Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Baas centrale bank Frankrijk: inflatie hoog en breed verspreid

Baas centrale bank Frankrijk: inflatie hoog en breed verspreid

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Centrale Bank (ECB) moet vaart maken met het afbouwen van zijn stimuleringsmaatregelen. Zeker nu de prijzen te snel stijgen en de prijsstijgingen ook breed verspreid zijn. Dat zei François Villeroy de Galhau, de baas van de centrale bank van Frankrijk, die tevens lid is van de raad van bestuur van de ECB.

Villeroy hield een toespraak op een economische conferentie in Parijs. Hij wees er daar op dat zelfs een maatstaf voor de kerninflatie, waarbij het effect van de stijgende voedsel- en energieprijzen buiten beschouwing wordt gelaten, momenteel ook ver boven het streefcijfer van 2 procent van de ECB ligt. Deze kwam in mei uit op 3,8 procent. Hij zei dat de vergadering van de centrale bank volgende week "beslissend" zal zijn voor het formuleren van een antwoord.

"De inflatie is niet alleen te hoog, maar ook te breed", aldus Villeroy. "Dit vereist een normalisering van het monetaire beleid. Ik zeg normalisering en niet verstrakking." De Franse centrale bankier gaf verder geen commentaar. Beleidsmakers bereiden zich voor op de tweedaagse vergadering die op 9 juni wordt afgesloten.

Renteverhoging

Door de oorlog in Oekraïne en de gevolgen daarvan voor de Europese economie staan de beleidsmakers bij de ECB onder grote druk om iets aan de hoge inflatie te doen. Een renteverhoging ligt voor de hand, omdat een hogere rente het aantrekkelijker maakt om geld op te sparen en niet meteen uit te geven. Dat kan helpen om de inflatie omlaag te krijgen.

ECB-president Christine Lagarde kondigde onlangs al aan dat de weg vrij lijkt voor een eerste renteverhoging in juli. Mogelijk wordt die daarna door meerdere rentestappen gevolgd, zodat er een einde kan komen aan de nog steeds negatieve rente bij de centrale bank.

Meer uit Financieel

Wall Street toont herstel, ondanks tegenvallend banencijfer ADP

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag licht hoger geopend, na de forse verliezen een dag eerder. De aandacht van beleggers op Wall Street ging onder meer uit naar het banencijfer van loonstrookverwerker ADP. Dat viel veel zwakker uit dan verwacht.

9 minuten geleden
Cryptobedrijven krijgen kosten DNB-toezicht 2021 terugbetaald

ROTTERDAM (ANP) - Cryptobedrijven hoeven niet op te draaien voor de toezichtkosten die de Nederlandsche Bank (DNB) bij hen in 2021 in rekening heeft gebracht. Dat heeft de Rotterdamse rechtbank bepaald.

13 minuten geleden
Reisaanbieders verliezen hoger beroep rectificatie Consumentenbond

DEN HAAG (ANP) - De Consumentenbond hoeft van het gerechtshof in Den Haag een publicatie over misleidende aanbiedingen van reisorganisaties niet aan te passen. Prijsvrij en D-Reizen hadden de Consumentenbond aangeklaagd omdat ze willen dat de organisatie het artikel rectificeert. Het gerechtshof gaf de Consumentenbond hierover ook gelijk in hoger beroep.

30 minuten geleden
ACM staat bedrijven toe om samen te werken voor vergroening

DEN HAAG (ANP) - Voor het halen van duurzame doelen mogen bedrijven met elkaar samenwerken. Dat is de kern van een nieuwe regel van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De toezichthouder wil namelijk niet dat de concurrentieregels "onnodig in de weg staan" bij inspanningen in het bedrijfsleven voor vergroening, bijvoorbeeld op het gebied van recycling van afval of het verminderen van de CO2-uitstoot.

1 uur geleden
Hoop gloort voor failliete veerdienst naar Noorwegen

GRONINGEN (ANP) - Er gloort hoop voor de vorige maand failliet verklaarde veerdienst Holland Norway Lines. Curator Hans Silvius onderhandelt met twee 'serieuze' gegadigden die de ferry willen overnemen.

1 uur geleden
Rentes op staatsobligaties uit VS en Europa hard omhoog

FRANKFURT (ANP/BLOOMBERG) - De rentes op staatsobligaties uit de Verenigde Staten en Europa zijn de afgelopen dagen hard gestegen. Op de obligatiemarkt is onrust ontstaan door de angst voor een nog hogere rente in de VS en zorgen over een economische recessie.

2 uur geleden
Oud-topman Jegen van HEMA naar fietsenfabrikant Accell

HEERENVEEN (ANP) - Oud-topman Tjeerd Jegen van winkelketen HEMA wordt de nieuwe directeur van Accell Group, het bedrijf achter de fietsenmerken Batavus en Sparta. Verder heeft sinds deze maand voormalig topman Kasper Rørsted van het Duitse sportartikelenmerk Adidas de rol van president-commissaris op zich genomen bij Accell.

3 uur geleden