse regering, die waarschijnlijk onder leiding van de uiterst rechtse Giorgia Meloni komt te staan. Italië kan via steunmaatregelen huishoudens en bedrijven weliswaar steun bieden te midden van de energiecrisis, maar het land moet voorkomen dat toekomstige generaties daar de dupe van worden. "Voor Italië brengt dat het gevaar mee dat de overheidsschuld ontspoort en de huidige daling stopt."

Het Zuid-Europese land heeft na Griekenland de hoogste staatsschuld van de eurozone. De schulden bedroegen eind vorig jaar meer dan 150 procent van het bruto binnenlands product.

Meer uit Financieel

Meer geshopt in week voor pakjesavond dan vorig jaar

DEN HAAG (ANP) - Het winkelend publiek in Nederland rekende in de week voor pakjesavond vaker af dan een jaar eerder, zowel in de winkels als online. Zaterdag was in winkels de drukste dag, zegt Betaalvereniging Nederland. Naar schatting rekenden mensen die dag ruim 20 miljoen keer iets aan de kassa in de winkel af voor een totaalbedrag van 579 miljoen euro, aldus de organisatie.

37 minuten geleden
GfK: minder elektronica verkocht tijdens Black Friday

AMSTELVEEN (ANP) - Nederlanders hebben in de week van koopjesfestijn Black Friday minder elektronische apparaten gekocht dan een jaar eerder, meldt marktonderzoeker GfK. De dagen waarin winkeliers stunten met grote kortingen zorgden door hogere gemiddelde prijzen wel voor een kleine omzetstijging.

1 uur geleden
Nederland en andere landen mogen geld steken in 'cloud'

BRUSSEL (ANP) - Nederland en andere EU-landen mogen 1,2 miljard euro steken in de ontwikkeling van clouddiensten. De Europese Commissie laat de normaliter verboden staatssteun toe om de baanbrekende innovatie van de grond te krijgen.

2 uur geleden
Vliegverkeer luchthaven München hervat, nog wel grote beperkingen

MÜNCHEN (ANP/DPA) - Het vliegverkeer van en naar de luchthaven van München wordt geleidelijk hervat. Dinsdagochtend konden vliegtuigen niet landen of opstijgen als gevolg van voorspelde ijzel. Wel waarschuwt de luchthaven dat reizigers rekening moeten houden met "massale beperkingen".

2 uur geleden
ECB-bestuurder: verdere renteverhoging 'vrij onwaarschijnlijk'

FRANKFURT (ANP/BLOOMBERG) - Een verdere renteverhoging van de Europese Centrale Bank (ECB) is "vrij onwaarschijnlijk" geworden omdat de inflatie sterker afzwakt dan verwacht. Dat heeft ECB-bestuurder Isabel Schnabel gezegd in een interview met persbureau Reuters.

3 uur geleden
Storing bij Rabobank, problemen met iDEAL- en pinbetalingen

UTRECHT (ANP) - Klanten van de Rabobank ervaren last van een storing bij hun bank. Zo kunnen zij onder meer onlinebetalingen via betaalplatform iDEAL niet afronden. Ook is pinnen in de winkel in sommige gevallen niet mogelijk, meldt een woordvoerder.

3 uur geleden
Rabobank kampt met iDEAL-storing

UTRECHT (ANP) - De Rabobank kampt met een storing op betaalplatform iDEAL. Klanten kunnen als gevolg daarvan mogelijk hun betaling niet afronden, staat op de website van de bank. Dat zou komen door een technisch probleem.

3 uur geleden